Basescu: Spalarea banilor reprezinta o amenintare la adresa securitatii nationale [1]

 
Presedintele Traian Basescu sustine ca banii care sunt spalati reprezinta o amenintare la adresa securitatii nationale

. ''CSAT va continua sa aiba analize nu numai pe cazuri de terorism, dar si pe situatii de alimentare cu bani a actelor de terorism, nu numai la nivelul României'', a afirmat Basescu (vineri, 18 iulie 2008) la conferinta "Un pas înainte în procesul de integrare a României în UE: Armonizarea deplina a legislatiei de prevenire si combatere a spalarii banilor si finantarii terorismului la standarde europene", organizata de Oficiul National de prevenire si combatere a spalarii banilor.
 
Seful statului a recomandat revenirea la un termen mai scurt în cazul raportarii tranzactiilor financiare de mare valoare catre Oficiul de lupta împotriva spalarii Banilor.
 
"Cred ca autoritatile române trebuie sa revina la termenul de 24 de ore în ceea ce priveste raportarea la Oficiul de lupta împotriva spalarii banilor, a tranzactiilor financiare mai mari de 15.000 de euro. Cred ca termenul de 10 zile este prea mare", a spus presedintele Basescu.
 
El a subliniat ca la nivelul CSAT problematica legata de spalarea banilor si alimentarea terorismului au facut subiect de dezbatere.
 
''Este clar ca nu numai pentru România, ci la nivel global, fie ca discutam de UE, de toate statele membre ale ONU, aceasta problema este una vitala din punct de vedere al securitatii nationale. Statele nu îsi pot permite sa stea pasive în fata finantarii terorismului'', a aratat presedintele.
 
El a felicitat Parlamentul, Guvernul si Oficiul pentru faptul ca România are o legislatie perfect aliniata celei europene, mentionând ca suntem între primele tari în adoptarea acestei legislatii.
 
Potrivit sefului statului, este necesar sa se asigure implementarea acestei legislatii, deoarece ''nici un stat singur nu poate lupta împotriva spalarii banilor'', iar problema a devenit una transfrontaliera.
 
''Cele 40 de acorduri pe care Oficiul le-a facut cu alte state este un pas înainte ce trebuie continuat. Schimbul de informatii este vital pentru a avea succes. Ultima modificarea a legislatiei românesti a relaxat aparent modul de raportare a sumelor de bani depuse în banci. Daca înainte suma limita era 10.000 dolari, azi este de 15.000 euro, iar timpul de raportare este acum de zece zile în loc de 24 de ore. Este un timp prea relaxat si cred ca autoritatile române trebuie sa revina la raportarea în 24 de ore la Oficiu pentru prevenirea spalarii banilor'', a spus Basescu.
 
În opinia sa, simpla raportare nu rezolva lucrurile, precizând ca, la nivel national, avem nevoie de o structura institutionala în stare de cooperare, între Oficiu, MAE, MIRA, DIICOT.
 
''O institutie singura nu va reusi sa atinga performanta de a pune sub control crima organizata si spalarea banilor, ce provin din traficul de copii si persoane, armament, produse chimice interzise si multe altele. O cooperare interinstitutionala este singura solutie pentru a fi eficienti în depistarea fenomenului de spalarea a banilor. Fac precizarea ca România se dovedeste un bun partener pe plan extern. Cooperarea cu EUROPOL, INTERPOL, cu institutii similare, au facut ca tara noastra sa devina eficienta în aceasta chestiune'', a declarat Traian Basescu.
 
El a atras, însa, atentia ca exista deficiente în ceea ce priveste judecarea rapida a cazurilor.
 
''În raport cu sesizarile documentate ale Oficiului, drumul pâna la decizia finala în instantele de judecate, pare a fi greoi. Este nevoie de specializarea procurorilor si judecatorilor. Un magistrat nespecializat va decide foarte greu într-un dosar care vizeaza spalarea banilor. Este necesar ca Parchetul si instantele de judecata sa aiba oameni specializati în întelegerea fenomenului. Numai asa vom obtine efectul social pozitiv al condamnarilor în timp util. Degeaba se ajunge la o condamnare la zece ani de la savârsirea actului de spalare a banilor. Este clar ca avem nevoie de modificarea Codului Penal si a celui de Procedura Penala. Avem un caz de terorism care a fost judecat si are hotarâre irevocabila la Înalta Curte de Justitie si Casatie. Sunt curios cum va fi finalizata aceasta cauza'', a aratat seful statului.
 
El a subliniat ca CSAT va continua sa aiba analize, nu numai pe cazuri de terorism, dar si pe situatii de alimentare cu bani a actelor de terorism si nu doar la nivelul României.
 
''Ceea ce se întâmpla la noi afecteaza SUA sau Canada, asa cum ce se întâmpla peste ocean afecteaza România. M-ar bucura ca aceasta discutie între specialisti sa dea roade. Trebuie sa devenim tot mai eficienti în aceasta lupta inegala. Îmi doresc sa precizez ca toate institutiile statului român vor gasi în Administratia Prezidentiala sprijin nelimitat, fara rezerve, în limita atributiunilor prezidentiale'', a mentionat presedintele.
 
El a criticat însa faptul ca institutiile statului sunt cu un pas în urma în raport cu capacitatea grupurilor criminale în a-si achizitiona echipament performant. ''Institutiile ar trebui sa fie dotate la timp, altfel lupta ar fi inegala. Organizatiile criminale sunt mult mai inventive comparativ cu institutiile statului'', a apreciat Basescu.
 
Înainte de a pleca, presedintele a precizat ca va cere sa i se faca o sinteza a punctelor de vedere exprimate. ''Pentru mine este de mare interes ce abordare veti avea dumneavoastra, ca specialisti'', a spus Basescu. El si-a cerut scuze pentru faptul ca nu va mai putea asista la alocutiunea ministrului de interne, Cristian David.

Publicat de : ---
Data publicării: 21 Iul 2008 - 05:36
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=30513&titlu=Basescu__Spalarea_banilor_reprezinta_o_amenintare_la_adresa_securitatii_nationale