PE solicită autorităților europene stoparea prelevării amprentelor digitale ale romilor din Italia [1]

Corespondență din Strasbourg - Cu 336 voturi pentru, 220 împotrivă și 77 abțineri, deputații europeni au adoptat la sesiunea PE de la Strasbourg rezoluția referitoare la recensământul persoanelor de etnie romă din Italia pe criteriul apartenenței etnice, urmare a depunerii a patru întrebări orale adresate Comisiei Europene din partea a patru grupuri politice (PSE, ALDE, Grupul Verzilor/ALE, GUE/NGL).

Parlamentul European solicită autorităților italiene să nu colecteze amprentele digitale ale romilor, inclusiv ale minorilor, și să nu utilizeze amprentele deja colectate, în așteptarea evaluării anunțate de către Comisie a măsurilor propuse, deoarece acest demers ar constitui în mod clar un act de discriminare directă pe criterii de rasă și origine etnică, interzis de articolul 14 din Convenția europeană pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale și, mai mult decât atât, un act de discriminare între cetățenii Uniunii Europene de origine romă sau nomazi și ceilalți cetățeni, cărora nu li se cere să se supună unor astfel de proceduri.

Deputații consideră inadmisibil faptul că se încalcă, cu invocarea obiectivului protejării copiilor, drepturile lor fundamentale și că aceștia sunt tratați drept infractori, precum și preocupările exprimate de Consiliul Europei și de numeroase alte organizații neguvernamentale și comunități religioase.

Modalitatea optimă de apărare a drepturilor copiilor romi o reprezintă garantarea accesului egal la un învățământ, o locuință și îngrijiri medicale de calitate, în cadrul politicilor de incluziune și integrare, și asigurarea protecției acestora împotriva exploatării.

Deputații invită statele membre să intervină cu fermitate în favoarea minorilor neînsoțiți care ar putea fi exploatați, oricare ar fi etnia și naționalitatea acestora.

În cazurile în care identificarea acestora ar fi utilă în acest sens, invită statele membre să-i identifice prin proceduri ordinare și nediscriminatorii, respectând pe deplin toate garanțiile și protecțiile juridice.

Totodată, ei își exprimă îngrijorarea față de posibilitatea, oferită de declararea stării de urgență, a adoptării unor măsuri extraordinare prin derogare de la legislația ordinară de către prefecții cărora le-a fost delegată autoritatea punerii în aplicare a tuturor măsurilor, inclusiv colectarea amprentelor digitale, în temeiul unei legi privind protecția civilă în cazul „calamităților naturale, al catastrofelor sau al altor evenimente", care este necorespunzătoare și disproporționată față de acest caz specific.

Intervenții ale deputaților europeni din România la dezbaterea premergătoare votului:

Adrian Severin (PSE) a menționat că extinderea UE a fost ultimul act de liberare a romilor, ei fiind în prezent cetățeni europeni. "Probabil ei sunt cei mai europeni cetățeni în termeni absoluți fiindcă sunt doar europeni. Integrarea lor culturală, socială și economică este o provocare europeană. De aceea ar trebui dispunem de o politică a romilor comună. O strategie care face doar recomandări statelor membre, lăsând la latitudinea acestora decizia și responsabilitatea finală, pur și simplu nu funcționează" a declarat deputatul european.

Adina-Ioana Vălean (ALDE) consideră că începând cu anul trecut Italia a inițiat "măsuri de securitate disproporționate și șocante." "Este momentul să vedem Consiliul și Comisia luând măsuri concrete pentru a determina Italia să se alinieze legilor și valorilor europene. Avem nevoie de o evaluare a implementării directivei UE anti-discriminare, cât și a celei privind libera circulație. Trebuie să intensificăm abordarea integrată și implementarea Strategiei UE pentru romi. De asemenea trebuie să numim un comisar european însărcinat cu problemele romilor."

Marian-Jean Marinescu (PPE-DE) a reliefat că autoritățile române au elaborat o strategie de integrare a minorității roma, aprobată și urmărită de Comisia Europeană. Strategia cuprinde o serie de acțiuni, în special în domeniul educației și al accesului pe piața muncii, respectând în totalitate standardele europene. "Ceea ce s-a cerut României trebuie să se ceară acum oricărui alt stat membru: programe de integrare coerente bazate pe principiile europene. Aceste programe trebuie să evite cu desăvârșire acțiuni discriminatorii, cum este recenta decizie a guvernului italian de amprentare sau acțiuni în forță care pot aduce prejudicii cetățenilor corecți."


Publicat de : Carmen DINU
Data publicării: 11 Iul 2008 - 05:40
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=30388&titlu=PE_solicita_autoritatilor_europene_stoparea_prelevarii_amprentelor_digitale_ale_romilor_din_Italia_