Basescu a comandat dosarul Zambaccian

Basescu a comandat dosarul Zambaccian
"Asa cum m-am batut în acesti ani, adeseori destul de singur împotriva unei masinarii foarte puternice,
o voi face în continuare",
a promis Adrian Nastase      Adrian Nastase îl acuza pe Traian Basescu ca ar fi comandat politic toate dosarele împotriva sa

. "Este evident acest lucru. Luati toate declaratiile lui Traian Basescu si veti vedea aceasta chestiune, care este evidenta".      Potrivit lui Nastase, din momentul în care Basescu a cerut sa fie schimbati presedintii celor doua Camere - ceea ce, în opinia sa, "era absolut aberant" - a început, "cu o echipa pe care a pregatit-o" si care era "legata, uneori, si de zonele media", sa pregateasca "o campanie permanenta, care a însemnat inclusiv numirea lui Daniel Morar, modificarea legilor, a Legii raspunderii ministeriale, chestiuni care încep sa se demonteze acum pas cu pas".
     El a aratat ca a prezentat, în cadrul audierilor din Comisia juridica, faptul ca, în opinia sa, sesizarea Camerei cu privire la începerea sau neînceperea urmaririi penale împotriva sa, dincolo de formalitatile pe care nu le-a îndeplinit, a fost facuta de Traian Basescu.
     "Eu am spus ca aceasta dezbatere trebuie sa aiba loc. Nu trebuie respinsa pe motive de procedura dezbaterea la comisie sau în plen, pentru ca eu consider ca sesizarea a fost facuta de catre Traian Basescu. Nu are importanta ca este o sesizare facuta, acum, de Daniel Morar sau de pro-curorul general Kovesi", spune Nastase, atragând atentia ca sesizarea a fost facuta în momentul în care, public, Traian Basescu s-a referit la dosare privitoare la persoana sa, inclusiv la dosarul Zambaccian. Nastase crede ca Basescu va pierde "cel mai tare" din aceasta situatie, dar va pierde si ideea de lupta anticoruptie. "Daca astea sunt rezultatele luptei anticoruptie, cred ca vor avea o problema oamenii acestia în campania viitoare. Demascarea acestor mecanisme murdare din zona DNA este extrem de utila acum", a sustinut Nastase.
     El a aratat ca le-a prezentat membrilor Comisie juridice faptul ca dosarul Zambaccian este, "în mod categoric", un dosar politic, iar în realitate este vorba despre dosare civile, comerciale, el fiind interesat ca ele sa fie rezolvate, dar nu în sectiile penale, ci în cele civile.
     Nastase a mai spus ca, în cadrul audierilor, a prezentat pe larg nenumarate documente si materiale prin care a aratat ca s-a încercat, prin influenta si manipulare politica, transformarea unei spete de drept civil într-o cauza penala.
     "Le-am prezentat celor din comisie harta celor 9 sau 10 dosare referitoare la ceea ce se numeste dosarul Zambaccian. Prin disjungeri, prin conexari succesive, s-a dorit ca eu sa fiu dus cât de des pe teptele din fata DNA, pentru a-mi afecta imaginea publica", a aratat Nastase, sustinând ca a fost vorba despre hartuire politica.
     "Le-am aratat ce înseamna justitia Monicai Macovei, ce înseamna DNA ca instrument de politie politica. Aceasta discutie este extrem de utila acum, într-un moment în care, în pregatirea alegerilor parlamentare, se va lansa o noua campanie de atacuri din partea DNA împotriva unor adversari politici", a adaugat fostul premier.
     Adrian Nastase a precizat ca a primit cuvinte "extrem de calde" din partea celor mai multi dintre colegii deputati care, chiar daca din partide diferite, în comentariile personale au aratat ca au înteles ca este vorba despre hartuire politica. Intrebat daca stie ca i s-ar pregati un nou dosar, de spalare de bani, referitor la campania din 2004, unde 10 miliarde de lei nu ar fi putut fi justificate, asa cum a scris presa, Nastase a raspuns ca a auzit ca se încearca "o poveste de genul asta". "Este absolut jenanta, daca vor face o astfel de chestiune, mai ales pentru cei care, în aceasta campanie electorala, în care director de campanie a fost Traian Basescu pentru PDL, au cheltuit, se pare, sume importante de bani", a comentat el. aratând ca, în calitate de candidat la alegerile prezidentiale, nu a semnat niciun fel de document, ci a existat un mandatar financiar.
     "Ma voi bate în continuare cu aceasta politie politica pe care Traian Basescu o asmute în permanenta asupra adversarilor politici. Nu exista niciun fel de temei pentru aceste actiuni. Probabil, Traian Basescu, dupa rezultatele de la Bucuresti, este absolut disperat", a conchis Adrian Nastase. Sorin Oprescu s-a înscaunat      Sorin Oprescu a depus, ieri, juramântul la învestirea în functia de primar general al Capitalei, dupa validarea noului Consiliu General, în cadrul unei ceremonii organizate la Cercul Militar National.     "Traim, azi, un moment important nu numai pentru noi, ci si pentru cei care ne-au trimis aici", si-a început discursul Sorin Oprescu. El a vorbit, apoi, de noua viziune a primarului general, care va fi împartita în trei componente: o componenta strategica, care va urmari dezvoltarea Bucurestiului, o alta în care cetateanul va fi în mijlocul deciziilor si cea de-a treia care va îmbunatatii calitatea vietii în Capitala. "Vreau sa actionam ca o echipa, pentru ca avem cu totii o mare responsabilitate. In aceasta echipa, colaboratorii mei sunt consilierii generali, mass-media, legea si respectarea ei si, nu în ultimul rând, negocierea permanenta", a spus Sorin Oprescu. Primarul general le-a reamintit consilierilor ca exista 10-15 mii de oameni care i-au votat si ca asteptarile lor nu trebuie înselate. El a adaugat ca sunt doua milioane de cetateni care nu trebuie întrebati cu cine au votat, dar trebuie respectati, iar asteptarile lor nu trebuie înselate. "Voi lucra împreuna cu societatea civila si cu toti colegii primari care vor sa faca în Bucuresti o altfel de administratie", s-a angajat Oprescu. Inainte de depunerea juramântului de catre Sorin Oprescu a avut loc validarea celor 55 de consilieri generali ai Capitalei, 24 de la PDL, 16 de la PSD, opt de la PNL, patru de la PNG, trei de la PRM.
     Comisia de validare a anuntat persoanele care figurau pe listele partidelor si s-au retras, printre care Vasile Blaga si Liviu Negoita de la PDL, Cristian Diaconescu si Marian Vanghelie de la PSD, Irina Loghin de la PRM, locurile acestora fiind luate de urmatorii de listele partidelor. Cei 55 au depus juramântul, fiind astfel validat Consiliul General pentru urmatorii patru ani, iar ulterior a fost ales presedintele de sedinta al CGMB, Calin Murg (PDL). Dintre consilierii generali vor fi alesi doi viceprimari, prin negocieri între partide, niciuna dintre formatiunile intrate în CGMB nedetinând majoritatea.
     La ceremonie au participat fostul primar al Capitalei, Adriean Videanu, primarii sectoarelor 1, 2 si 5, Andrei Chiliman, Neculai Ontanu si Marian Vanghelie, fostul si actualul prefect, Catalin Deaconescu si Ion Țincu. De asemenea, episcopul vicar patriarhal Varsanufie Prahoveanul, care a transmis noului primar al Capitalei mesajul Patriarhului Daniel, ca si episcopul vicar Vincentiu Ploiesteanul.
Publicat de : ---
Data publicării: 20 Iun 2008 - 05:21
 

Link știre