Bucuresti - Primar general ales cu scor de sector [1]

Rezultatele finale ale alegerilor partiale de duminica arata ca batalia pentru Bucuresti s-a transat din primul tur de scrutin. Castigator cu 53% din voturi este candidatul Aliantei D.A., Adriean Videanu, care a obtinut aproximativ atatea voturi cat numara populatia sectorului 1 al Capitalei.

Biroul Electoral Municipal a transmis ieri, dupa pranz, rezultatele finale ale alegerilor partiale de duminica, in conditiile in care comisiile de votare nu au avut de numarat decat 439.575 de buletine de vot. Doar 24,83% din cei 1.763.040 de alegatori inscrisi pe listele electorale permanente s-au prezentat la vot, situatie catalogata de analisti drept un record al absenteismului in istoria Romaniei.

NOUL PRIMAR. Numaratoarea a aratat ca Adriean Videanu, candidatul Aliantei PNL-PD, a castigat postul de primar general, cu 53,01% din sufragii, adica 231.147 de voturi valabil exprimate. Am putea spune ca Videanu a obtinut un numar de voturi egal cu populatia unui sector din cele sase ale Capitalei, populatia sectorului 1 numarand, spre exemplu, 238.217 bucuresteni. Candidatul PSD, Marian Vanghelie, s-a clasat al doilea, obtinand 29,55% din voturi, adica girul a 128.822 de bucuresteni. Cristian Popescu, cunoscut si ca Piedone, candidat din partea Partidului Blocul National Democrat, a intrunit 8,71% din sufragii (37.965 de voturi valabil exprimate), iar Anca Petrescu (PPRM) a obtinut 3,48% (15.187 de voturi valabil exprimate). Radu Opaina (PUR) a obtinut 1,92% (8.361 de voturi valabil exprimate), iar independentul Ralu Filip – 1,16% (5.065 de voturi valabil exprimate).

Voturile nule inregistrate au fost in numar de 3.512, respectiv 0,8%. Conform procedurii, din momentul aparitiei rezultatelor finale, sunt asteptate contestatii timp de 24 de ore, dupa care BEM trimite procesul-verbal de incheiere a procesului electoral in Bucuresti catre Tribunalul Capitalei, pentru validarea scrutinului de duminica. Tribunalul trebuie sa emita apoi o hotarare privind validarea in functia de primar a candidatului care a obtinut cel mai mare numar de voturi, apoi acesta depune juramantul si preia functia.

LIPSA DE LEGITIMITATE. Numarul mic de voturi pe care l-a obtinut Videanu ar putea ridica problema lipsei de legitimitate a mandatului sau. Analistul politic Cristian Parvulescu a declarat ieri ca rezultatul obtinut de Videanu raspunde criteriilor juridice de alegere, dar s-ar putea sa-i creeze probleme in relatia cu Consiliul General si cu primarii de sector. "Este posibil ca atunci cand vor exista situatii tensionate, ceilalti sa faca apel la legitimitatea mai mare, data de un vot mult mai consistent primit atunci din partea bucurestenilor", a explicat Parvulescu. Cat priveste rezultatul lui Vanghelie, acesta ar putea sa aiba o influenta asupra vietii interne a partidului, stopand tendinta de "vanghelizare" a PSD, a mai spus Parvulescu.

EXPLICATII. Parvulescu crede ca absenteismul a fost cauzat de faptul ca populatia se afla inca sub efectul alegerilor din decembrie 2004, dar si de inexistenta candidatilor de prima marime. O a treia explicatie tine, potrivit lui Parvulescu, de evenimentele ultimei saptamani: rapirea celor trei jurnalisti romani la Bagdad, moartea Papei Ioan Paul al II-lea, care au captivat atentia presei.

REZULTATE IN TARA. La alegerile partiale organizate duminica in 19 localitati, noua primari au fost alesi, potrivit rezultatelor partiale, din primul tur de scrutin, inclusiv primarul general al Capitalei, a anuntat ieri, la Palatul Victoria, ministrul delegat pentru relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu. Din cei noua, sase au candidat din partea Aliantei D.A., iar trei din partea PSD.

In turul al doilea, care se va organiza duminica, 10 aprilie, in restul localitatilor se vor confrunta, potrivit rezultatelor partiale, sase reprezentanti ai Aliantei D.A., cinci din partea PSD, doi din partea PUR, unul din partea Partidului Popular Crestin Democrat (PPCD) si un independent.

FELICITARI DE LA TRAIAN BASESCU

Noul primar general al Capitalei, Adriean Videanu, a fost felicitat duminica noaptea, la scurta vreme dupa miezul noptii, chiar de presedintele Traian Basescu (foto).
Seful statului, sustin surse din PD, i-ar fi spus lui Videanu ca regreta ca nu poate fi alaturi de el si de membrii Aliantei la sarbatorirea victoriei, insa atributiile de presedinte si Constitutia ii interzic sa mai participe la activitatile unor partide. Basescu ar fi afirmat insa ca nu poate sa nu se bucure de succesul inregistrat de Alianta din primul tur de scrutin. Cu atat mai mult, cu cat chiar Traian Basescu a fost cel care l-a determinat pe Videanu sa candideze pentru fotoliul lasat liber de el dupa ce a fost ales presedintele tarii. Videanu a fost felicitat si de premierul Tariceanu. Acesta nu a participat insa la sarbatorirea victoriei, care a avut loc intr-un cerc al democratilor la Restaurantul Golden Blitz, unde din partea PNL nu au fost prezenti liderii de la varf, ci doar primarii de sector. La petrecere a fost asteptat pana tarziu si Basescu, democratii neconfirmand insa ca seful statului ar fi venit. (Oana Stancu)




PROMISIUNILE NOULUI PRIMAR
Invingatorul alegerilor municipale de duminica, Adriean Videanu, a promis ca primul lucru pe care intentioneaza sa-l faca este atragerea de resurse pentru finantarea proiectelor mari de infrastructura: de canalizare, reteaua de apa, de gaze, de electricitate, de telefonie si infrastructura stradala, parcari sau salubrizare.
Alte prioritati sunt "inelul verde" si zona de agrement din jurul celor 12 lacuri care strabat Capitala, a mai spus Videanu. In plus, noul primar intentioneaza sa mareasca prerogativele primariilor de sector si sa promoveze proiectul Politiei metropolitane, care sa creeze premisele ca Bucurestiul sa devina un oras mai sigur.



VINOVATII
Suparat ca a pierdut alegerile pentru Primaria Generala, Marian Vanghelie a gasit vinovatii: unii lideri PSD de la nivel central, care au creat o imagine negativa partidului, si altii de la organizatiile de sector, care nu s-au implicat in campania electorala. "Incepand de la nivel national, sunt persoane care trebuie sa plece acasa. Acestea au dat intr-o anumita perioada o imagine negativa partidului si trebuie inlocuite cu niste tineri pregatiti care au imagine curata", a declarat aseara Marian Vanghelie. El i-a nominalizat pe Eugen Bejinariu, fostul secretar general al Guvernului, Gabriel Oprea, fost ministru pentru Administratie, si "Tanasescu de la Vama", spunand ca acestia trebuie sa lase culoar liber, pentru ca partidul nu are nevoie de "maimutoi implementati". De asemenea, Vanghelie a spus ca trebuie sa plateasca si unii lideri ai PSD din filialele bucurestene pentru deficientele din organizarea campaniei, sustinand in acest sens efectuarea unei analize pertinente. Vanghelie a avut un mesaj si pentru Adriean Videanu, pe care a tinut sa-l asigure de tot sprijinul sau, dar l-a avertizat ca-i va monitoriza intreaga activitate de primar general. (Lavinia Dimancea)


COMPARATIE
6 iunie 2004

Un singur tur de scrutin
Voturi obtinute:
Traian Basescu (Alianta D.A.): 54,9% (417.153 de voturi),
Mircea Geoana (PSD): 29,7% (225.774 de voturi),
Dumitru Dragomir (PRM): 7,5%,
Monica Tatoiu (PUR) – 2,3%
Ceilalti 13 candidati au intrunit fiecare sub 2% din optiunile electoratului
Prezenta la urne a fost de 43,96%, adica 778.290 de alegatori

3 aprilie 2005

Un singur tur de scrutin
Voturi obtinute:
Adriean Videanu (Alianta D.A.): 53% (230.085 voturi),
Marian Vanghelie (PSD): 29,56% (128.330 de voturi),
Cristian Popescu (PBND): 8,71% (37.807 voturi),
Anca Petrescu (PPRM): 3,48% (15.139 de voturi),
Radu Opaina (PUR): 1,92% (8.332 de voturi),
Ralu Filip (independent): 1,16% (5.039 de voturi)
Ceilalti candidati au obtinut sub 1%
Prezenta la urne a fost de 24,83% (437.718 persoane din 1.763.040 de alegatori din Capitala)




Dan Ioan Popescu nu demisioneaza

Diferenta de aproape 100.000 de voturi dintre candidatii PSD la Primaria Generala a Capitalei, Mircea Geoana si Marian Vanghelie, nu l-a convins pe liderul PSD Bucuresti, Dan Ioan Popescu, sa isi dea demisia din aceasta functie. Aceasta in ciuda faptului ca el a anuntat ca va renunta la mandatul de lider al filialei daca Vanghelie va obtine un scor sub cel obtinut anul trecut de Mircea Geoana la alegerile locale din iunie. In opinia lui Popescu, procentele pe care cei doi le-au obtinut sunt aproape egale si "normala" este referirea la procente, si nu la numarul de voturi. Totusi el a avansat ideea de a pune la dispozitie mandatul de sef al organizatiei bucurestene. "Rezultatele pe Bucuresti nu ne satisfac. Ne asteptam sa avem cel putin turul al doilea. Voi convoca o sedinta a Consiliului Municipal al Organizatiei PSD Bucuresti miercuri dupa-amiaza, in care vom analiza rezultatele alegerilor, inclusiv eu punand pe masa mandatul meu de presedinte, pentru a fi analizat de colegi", a declarat Popescu, precizand insa ca "demisia lui n-ar conduce decat la o decapitare a organizatiei bucurestene si o degringolada in cadrul acesteia". "Daca se va considera ca prin demisia mea organizatia se va intari, atunci imi voi da demisia", a raspuns Popescu la intrebarile insistente ale jurnalistilor, recunoscand in acelasi timp ca are si partea lui de vina ca presedinte al filialei.

Intrebat daca o cauza a esecului ar putea fi faptul ca Adrian Nastase si Ion Iliescu nu s-au afisat deloc alaturi de Vanghelie in aceasta campanie, Popescu a evitat sa dea un raspuns transant. (Lavinia Dimancea)
Publicat de : MONICA IORDACHE
Data publicării: 05 Apr 2005 - 09:03
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=2981&titlu=Bucuresti___Primar_general_ales_cu_scor_de_sector