Aproximativ 1,8 milioane de bucuresteni, asteptati duminica la urne pentru a-si alege primarul general [1]

Aproximativ 1,8 milioane de bucuresteni, mai precis 1.762.540 sunt asteptati maine la urne pentru a-si alege primarul general pentru urmatorii patru ani.

Se va incheia astfel perioada de interimat existenta la Primaria Capitalei de peste trei luni, dupa ce Traian Basescu, ales primar general in iunie 2004, a devenit presedintele Romaniei in urma scrutinului de la sfarsitul anului trecut.
Fotoliul ocupat provizoriu in prezent de democratul Razvan Murgeanu este ravnit de 17 candidati, 16 reprezentanti ai unor formatiuni politice si un independent. Acestia sunt: Adriean Videanu (Alianta PNL-PD), Daniel Marian Vanghelie (PSD), Radu Opaina (PUR), Nicolae Serbu (Actiunea Populara), Cristian Popescu (Partidul Blocul National Democrat), Stefan Corcau (Partidul Crestin), Radu Horatiu Munteanu (Alianta Electorala Polul Popular Crestin Democrat), Ieronim Cristea (Partidul National Democrat Crestin), Gabriel Cofaru (Partidul Ecologist Roman), Alexandru Vladu (Partidul Popular din Romania), Constantin Gula (Partidul Tineretului Democrat), Monica Raschitor (Partidul Muncitoresc Roman), Ionescu Constantin (Partidul Social Democrat “Constantin Titel Petrescu”), Anca Petrescu (Partidul Popular Romania Mare), Ralu Filip - candidat independent, Popa Silviu Danut (Partidul Crestin Democrat) si Fetcu Petre (Partidul Pensionarilor si Protectiei Sociale).

1.950.000 de buletine de vot au fost distribuite celor 1.155 de sectii de votare din Capitala

Pentru alegerile locale partiale din 3 aprilie, Biroul Electoral al Municipiului Bucuresti (BEM) a tiparit 1.950.000 buletine de vot, care au fost impartite oficiilor electorale de sector, de unde au fost distribuite celor 1.155 de sectii de votare. Fiecare buletin de vot are opt file, pe prima pagina figurand patru candidati, in ordinea tragerii la sorti, acestia fiind, conform legii, reprezentanti ai partidelor parlamentare. Pe prima pozitie se afla candidatul Anca Petrescu (PPRM), pe pozitia a doua - Radu Opaina (PUR), pozitia a treia este ocupata de Daniel Marian Vanghelie (PSD), iar pozitia a patra este ocupata de Adriean Videanu (PNL-PD). Candidatul independent Ralu Filip figureaza pe ultima pagina a buletinului de vot, dupa inscrierea celorlalti candidati care sunt reprezentanti ai unor formatiuni politice. Patratelele in care se va aplica stampila “votat” sunt suficient de mari pentru ca acestea sa nu provoace dubii legate de vot. Campania electorala, care a debutat pe 19 martie, ora 7,00, se va incheia, conform prevederilor legale, pe 2 aprilie, ora 7,00, alegatorii fiind asteptati la urne duminica, 3 aprilie, incepand tot cu ora 7,00. Acestia vor putea vota cu buletinul/cartea de identitate sau cu pasaport diplomatic sau de serviciu, nu cu pasaport turistic. Urnele mobile vor putea fi deplasate si de aceasta data exclusiv in baza unei cereri scrise din partea solicitantului si a unui act medical care sa ateste starea sa de sanatate, urna fiind insotita de doi-trei membri de la partide diferite. Potrivit autoritatilor, costul final al scrutinului pentru alegerea primarului general al Capitalei este de circa 50 miliarde lei.
In ceea ce priveste candidatii, acestia au avut la dispozitie doua saptamani pentru a demonstra ca merita votul cetatenilor Capitalei pe 3 aprilie. Conform sondajelor de opinie, principalii competitori sunt Adriean Videanu (PNL-PD), Daniel Marian Vanghelie (PSD), Cristian Popescu (Partidul Blocul National Democrat), Radu Opaina (PUR), Anca Petrescu (PPRM), insa campania electorala a fost marcata de disputa Videanu-Vanghelie. In general, toti candidatii au prezentat programe electorale care au avut la baza proiecte esentiale pentru dezvoltarea Capitalei, cum ar fi imbunatatirea prestarii serviciilor publice catre cetateni, dar si adaptarea si dezvoltarea acestora, dezvoltarea infrastructurii urbane prin reabilitarea si modernizarea retelelor de apa si canalizare din Bucuresti, cat si extinderea prin construirea altora noi, reabilitarea si modernizarea drumurilor, realizarea proiectelor de urbanism si amenajarea teritoriului pentru imbunatatirea aspectului estetic si al Capitalei, imbunatatirea calitatii mediului si de protectie a acestuia, reabilitarea si extinderea retelei de iluminat, constructia parcarilor supra si subterane, rezolvarea problemelor sociale. Un obiectiv inedit este acela al candidatului AP, Nicolae Serbu, care a venit cu ideea construirii unui circuit de Formula 1 in Bucuresti. BEM va centraliza, conform legii, numaratoarea voturilor primite de la fiecare Oficiu Electoral de sector si va da publicitatii cel mai probabil luni, 4 aprilie, rezultatele finale ale alegerilor. Pentru a castiga din primul tur de scrutin un candidat va trebui sa primeasca jumatate plus unu din voturile electoratului care s-a prezentat la urne, in timp ce al doilea tur de scrutin - ce se va organiza, daca este cazul, dupa doua saptamani, respectiv pe 17 aprilie - il va avea ca invingator pe cel care a obtinut cele mai multe voturi.
Presedintele BEM a tinut sa precizeze ca aplicarea practica a soft-ului adaptat pentru centralizarea rezultatelor alegerilor a demonstrat ca operatorul care introduce datele de pe procesele-verbale va fi sesizat daca operatiunea se face gresit. “Operatorul, chiar daca vrea sau nu vrea, va fi atentionat de calculator la centralizarea finala ca s-a comis o eroare”, a spus Dragutescu.
Peste 1.360 de jandarmi vor asigura paza sectiilor de votare
Peste 1.360 de jandarmi - precum si alti 300 ca rezerva de interventie - vor asigura, in perioada 2-4 aprilie, paza celor 1.155 sectii de votare din Bucuresti si a celor 39 de sectii din tara unde se vor desfasura alegeri partiale locale. Serviciile publice comunitare de evidenta a persoanelor vor lucra in ziua premergatoare alegerilor - sambata 2 aprilie - intre orele 8,00 si 20,00, iar in ziua alegerilor pana la ora terminarii procesului electoral. Se va avea in vedere solutionarea cu prioritate a cererilor privind eliberarea de noi carti de identitate sau, daca acest lucru nu este posibil, pentru acordarea unor acte de identitate provizorii. Pe toata durata desfasurarii scrutinului electoral, activitatile in judetele unde vor avea loc alegeri locale partiale vor fi monitorizate de catre o Grupa Operativa constituita la nivelul Ministerului Administratiei si Internelor. Potrivit unei hotarari emise de Guvern, pe 3 aprilie vor fi organizate alegeri locale partiale pentru primari si consilii locale in comunele: Gradina (Constanta), Florica (Buzau), Pietrari (Dambovita), Rau Alb, Rascaeti, Raciu, Persinari (Dambovita), Ciohorani (Iasi), Soparlita (Olt); pentru consilii locale in comunele Mihaileni (Botosani) si Poiana Mare (Dolj); pentru primari in comunele Sacu (Caras-Severin), Ion Roata (Ialomita), Ruginoasa (Iasi), Mogosoaia (Ilfov), Baita de sub Codru (Maramures), Turnu Rosu (Sibiu), Sandra (Timis), Craidorolt (Satu-Mare), respectiv primar general in municipiul Bucuresti. Pentru bucuresteni, campania electorala care se va incheia sambata a fost a sasea pentru alegerea primarului general dupa decembrie 1989. In ultimul an insa, bucurestenii, dar si romanii din celelalte 19 localitati au mai trecut prin doua campanii electorale (pentru alegerile locale din iunie 2004 si cele generale din noiembrie 2004). Situatia de la Primaria Generala a Capitalei nu este noua. In 1996, Victor Ciorbea a candidat pentru aceasta functie cand a si castigat in competitie cu candidatul PDSR, Ilie Nastase. Ciorbea a stat in fruntea Primariei doar jumatate de an, deoarece a fost numit premier in guvernul CDR. Ajuns prim-ministru, Ciorbea a vrut insa sa pastreze si Primaria, preferand autosuspendarea si insarcinandu-l pe viceprimarul Viorel Lis sa-i preia atributiile. Deoarece se incalca legea, in final s-au organizat alegeri, castigate de Lis in competitie cu Sorin Oprescu. Primul primar ales al Capitalei a fost in 1992 Crin Halaicu. La alegerile locale din 6 iunie 2004, cand primar a iesit din primul tur Traian Basescu, s-au prezentat la urne aproximativ 40 la suta dintre bucurestenii cu drept de vot.
Publicat de : Iulian Badea
Data publicării: 02 Apr 2005 - 12:07
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=2867&titlu=Aproximativ_1_8_milioane_de_bucuresteni__asteptati_duminica_la_urne_pentru_a_si_alege_primarul_general