Adriean Videanu este acuzat ca a devenit proprietarul carierelor de marmura din Ruschita, printr-o privatizare frauduloasa [1]

Democratul Adriean Videanu este acuzat ca a devenit proprietarul carierelor de marmura din Ruschita, dupa o scandaloasa privatizare l Sursele noastre spun ca Firma Titan Mar SA a lui Videanu a fost amendata pentru evaziune fiscala in 1998 si 2000 l Videanu apare (vezi facsimil) in Raportul Apartamentul pentru locuintele dobandite pe numele lui si al soacrei.

Democratul Adriean Videanu, candidatul Aliantei DA la Primaria Capitalei, este unul dintre cei mai bogati oameni din Romania, averea sa cunoscand o crestere spectaculoasa, indeosebi in timpul legislaturii 1996 - 2000, cand acesta era deputat PD de Teleorman si partidul sau se afla la Putere, afirma sursele noastre. Grosul afacerilor sale, cotate la zeci de milioane de dolari, il reprezinta comertul cu marmura, prin firmele sale SC Titan Mar SA si SC Marmosim SA Simeria, pe care le conduce prin intermediul sotiei sale, dintr-un apartament situat la etajul 8 al unui bloc din Centrul Civic al Capitalei, afirma interlocutorul nostru.


Casa pentru soacra

Referitor la Adriean Videanu si la apartamentele sale, numele acestuia a intrat in atentia opiniei publice dupa ce a fost mentionat in vestitul Raport Apartamentul, realizat de Parlamentul Romaniei in 1995, in care s-au analizat modurile in care o serie de demnitari - printre care si Videanu - si-au dobandit locuintele luate de la stat. Desi Adriean Videanu neaga ca ar fi savarsit vreo ilegalitate si se apara cu o hartie emisa de Parchet, in care i se raspunde in acest sens, Raportul Apartamentul a retinut: "Dintre cei 22 de deputati, sase aveau domiciliu si, dupa caz, aveau locuinte ori locuiau la alte persoane din Bucuresti (...) in doua situatii (Musetescu Ovidiu Tiberiu si Videanu Adriean), deputatii, avand in vedere posibilitatile create de hotararea Biroului Permanent si de lege, si-au creat situatii legale care le-au permis sa solicite atribuirea cu chirie a unor locuinte, pe care le-au cumparat (...) Deputatul Videanu Adriean, dupa ce si-a definitivat, la 29.10.1990, contractul de inchiriere provizorie pentru locuinta din Bucuresti (...), a solicitat si i s-a aprobat modificarea contractului de inchiriere, mai intai in sensul introducerii in familia sa si in spatiu a mamei sotiei la 12.08.1991, iar apoi, prin trecerea ca titular de contract de inchiriere la 26.05.1993, a soacrei in locul sotiei sale. S-a creat astfel situatia legala, premisa de a se solicita o noua locuinta, ca o persoana indreptatita. Locuinta i-a fost atribuita de Camera Deputatilor la 10.06.1992, contractul de inchiriere s-a facut la 27.05.1993 si a cumparat apartamentul la 05.10.1993. Ulterior, la 13.02.1994, soacra a cumparat si ea locuinta, al carei titular a devenit la 26.05.1993".


Concluziile Raportului

Raportul Apartamentul concluzioneaza in privinta lui Videanu, deputat de Teleorman la acea data: "La 01.01.1990 locuia in Videle, str. Progresul nr. 8, proprietatea socrilor, domiciliul sau in Bucuresti era in str. Tabacului nr. 6, sectorul 6 (str. Adrian Fulga nr. 6) tolerat la parintii sotiei. Prefectura judetului Teleorman, cu adresa nr. 2267/26.05.1994 transmite situatia locuintelor din fondul de stat detinute de parlamentari, mentionand la pag. 3 ca dl. Videanu nu a detinut si nu detine spatiu locativ de stat sau proprietate in judetul Teleorman. Primaria Municipiului Bucuresti cu adresa nr. 120753/14.05.1992 a pus la dispozitia Camerei Deputatilor ap. 39/3 camere din blocul 71, Calea Calarasilor nr. 311. Camera Deputatilor cu adresa XIII/1282/10.06.1992 i-a repartizat ap. 35 d-lui Videanu Adriean, cu sotia si fiul. SC Titan SA i-a incheiat Contractul de inchiriere nr. 66716/24.01.1990 si apoi, cu contractul de vanzare-cumparare nr. 552965/5052/5.X.93 din 11.10.1993, i-a vandut apartamentul respectiv lui Videanu Adriean".


Carierele, date fraudulos

Devenit proprietar in toamna lui 1993 al unui apartament din Piata Alba Iulia din Capitala, cumparat de la Romconfort, Adriean Videanu a decis sa-l transforme in cartierul general al viitorului sau imperiu financiar, sustin sursele noastre. In perioada 1998-1998, cand a cumparat la preturi incredibil de mici terenurile si cladirile SC Vulcan SA din sectorul 5 din Capitala (care au facut obiectul unor dezvaluiri din numerele trecute), adauga sursele citate, deputatul a pus ochii si pe carierele de marmura din comuna Rusca Montana, judetul Caras-Severin (de unde vine celebra marmura de Ruschita), cariere aflate in administrarea SC Marmosin SA, fosta Intreprindere Marmura Simeria. Bogatia acestei zone l-a facut in anii ,80 pe Ceausescu sa interzica construirea de cruci de marmura si sa ordone folosirea zacamantului exclusiv pentru Casa Poporului. Sursele noastre spun ca SC Marmosim SA a devenit de maxim interes pentru Videanu dupa ce Ministerul Industriei a acordat intreprinderii, in vara lui 1995, certificat de atestare a dreptului de proprietate pentru terenurile aflate in administrare. Aceasta, au adaugat ei, dupa ce Consiliul Judetean Caras-Severin refuzase initial eliberarea titlului de proprietate. Deranjat de aceasta instrainare ilegala, dar cu gir politic, ministerial, Consiliul Local Rusca Montana a cerut Curtii de Apel Timisoara, in contencios, anularea certificatului de atestare a dreptului de proprietate, pe motiv ca, potrivit Constitutiei, bogatiile de interes public ale subsolului fac obiectul exclusiv al proprietatii publice, precum si pentru faptul ca terenurile au fost proprietatea Statului Roman si nu pot fi instrainate, au precizat sursele citate. De asemenea, Consiliul local a solicitat instantelor sa anuleze si un schimb fraudulos de 150 hectare de teren intervenit in 1999 (fara act autentificat la notar) intre Marmosim SA si Directia Silvica Resita, care nu era proprietara a terenului, ci doar administrator, proprietar fiind Statul.


Privatizare cu cantec

Sursele noastre spun ca, un an inainte de acest schimb - la 27 ianuarie 1998 -, Consiliul Local Rusca Montana avertizase in scris Fondul Proprietatii de Stat sa nu scoata la privatizare SC Marmosim SA, intrucat exista un litigiu intre comuna si Ministerul Industriei pentru anularea certificatului de proprietate. La 29 ianuarie 1998, in pofida litigiului existent, FPS a vandut pachetul majoritar de actiuni de la Marmosim, care a devenit proprietatea deputatului Adriean Videanu. La cateva luni distanta, procesul in contencios, intentat de Consiliul local din Rusca la Curtea de Apel Timisoara, a fost castigat, au adaugat sursele citate. Prin sentinta civila nr. 131 din 16 iunie 1998, Curtea de Apel Timisoara a anulat ca nelegal certificatul de atestare a dreptului de proprietate emis de minister pe numele Marmosim, cu privire la suprafata de 150 hectare reprezentand zona de exploatare Cariera Veche si Dealul lui Ionel (suprafata care a facut obiectul schimbului de terenuri). Victoria localnicilor n-a tinut decat un an, ne-au precizat sursele citate, intrucat la recursul judecat in iunie 1999 la Curtea Suprema (cand partidul lui Videanu se afla la Putere) sentinta a fost casata, iar cauza a fost trimisa la rejudecare. Adriean Videanu exploateaza si azi carierele de marmura din Ruschita, pentru care obtine profituri imense, aceasta marmura avand mare cautare la export.


Fiscul, la Titan Mar SA

Revenind la Titan Mar SA, sursele noastre au declarat ca pachetul majoritar de actiuni al acesteia (circa 85%) a fost detinut mai tot timpul de sotia deputatului Videanu, acesta din urma avand un procent de participare mult mai mic. O serie de alti actionari s-au tot perindat de-a lungul timpului, insa sotii Videanu au fost intotdeauna "vioara I", au adaugat sursele noastre. Ei au adaugat ca, de mai multi ani, in firma sotilor Videanu au intrat ca actionari doua firme infiintate in paradisurile fiscale din statul Delaware - SUA si Cipru, firme off-shore, cu actionariat secret, care detin impreuna 64% din actiuni: Romanian Investment Fund Cyprus Limited si Romanian Intreprinse Fund Delaware SUA. Videanu sustine insa public ca el nu detine nici un fel de firma off-shore, afirmatie greu de verificat, tinand cont de faptul ca actionariatul acestor societati nu este public. Denumite si "evaziunea fiscala legala" in lucrarile juridice de specialitate, firmele off-shore permit detinatorilor sa-si ascunda identitatea si sa plateasca un impozit pe profit incomparabil mai mic decat cele practicate in tarile de origine ale actionarilor. Conform adresei nr. 212489 din 19.06.2002 emisa de Administratia Finantelor Publice a Sectorului 3, se certifica faptul ca SC Titan Mar SA a fost depistata si sanctionata in doua randuri pentru evaziune fiscala, fiind sanctionata cu amenda contraventionala conform legii. Astfel (vezi facsimil) organele fiscale au aplicat amenzi pentru evaziuni fiscale prin procesele verbale din 27.08.1998 si 10.07.2000. La data de 05.09.2002, firma deputatului Videanu figura cu datorii de ordinul miliardelor de lei, pentru neplata obligatiilor sociale catre fondurile de stat, precum si fata de unii furnizori.
Publicat de : M.M.
Data publicării: 02 Apr 2005 - 11:53
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=2856&titlu=Adriean_Videanu_este_acuzat_ca_a_devenit_proprietarul_carierelor_de_marmura_din_Ruschita__printr_o_privatizare_frauduloasa