Basescu transmite Serbiei sa dea Kosovo pe Europa [1]

Aparut in editia din 22 Februarie 2008

Presedintele Traian Basescu le-a sugerat sirbilor sa renunte la drepturile asupra Kosovo si sa isi indrepte atentia catre integrarea in Uniunea Europeana

Traian Basescu si Boris Tadicis-au comportat ca doi prieteni vechi Seful statului roman le-a atras atentia liderilor Serbiei, joi, dupa intilnirea de la Palatul Cotroceni, cu omologul sau de la Belgrad, Boris Tadici, sa nu se autoizoleze, sa deschida un dialog cu Pristina si sa continue discutiile cu statele Uniunii Europene, chiar daca unele dintre acestea recunosc independenta Kosovo

.

Presedintele Serbiei, Boris Tadici, a efectuat o vizita oficiala fulger, de citeva ore, la Bucuresti, la doar patru zile dupa autoproclamarea unilaterala a independentei provinciei sirbe Kosovo. La finalul convorbirilor din plenul celor doua delegatii, prelungite cu mult peste timpul alocat initial, Traian Basescu a spus ca este „esential pentru Serbia si pentru sirbi sa accelereze drumul spre Europa“. De-a lungul declaratiei sale de presa - neobisnuit de lunga -, presedintele roman a punctat rolul important al UE si al NATO, dar mai ales avantajele apartenentei la aceste structuri. El a explicat ca, in privinta atitudinii fata de problema Kosovo, „Consiliul European a lasat libertatea fiecarei tari membre sa actioneze in functie de interesul national si in functie de cum citeste reglementarile de drept international“. Conform precizarilor sale, UE „este interesata“ ca Serbia sa avanseze in procesul de integrare. Seful statului roman a atras atentia ca „orice moment de autoizolare a Serbiei inseamna intirzierea indeplinirii unui obiectiv dorit de sirbi, dat fiind rezultatul alegerilor din 3 februarie“ (prin care l-au reales pe proeuropeanul Boris Tadici - n.r.).

Totodata, Traian Basescu a facut un apel la dialog: „Ca prieten al sirbilor, mi-as permite sa rog oamenii politici sirbi sa tina legatura cu statele UE!“. Presedintele a avut si un argument: „Este lucrul de care Serbia are cel mai mult nevoie acum: sa comunice“. El a avertizat ca „orice strategie care ar insemna o relativa autoizolare a Serbiei este paguboasa“. La fel ca si in discursul de la Belgrad, de la sfirsitul lunii ianuarie, seful statului roman a insistat asupra faptului ca statele integrate in UE si NATO beneficiaza de garantarea integritatii teritoriale. Traian Basescu a mai avut un indemn: „Belgradul trebuie sa vorbeasca cu Pristina“. Astfel, conform evaluarilor sale, se vor gasi solutii de comunicare si de protejare a sirbilor din Kosovo. Cu o intonatie grava, le-a urat sirbilor „Noroc!“. La rindul sau, presedintele Serbiei, Boris Tadici, a multumit Romaniei pentru ca nu a recunoscut independenta „statului ilegal Kosovo“. Presedintele Serbiei a dat mai apoi un important semnal catre cancelariile internationale, spunind raspicat ca Serbia nu va recurge la forta in Kosovo, chiar daca isi mentine pretentiile teritoriale asupra provinciei: „Serbia nu va purta niciodata razboi, pentru ca avem o experienta grea cind e vorba de confruntarile din Balcani, iar prin aceasta vom intari credibilitatea si influenta noastra in Balcani“. Tadici a atras insa atentia ca Serbia nu va recunoaste legalitatea fortelor UE in Kosovo, avind in vedere ca misiunea nu are mandat ONU.

Surse diplomatice ne-au declarat ca mesajul principal al presedintelui Traian Basescu pe care i l-a adresat omologului sau de la Belgrad, Boris Tadici, a fost acela ca Serbia sa nu se agate cu orice pret de pastrarea Kosovo ca parte a teritoriului national, sa se impace cu ideea ca e o cauza aproape pierduta si sa-si indrepte atentia si eforturile catre integrarea in Uniunea Europeana. Conform surselor indicate, sfatul lui Traian Basescu nu a fost unul ca Serbia sa renunte total la pretentiile asupra Kosovo, dar sa nu faca din asta un motiv de revenire la practicile izolationiste ale lui Milosevici ori la atitudinile agresiv-militariste ale acestuia.

Presedintele Serbiei, Boris Tadici, s-a intilnit joi, separat, si cu presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, si cu cel al Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, precum si cu premierul Calin Popescu Tariceanu. Cu Nicolae Vacaroiu s-a stabilit ca parlamentarii romani sa aiba relatii mult mai strinse cu cei sirbi. „Am invitat, deja, presedintele Parlamentului sirb, in fruntea unei delegatii, sa viziteze Romania“, a anuntat Vacaroiu la sfirsitul intilnirii. Cu Bogdan Olteanu, discutiile s-au axat mai mult pe domeniul economic, in special pe cel al infrastructurii, dat fiind ca presedintele Camerei este reprezentantul partidului aflat la guvernare. Olteanu l-a sfatuit pe Tadici sa nu astepte sa se integreze in UE pentru a incepe proiectele de dezvoltare a infrastructurii, dind exemplul Romaniei, care in ultimii 17 ani nu a facut prea mari progrese in acest domeniu. „Am sprijinit anumite idei economice pe care mi le-a comunicat domnul presedinte Olteanu, dar mi s-a dat si un sfat: sa nu aminam prea mult construirea infrastructurii, ci sa incepem de pe-acum. Aici avem doua aspecte: daca nu deveniti membri UE, aveti gauri in buget, iar daca veti deveni membri UE, nu veti avea gauri in buget, dar veti avea gauri pe drum“, a spus Tadici zimbind, mai ales ca Serbia are deja peste 1.000 de km de autostrada, in timp ce Romania abia se poate lauda cu 200 de km. (Cristian Oprea)

Serbia promite sprijin Romaniei pentru un proiect mort

Boris Tadici a declarat, la Cotroceni, ca „Serbia e interesata de inchirierea portului Constanta“ si ca este pregatita sa construiasca porturi la Dunare. „Am discutat, de asemenea, despre oleoductul Constanta-Pancevo-Trieste. Sintem direct interesati de infrastructura acestui proiect“, a mai spus Tadici. Expertii romani sint insa de parere ca proiectul Constanta-Trieste nu mai are nici o sansa, „intrucit nu exista nici un dialog european pe aceasta tema“, potrivit vicepresedintelui PSD Cristian Diaconescu. Pan European Oil Pipeline (PEOP) vizeaza construirea unei conducte petroliere de 1.856 kilometri, din Constanta pina in Trieste (Italia), via Serbia, Croatia si Slovenia. Scopul acesteia ar fi sa alimenteze rafinariile din Europa de Sud-Est, Italia, Austria si Bavaria cu cel putin 40 de milioane de tone de titei rusesc si caspic pe an. In timp ce guvernele Romaniei, Serbiei si Croatiei privesc proiectul in mod favorabil (presedintele Traian Basescu a vorbit despre un studiu care estima beneficiile Romaniei la 2,27-4,39 miliarde de dolari pe o perioada de 20 de ani), guvernul Sloveniei se opune proiectului, motivele invocate fiind de ordin tehnic. (Iulian Enache)

Pentru sute de mii de sirbi, „Kosovo este Serbia“

La granita kosovara, veteranii conflictului din 1999 au atacat un punct de frontiera.

Multi demonstranti erau tineri suporteri ai echipelor de fotbal din Belgrad Foto: Reuters

Sute de mii de persoane s-au adunat pe tot parcursul zilei de joi la Belgrad pentru a participa seara la o demonstratie impotriva independentei unilaterale a Kosovo, sub lozinca „Kosovo este Serbia“. La pregatirea manifestatiei, marele absent a fost chiar presedintele Boris Tadici, aflat in vizita la Bucuresti. Protestul este organizat de guvernul sirb, care a decretat gratuitatea transportului public, pentru ca locuitorii sa se poata deplasa catre capitala. Premierul Vojislav Kostunita si liderul ultranationalist Tomislav Nikolici au fost anuntati ca principali oratori ai manifestatiei, care include si o interventie telefonica a cineastului Emir Kusturita. Ambasada SUA la Belgrad i-a avertizat pe cetatenii americani ca sediile organizatiilor si ale firmelor lor ar putea fi tinta violentelor manifestantilor.

La granita kosovara, un grup de citeva sute de veterani sirbi care au participat la conflictul din Kosovo din 1998-1999 a atacat punctul de frontiera sirbo-kosovar de la Merdare. Veteranii au dat foc unor cauciucuri si au vrut sa se foloseasca si de un buldozer. „Aici aparam Kosovo, nu la Belgrad“, a declarat seful grupului, citat de AFP. Violente au avut loc si la Mitrovita, oras scindat intre sirbi si albanezi, unde un tribunal ONU a fost atacat cu pietre in cursul noptii de miercuri spre joi.

Pe fondul protestelor anti-Kosovo, cotidianul sirb „Blit“ a relatat joi ca Belgradul este pregatit sa sustina secesiunea zonei din nordul Kosovo, locuita in majoritate de sirbi, prin infiintarea unor institutii paralele. Guvernul sirb dezminte informatia, insa ministrul Economiei, Mladjan Dinkici, le-a sugerat deja partenerilor de coalitie sa includa bugetul sirbilor kosovari in cel al Serbiei. Potrivit „Blit“, Belgradul va incerca sa consolideze economia enclavei sirbe, ca prim pas catre independenta politica. (Razvan Ciubotaru)

Rusia ne felicita pentru pozitia fata de Kosovo

Moscova a salutat pozitia adoptata de Romania fata de independenta Kosovo. Ambasada rusa la Bucuresti a trimis o nota Parlamentului, prin care felicita autoritatile pentru atitudinea lor.

Vladimir Putin pune Romania intr-o pozitie incomoda. Foto: Reuters

„Ambasada Federatiei Ruse in Romania prezinta salutul sau Parlamentului Romaniei“, se arata in document. Actul e insotit de traducerea declaratiei comune pe tema Kosovo a presedintelui Dumei de Stat, Boris Grizlov, si a presedintelui Consiliului Adunarii Federale a Rusiei, Serghei Mironov. Analistii considera ca gestul Moscovei nu e un semnal bun pentru tara noastra.

„Se stie ca Rusia, de obicei, reactioneaza favorabil la orice eveniment care ar putea dezbina tarile UE. Actioneaza dupa propriul interes. Poate ca gestul Moscovei ar putea ajuta la imbunatatirea colaborarii dintre Romania si Rusia, insa nu poate avea efecte benefice pentru relatiile Bucurestiului cu UE“, a afirmat Margot Light, profesor la London School of Economics, Departamentul de Relatii Internationale. La rindul sau, fostul consilier prezidential Zoe Petre crede ca ar trebui sa ne temem de rusi „chiar si cind fac daruri“. „Moscova ne-a cam amenintat in ultima vreme si nu cred ca e bine sa punem prea mare pret pe atentia pe care ne-o acorda acum. Trebuie sa fim foarte atenti. Nici macar in contextul actual nu e bine sa fii laudat prea mult de Rusia.“

Iulian Chifu, directorul Centrului de Prevenire a Conflictelor, considera si el ca tara noastra ar trebui sa priveasca felicitarile Moscovei cu retinere. „Cred ca e o tentativa a Rusiei de a pune Romania in dificultate fata de aliatii din NATO. Nu cred ca Moscova e intr-adevar deschisa sa negocieze sau sa ofere avantaje. Nu vor exista, totusi, reactii adverse din partea altor state comunitare, deoarece toata lumea isi da seama ca Rusia a facut acest gest in incercarea de a presa si de a altera unitatea UE si a NATO.“

Vicepresedintele PSD Cristian Diaconescu crede ca multumirile adresate de Ambasada Rusiei „reprezinta un semnal extrem de rau“. „Noi sintem parteneri ai UE si NATO, care au adoptat o anumita linie politica in privinta dosarului Kosovo. Noi trebuie sa fim consecventi cu aceasta linie politica si sa fim solidari cu UE si NATO, nu cu Rusia“, a explicat Cristian Diaconescu, fost secretar de stat in Ministerul Afacerilor Externe.

Legislativul de la Bucuresti a adoptat luni, cu o majoritate covirsitoare, declaratia de nerecunoastere a independentei unilaterale a provinciei sirbe Kosovo. Actul normativ a obtinut 357 voturi pentru, 27 voturi impotriva si nici o abtinere. Singurii care au votat contra au fost cei de la UDMR, care au fost huiduiti de colegii lor de Parlament. (Irina Moldovan, Adriana Dutulescu)

PNL a devenit un fel de Kosovo mai mic

Europarlamentarul Renate Weber este al doilea disident liberal in problema Kosovo. Ea critica subtil Romania ca nu s-a raliat partenerilor sai strategici care au recunoscut deja noul stat.

Renate Weber are opinii diferitede cele ale conducerii PNL In ziua in care presedintele sirb Boris Tadici s-a aflat in vizita la Bucuresti, Renate Weber nu s-a sfiit sa-si faca publica dezamagirea fata de faptul ca Uniunea Europeana nu a avut o pozitie comuna in privinta Kosovo. Mai mult, europarlamentarul liberal sustine ca temerile privind crearea unui precedent nu sint justificate. Weber devine astfel a doua voce liberala, dupa europarlamentarul Adina Valean, care intra in opozitie atit cu pozitia oficiala a Romaniei, cit si cu colegii de partid. In afara de tabara pro-Kosovo de la Bruxelles, in PNL s-a mai conturat zilele acestea o noua tabara, care cere scoaterea de la guvernare a UDMR, pentru o pozitie similara celei a europarlamentarilor liberali.

„Ar fi firesc ca parteneriatele strategice pe care Romania le-a incheiat prin presedintele statului cu SUA, Marea Britanie, Franta, care au recunoscut deja statul Kosovo, sa se regaseasca intr-o pozitie comuna intr-un moment de asemenea importanta cum este aparitia unui nou stat si asistenta acordata acestuia pentru a deveni un factor de stabilitate in Balcani“, sustine Renate Weber. Intrebata de Cotidianul daca interventia sa are vreo legatura cu vizita presedintelui Tadici in Romania, Weber a spus: „Nu ascund ca e un moment oportun pentru ca sa-mi fac cunoscuta pozitia. Romania inca mai are sanse sa joace un rol important in Balcanii de Vest“, crede europarlamentarul.

Aceasta mai spune ca nu a discutat problema Kosovo cu colegii liberali si ca si-a exprimat parerea exclusiv ca deputat al PE. „Nu sintem soldatei intr-o armata. Cred ca fiecare dintre noi are dreptul la opinie“, a conchis Weber. Nu de aceeasi parere este insa Relu Fenechiu, vicepresedintele PNL: „O respect mult pe doamna Weber ca sa pot avea o pozitie impotriva dumneaei, dar cred ca trebuia sa discute anterior cu partidul“. Fenechiu mai spune ca nu se pune problema unei sanctiuni, dar se declara surprins de „valul de opinii venit dinspre Bruxelles“. Cu toate astea, el nu considera ca PNL este divizat in tabere, sustinind ca nici el si nici Ludovic Orban nu au folosit vreodata sintagma „excluderea UDMR de la guvernare“, ci ca doar au facut o recomandare. Totusi, joi s-a alaturat si Norica Nicolai liberalilor care cer scoaterea Uniunii din Executiv, afirmind ca Guvernul a dovedit ca nu este solidar in marile decizii. (Diana Lazar)


Publicat de : ---
Data publicării: 22 Feb 2008 - 05:40
 

Link ştire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=28416&titlu=Basescu_transmite_Serbiei_sa_dea_Kosovo_pe_Europa