Lidia Bărbulescu cere Curții Constituționale să constate conflictul juridic între CSM și Camera Deputaților [1]

Lidia Bărbulescu, președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, a formulat și transmis Curții Constituționale, astăzi, cererea de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională dintre Ministerul Public, ca autoritate judecătorească și Parlamentul României – Camera Deputaților, ca putere legislativă.

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii solicită Curții Constituționale să constate existența unui conflict juridic de natură constituțională între cele două autorități publice, conflict care blochează cursul unor procese penale și împiedică autoritatea judecătorească să-și îndeplinească atribuțiile constituționale și legale cu care a fost învestită.

De asemenea, solicită Curții Constituționale să ia măsurile necesare în vederea restabilirii ordinii constituționale care ar trebui să existe între autoritățile publice.
Curtea Constituțională trebuie să se pronunțe asupra dreptului celor două Camere ale Parlamentului de a solicita declanșarea procedurii de începere a urmăririi penale împotriva miniștrilor și foștilor miniștri, care au calitatea de parlamentari, cu privire la care există și o cerere de urmărire penală formulată de Președintele României, precum și asupra legitimității Ministerului Public de a refuza înaintarea dosarelor penale ale acestora Parlamentului României.

În opinia Președintelui Consiliului Superior al Magistraturii toate cele trei autorități prevăzute de art. 109 alin. (2), teza întâi din Constituție, au același drept, care nu poate fi îngrădit, opinie exprimată și de Curtea Constituțională, prin Decizia nr. 1133/2007. Aceasta înseamnă că nu se poate pune problema excluderii Camerelor Parlamentului de la dreptul de a cere Ministerului Public începerea urmării penale a miniștrilor și foștilor miniștri care au și calitatea de parlamentar.

Demersul Președintelui Consiliului Superior al Magistraturii este fundamentat pe prevederile art. 24 lit.f din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, cu modificările ulterioare, raportat la dispozițiile art. 146 lit.e din Constituția României, republicată, și ale art. 34 și urm. din Legea nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, republicată, potrivit cărora Președintele Consiliului Superior al Magistraturii “sesizează Curtea Constituțională, în vederea soluționării conflictelor juridice de natură constituțională dintre autoritățile publice”.

Pentru a cunoaște considerentele care stau la baza cererii formulate de președintele Consiliului Superior al Magistraturii a fost publicată cererea transmisă Curții Constituționale pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii, alăturat acestui comunicat.


Publicat de : ---
Data publicării: 13 Feb 2008 - 05:33
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=28286&titlu=Lidia_Barbulescu_cere_Curtii_Constitutionale_sa_constate_conflictul_juridic_intre_CSM_si_Camera_Deputatilor