Serviciile poștale: deputații sprijină liberalizarea până în 2011 [1]

Parlamentul confirmă că monopolurile rămase în serviciile poștale ar trebui să expire până în 2011, sau 2013 pentru unele State Membre. În acordul stabilit cu Consiliul în a doua lectură, Parlamentul European menține compromisul deja sprijinit de Consiliu privind liberalizarea serviciilor poștale.

În poziția comună, Consiliul a încorporat toate elementele majore din poziția Parlamentului European în prima citire. Raportorul Markus Ferber (PPE-DE, DE) recomandă ca Parlamentul să aprobe poziția comună fără amendamente. Se așteaptă un acord cu Consiliul, în a doua citire.

Liberalizarea serviciilor poștale până în 2011 sau 2013
Data liberalizării serviciilor poștale a constituit unul din elementele cheie discutate: până în 2011, doi ani mai târziu decât propusese Comisia, cu posilitatea ca Statele Membre care s-au alăturat Uniunii după 2004, cele cu topografie mai deosebită, cum ar fi Grecia, să amâne deschiderea spre competiție a pieței serviciilor poștale până în 2013. Următoarele State Membre pot amâna data liberalizării până la sfârșitul anului 2012: Cipru, Slovacia, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Polonia, Republica Cehă și România.

Proiectul de directivă privind liberalizarea serviciilor poștale din Uniune prevede deschiderea totală a pieței cel mai târziu la 31 decembrie 2010. Proiectul notează însă că unele State Membre ar putea fi nevoite să amâne data liberalizării acestor servicii cu încă doi ani (Cipru, Slovacia, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Polonia, Republica Cehă și România).

Reciprocitate 
Deputații au stabilit, împreună cu Consiliul, un principiu de reciprocitate: pentru a evita distorsiuni pe piață și competiție ilegală, Statele Membre care deja
și-au liberalizat piața serviciilor poștale pot refuza, în perioada 1 ianuarie 2011 - 31 decembrie 2012, monopoluri din alte State Membre să opereze și pe teritoriul lor.
 
Serviciul universal va fi garantat
Serviciul universal va fi garantat în continuare, inclusiv asigurarea a cel puțin unei colectări și livrări o dată la cinci zile pentru fiecare cetățean European. Va fi acordată importanță în continuare menținerii unor rețele poștale bine funcționale, cu un număr suficient de puncte de acces în zonele rurale sau puțin populate, pentru a se satisface obligațiile serviciului universal.
 
Aspecte sociale 
Aspectele sociale ar trebui luate în considerare în momentul liberalizării pieței serviciilor poștale. Prevederile proiectului de directivă nu afectează competențele Statelor Membre în ce privește stabilirea de regulamente pentru condițiile de lucru în sectorul serviciilor poștale. Statele Membre vor avea dreptul să impună condiții pentru asigurarea de servicii poștale pentru motive ne-economice, cum ar fi aliniere la condițiile de lucru și la schemele de securitate socială stabilite de lege sau prin convenții colective negociate între parteneri sociali naționali.
 
Finanțare 
Când un Stat Membru stabilește că obligațiile serviciului universal antrenează un cost net, ar trebui stabilit un plan de finanțare și ar trebui notificată Comisia. Aceasta, la rândul său, ar trebui să asigure linii directoare în ce privește calcularea costurilor nete.


Publicat de : ---
Data publicării: 01 Feb 2008 - 05:41
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=28129&titlu=Serviciile_postale__deputatii_sprijina_liberalizarea_pana_in_2011