Începând de mâine [1]

Nu stim cât chef vor avea românii de păcăleli, dată fiind starea de spirit provocată de avalansa de stiri foarte neplăcute, dar, probabil, traditia se va păstra, potrivit obiceiul nostru străvechi de a face haz de necaz.

Fapt este că începutul trimestrului al doilea al acestui an (care, în urma alegerilor de la finalul lui 2004, se cuvenea să fie "linistit", previzibil, predictibil sau cum vrea fiecare să-i spună) este marcat de temeri si îngrijorări cu totul si cu totul îndreptătite. Într-o anumită măsură, sondajele CURS si IMAS reflectă despărtirea de iluzii a majoritătii populatiei, ca efect al dezamăgirilor provocate de primele 100 de zile ale mandatului actualului presedinte si de primele 90 de zile de functionare a guvernului rezultat nu din vointa electoratului, ci de combinatii politicianiste ale căror "mistere" sunt departe de a fi dezlegate. Colac peste pupăză, s-a pus în circulatie si zvonul că, imediat după semnarea Tratatului de aderare a României la UE (25 aprilie a.c.), Cabinetul Tăriceanu va fi debarcat. Asta DA stabilitate politică! Nu era nevoie de conceput si de derulat sondaje de opinie pentru a se constata că scumpirile si majorările de impozite si taxe, care intră în vigoare începând de mâine, reprezintă sursa celor mai mari spaime ale populatiei. Orice s-ar spune, în conditiile în care, practic, salariile si pensiile au "înghetat", majorările vor însemna o dureroasă diminuare a puterii de cumpărare a populatiei. Dacă tinem seama de tensiunile sociale mocnite sau iesite la suprafată, ne dăm seama că nu există (cel putin deocamdată) o stare de spirit favorabilă aplicării unor măsuri radicale de reformă. Pentru ca oamenii să accepte alte si alte sacrificii, trebuie să existe un minimum de motivatie, un minimum de certitudini că situatia se va ameliora într-u viitor previzibil. Or, tocmai asa ceva lipseste în prezent, iar foarte numerosi concetăteni încearcă să "înoate" într-un ocean de confuzie. Se autoamăgesc politicienii, indiferent de tabăra căreia îi apartin, că, în circumstantele actuale, electoratul este sensibil la tot felul de mesaje asupra stării de fapt din societate, fără luarea în considerare a gradului sporit de îngrijorare care defineste si dominanta stărilor de spirit? "Jocurile" lor nu fac altceva decât să erodeze, în continuare , încrederea în clasa politică, iar această realitate nu este deloc de bun augur pentru ceea ce urmează să se întâmple cu statul de drept si cu fragila noastră democratie (ca să recurgem la un alt cliseu al limbii de lemn, dar cu semn schimbat). Procentele care indică actualele optini de vot nu spun mare lucru dacă sunt raportate la părerile tot mai adânc sedimentate referitoare la clasa politică si, implicit, la institutii publice.
În tot acest peisaj existau si "insule" de certitudini, de încredere. Din păcate, în conjunctura evocată, încep să dispară si astfel de "insule", înainte de toate din zona presei. Se petrec prea multe treburi obscure, transpar prea multe combinatii oculte, cad măstile si se prăbusesc statui sub povara a tot felul de dezvăluiri pentru a nu avea îndreptătirea să considerăm că si credibilitatea presei se cam clatină. Prea vin de se leagă multe pentru a nu considera că aveam de-a face cu o anumită programare, cu un plan cu anumite tinte, care nu numai că nu coincid asteptărilor populatiei, ci vin în vădită contradictie cu acestea. Deturnarea atentiei de la ceea ce este esential a devenit, demult, o practică a anumitor grupuri de putere, asa că nu ne mai miră că aproape zilnic apare câte ceva care pune în umbră măsurile cu puternice efecte negative în sfera conditiilor de trai. Se induce nelinistea exprimată prin zicerea "ferească Dumnezeu de mai rău!" pentru a se accepta răul – chipurile mai mic – din prezent. Cine mizează pe resemnare s-ar putea însela amarnic. Începând de mâine se va constata mai lesne că există o limită a suportabilitătii, o limită a răbdării. Să sperăm că actuala Putere va fi suficient de înteleaptă să nu le depăsească.
Publicat de : Valentin Stănilă
Data publicării: 31 Mar 2005 - 10:33
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=2796&titlu=Incepand_de_maine