Control la Televiziunea Romana [1]

Conducerea Televiziunii Nationale Romane (TVR) a demarat o campanie de autocenzura si cenzura in perioada 2003-2004 care a tintit Departamentul de Stiri, a precizat ieri reporterul Alexandru Costache, la audierea Comisiei parlamentare de ancheta a activitatii SRR si SRTV.

Autocenzura, a aratat Costache, consta in refuzul redactorilor sefi, in special Cristian Nitulescu, de a televiza o serie de stiri privitoare la activitatea opozitiei. Cenzura, a continuat el, consta in eliminarea deliberata, prin dispozitiile redactorului sef Nitulescu, a stirilor negative la adresa PSD. "De exemplu, despre incidentul de la Montreal, cand un protestatar a aruncat cu un obiect in presedintele Ion Iliescu, noi nu am dat nimic", a aratat Costache. El a mentionat ca TVR nu a monitorizat nici nemultumirile liderilor PSD referitoare la rezultatele alegerilor interne. Pe de alta parte, jurnalistul a povestit cum, in ziua alegerilor, a conceput o mica stire despre Traian Basescu, stire care l-a scandalizat la culme pe Cristian Nitulescu.


Cenzura lui Nitulescu
Costache a afirmat ca seful Nitulescu l-a chemat impacientat in birou, "transpirat si respirand greoi", pentru a-i cere sa scoata din stire un scurt moment muzical introdus in momentul in care Traian Basescu vota. "Se pare ca o ambianta de 10 secunde a speriat pe cineva", a spus jurnalistul. "Tunurile au fost puse pe Basescu, probabil pentru ca era privit drept dusmanul suprem si, pana la urma, asa a si fost", a afirmat Costache. Jurnalistul a amintit ca momentul in care Basescu a plans la retragerea din politica a lui Theodor Stolojan nu a fost telivizat in direct de TVR desi toate celelalte televiziuni transmiteau evenimentul. "Nu se puteau vedea la TVR lacrimile lui Basescu", a mentionat Costache care l-a nominalizat ca principal vinovat pe redactorul sef Nitulescu. Mai mult, el a precizat ca in perioada 2003-2004, la jurnalele de stiri ale televiziunii publice, nu au aparut stiri critice la adresa PSD si TVR se canaliza "pe difuzarea stirilor pozitive pentru putere". El a mai precizat ca, in timpul alegerilor, in locul unei stiri in direct cu Traian Basescu, s-au primit directive "de sus" pentru a fi introdusa o stire despre controversatul Ogica. "Mai tarziu, Ogica mi-a spus ca i se parea mai importanta stirea cu Basescu decat cea in care aparea el", a specificat amuzat Costache. "Nu pot sa cred ca directorul-general, Valentin Nicolau, este strain de tot ceea ce se intampla in TVR", a conchis jurnalistul protestatar.


Injuriile PSD
Reprezentantii PSD prezenti la audieri, printre care Dorina Mihailescu si Dan Mihalache, au proliferat din nou injurii la adresa presedintelui Comisiei, Raluca Turcan. Mai mult, Dorina Mihailescu a inceput sa faca trimitere la anumite ilegalitati savarsite de rudele unui jurnalist audiat marti fapt taxat de membrii Comisiei pe motiv ca nu are nici cea mai mica legatura cu subiectul. Un numar de 55 de salariati ai televiziunii publice si-au manifestat dorinta de a fi audiati in zilele imediat urmatoare, in cadrul Comisiei. Doleanta acestora a fost transmisa prin intermediul unei liste cu semnaturi. Intr-un comunicat remis redactiei, angajatii TVR au mentionat ca solicita audirea pentru a oferi niste explicatii credibile in locul celor nascute din "frustrari personale si profesionale".


Lucia Hossu protesteaza
Cu toate acestea, bunele intentii ale celor 55 de salariati ai televiziunii publice au fost puse sub semnul intrebarii de realizatoarea TVR a cunoscutei emisiuni "Memorialul Durerii", Lucia Hossu Longin. Ea a precizat ieri, intr-o scrisoare remisa redactiei, ca o parte dintre jurnalistii TVR au fost fortati sa intre in grupul celor 55 de semnatari. "Ce forme securistice de violare a unor minime drepturi: liste, convocatoare, semnaturi aproape impuse, toate sub pretextul, comic daca n-ar fi cinic, al luptei impotriva politizarii SRTV. Numai inainte de Congresul al XIV-lea al PCR s-au mai intocmit asemenea liste de sustinere", a afirmat Lucia Hossu. Pe de alta parte, ea a specificat ca in TVR se dau adevarate lupte pentru a impiedica, prin orice mijloace, prezenta unor realizatori din televiziunea publica la Comisiile de audiere. Lucia Hossu a oferit si ea o serie de exemple care denota o minimalizare a opozitiei si un accent aproape obsesiv pe activitatea PSD. "In timp ce vizita lui Adrian Nastase la Casa Alba a beneficiat de adevarate emisiuni omagiale, in prezentarea turneului extern al presedintelui Traian Basescu n-am avut nici macar informatiile minime obligatorii pentru obiectivitatea unei televiziuni publice", a precizat realizatoarea. "Parca niciodata comanda politica n-a fost mai brutala, mai absurda, mai totalitara decat sub domnia lui Valentin Nicolau, fost consilier la cabinetul Adrian Nastase. Impartasita si de distinsul presedinte al CNA si el copil din flori al PSD si deseori, acoperita de nume mari de presa", a conchis ea.
Publicat de : Razvan GHEORGHE
Data publicării: 31 Mar 2005 - 10:18
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=2781&titlu=Control_la_Televiziunea_Romana