Plus si minus in turneele lui Basescu [1]

In mai putin de trei luni, de cind a fost ales presedinte, Traian Basescu a reusit un adevarat maraton diplomatic, "bifind" sapte dintre capitalele pe care obligatoriu le viziteaza un sef de stat in timpul mandatului. "Evenimentul zilei" va prezinta un scurt bilant al acestor vizite.

Moldova - relatie privilegiata
In campania electorala, Traian Basescu anunta ca Romania, sub mandatul sau, "va avea o relatie privilegiata cu Republica Moldova". Devenit presedinte, Basescu a intreprins prima sa vizita peste hotare in Republica Moldova, unde a confirmat, cel putin la nivel declarativ, ca asa se va intimpla. "Din punctul meu de vedere vreau sa stiti ca nu vom permite vreodata ca Moldova sa fie santajata cu energie electrica", a avertizat Basescu.
Ultima vizita a unui sef de stat roman in Republica Moldova s-a petrecut in 1998, sub mandatul lui Emil Constantinescu. Basescu a incercat prin acest demers de politica externa dezghetarea relatiilor cu Moldova, paralizate dupa venirea la putere in 2001 a comunistilor lui Vladimir Voronin. Discutiile la nivel inalt dintre Voronin si Basescu au atins doar formal chestiunea delicata a conflictului din Transnistria.
Ucraina - Disensiunile trebuie sa inceteze
Presedintele Romaniei s-a aflat pentru o zi la Kiev, unde a participat la ceremonia de investire a noului presedinte ucrainean Viktor Iuscenko. Seful roman n-a reusit sa abordeze serios, in cele cinci minute pe care le-a petrecut alaturi de Iuscenko, potrivit protocolului de investire, nici una dintre chestiunile arzatoare in relatia Romaniei cu Ucraina - Insula Serpilor si canalul Bistroe. "Disensiunile care au aparut in relatiile dintre Bucuresti si Kiev ca urmare a incrincenarii celor doua regimuri - Kucima si Iliescu - trebuie sa inceteze prin gasirea unor solutii rationale, chiar daca aceste probleme au ajuns la Tribunalul de la Haga", a precizat Basescu la finalul vizitei.
La o zi dupa intrevederea celor doi sefi de stat proaspat alesi, Agentia de Presa Independenta Ucraineana - UNIAN informa ca "Ucraina va studia amanuntit impreuna cu Romania problema construirii canalului Bistroe".
Marea Britanie - Raminem in Irak
Desi a incercat sa-l convinga pe premierul britanic Tony Blair sa renunte la regimul restrictionar al vizelor pentru romani recurgind la un gest nonconformist - i-a aratat rizind pasaportul diplomatic cu viza britanica de care avusese nevoie pentru a patrunde pe teritoriul englez ca sef de stat - Basescu n-a avut succes. In jumatatea de ora in care a discutat cu Blair, la resedinta acestuia din Downing Street 10, Basescu s-a concentrat pe importanta strategica a Marii Negre. Temator in privinta situatiei statului din Irak si dorind sa se asigure ca Romania nu-si va retrage trupele din teritoriile arabe, Blair a primit garantii din partea sefului roman ca nu se va intimpla acest lucru. Pe linga sprijinul pentru integrarea Romaniei in UE in 2007, Basescu a mai primit "la pachet" doi specialisti britanici care vor acorda asistenta guvernului de la Bucuresti.
Federatia Rusa - "Nu sint fixat asupra trecutului"
Vizita lui Traian Basescu la Moscova a avut "in mod masiv" un caracter economic, asa cum previziona la plecare consilierul prezidential pe probleme externe Andrei Plesu. Desi pe agenda discutiilor cu presedintele rus Vladimir Putin Basescu isi inscrisese, in creion insa, si chestiuni delicate precum tezaurul, Pactul Ribbentrop-Molotov si conflictul transnistrean, realitatea declaratiilor de dupa a aratat ca seful statului a fost nevoit sa foloseasca guma de sters. "Nu sint tipul de politician roman fixat asupra trecutului in relatiile cu Moscova. De istorie trebuie sa se ocupe istoricii", declara Traian Basescu dupa ce a iesit din biroul de la Kremlin. Cit priveste problema transnistreana, seful statului roman n-a reusit sa obtina un raspuns transant. De asemenea, Putin i-a mai pus in vedere lui Traian Basescu faptul ca isi doreste semnarea unui acord bilateral privind productia de armament, precum si indulcirea regimului de sedere a cetatenilor rusi pe teritoriul Romaniei.
SUA - Imblinzirea FMI
Vizita presedintelui Traian Basescu in America a fost un succes, cel putin la nivel de imagine. "Sint mindru sa-l numesc pe presedintele Basescu prietenul meu", declara in Biroul Oval presedintele american George W. Bush. In afara aprecierilor presedintelui Bush cu privire la lupta impotriva coruptiei si a modului in care isi conduce tara, Basescu a obtinut includerea Romaniei "in aceeasi foaie de parcurs cu Polonia si Slovacia" pentru acordarea vizelor.
Desi, cu doar o luna inainte, presedintele Basescu declara, la ProVest, ca va discuta la Washington si despre cazul militarului american vinovat de uciderea basistului trupei Compact, Teo Peter, considerind ca acesta trebuie judecat in Romania, dupa intilnirea cu Bush seful statului roman nu a mai amintit de acest subiect.
Secretarul de stat al apararii, Donald Rumsfeld, a confirmat preocuparea SUA pentru interesele strategice in zona Marii Negre. In urma intrevederii cu presedintele roman a rezultat si un lucru palpabil: suplimentarea cu 40 de milioane de dolari a fondurilor alocate in acest an armatei romane, iar pentru 2006 cu 30 de milioane de dolari.
Insotit la discutiile cu directorul general al FMI, Rodrigo Rato, de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, seful statului roman nu a reusit sa-si impuna punctul de vedere cu privire la negocierea unui deficit de 0,7-1a din PIB. FMI a insistat pentru limitarea acestuia la 0,4-0,5a, dar, la citeva zile distanta, FMI a venit la Bucuresti si a acceptat deficitul propus de romani.
Germania - Lobby pentru integrare
Dincolo de discutiile referitoare la contractul cu EADS, care ar fi putut constitui un punct nevralgic, intilnirile au dat, cel putin la nivel declarativ, rezultate pozitive. Presedintele roman s-a intilnit la Berlin cu presedintele german Horst Kohler si cu cancelarul Gerhard Schroeder, care a declarat la finalul discutiilor ca relatiile romano-germane sint excelente. Cancelarul german a precizat ca, in cazul Romaniei, nu va fi necesara aplicarea clauzei de salvgardare. Pe aceeasi linie optimista a mers si seful Comisiei de politica externa din Parlamentul European, Elmar Brock. In privinta relatiilor comerciale, consilierul prezidential Theodor Stolojan a anuntat ca Deutsche Bank si Siemens se vor implica in privatizarea CEC, BCR si la Electroputere Craiova. Basescu a lansat o invitatie concreta catre investitorii germani: "Cumparati terenuri acum, pentru ca peste citiva ani, adica in 2007, vor fi mult mai scumpe deoarece preturile se vor alinia la UE".
Italia - Asigurari de sprijin
Seful executivului italian, Silvio Berlusconi, s-a declarat incintat de intilnirea cu presedintele roman, Traian Basescu, pe care l-a apreciat ca fiind "o persoana pragmatica, un luptator impotriva coruptiei, dar si o persoana simpatica". Basescu i-a prezentat premierului italian proiectul de securitate regionala in zona Marii Negre, adresindu-i invitatia de a se alatura acestui demers. Silvio Berlusconi si ministrul de externe italian, Gianfranco Fini, si-au exprimat, de asemenea, o pozitie clara de sustinere fara rezerve a tarii noastre in obtinerea in Parlamentul European a avizului pentru Tratatul de aderare la UE pe 13 aprilie.
Statele Unite ale Americii 9-12 martie
Presedintele Romaniei, Traian Basescu, l-a cucerit pe George W. Bush. El a mai obtinut includerea Romaniei in aceeasi foaie de parcurs cu Polonia si Slovacia pentru acordarea vizelor si bani in plus pentru armata. La negocierile pentru diminuarea deficitului pe care le-a avut cu FMI, Basescu a fost ferm. Chestiunea deficitului s-a transat la Bucuresti, reprezentantii Fondului acceptind cota de 0,7a din PIB pe care o dorea partea romana.
Marea Britanie 31 ianuarie -1 februarie
Desi i-a aratat propriul pasaport cu viza britanica, presedintele Romaniei Traian Basescu n-a reusit sa-l convinga pe premierul Tony Blair sa ridice vizele pentru romani. In schimb, a primit din partea britanicilor promisiuni de sprijin pentru integrarea in UE si doi specialisti care sa ofere consultanta guvernului de la Bucuresti pe probleme de coruptie.
Italia 25-26 martie
Dupa ce s-a dedulcit la inghetata cu fostul premier, Adrian Nastase, seful guvernului italian, Silvio Berlusconi, s-a declarat incintat de vinurile romanesti pe care le-a degustat impreuna cu presedintele Traian Basescu la cina de la Palatul Chigi. Presedintele Basescu s-a multumit sa obtina de la Berlusconi promisiunea de sprijin pentru integrarea in UE.
Germania 21-24 martie
Presedintele Traian Basescu l-a zgindarit pe cancelarul german Gerhard Schroeder pe chestiunea atribuirii contractului de securizare a frontierelor firmei germane EADS fara licitatie de catre PSD. Cancelarul a dat asigurari ca parlamentarii germani din Parlamentul European nu vor actiona clauza de salvgardare si ca vor sprijini Romania prin vot pe 13 aprilie. In privinta relatiilor comerciale, Germania a decis sa se implice in privatizarea CEC, BCR si Electroputere Craiova.
Republica Moldova 21-22 ianuarie
Dupa 7 ani de tacere si frustrari acumulate in timp, presedintele roman Traian Basescu a trecut Prutul. Demersul sau extern in Republica Moldova a avut ca insemnatate "dezghetarea relatiilor" cu Chisinaul.
Ucraina 25 ianuarie
Traian Basescu a avut o intrevedere de cinci minute cu proaspatul presedinte ucrainean Viktor Iuscenko. Desi n-au reusit sa dezbata serios spinoasa problema Bistroe, disputa ajunsa la Tribunalul de la Haga, cei doi sefi de stat au decis sa caute "solutii rationale".
Federatia Rusa 14-16 februarie
Traian Basescu a sperat sa obtina raspunsuri concrete din partea omologului sau rus Vladimir Putin cu privire la chestiuni fierbinti precum tezaurul, consecintele Pactului Ribbentrop-Molotov si problema conflictului din Transnistria. Oficialul de la Kremlin a avut insa limba legata.
Publicat de : Adriana Istodor
Data publicării: 28 Mar 2005 - 12:21
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=2661&titlu=Plus_si_minus_in_turneele_lui_Basescu