Restitutio aproape in integrum [1]

Noua legislatie privind retrocedarile imobiliare elimina esalonarea pe 10 ani a despagubirilor banesti, restringe exceptiile privind restituirea in natura a imobilelor si mareste suprafetele de teren ce se vor restitui cultelor religioase. Pachetul legislativ privind retrocedarile imobiliare va fi gata in luna mai.

FoStii proprietari de imobile carora nu li se vor putea restitui in natura locuintele confiscate in timpul regimului comunist nu vor trebui sa astepte 10 ani pentru a primi intreaga suma de bani calculata ca despagubire. Presedinta Autoritatii Nationale pentru aplicarea Legii nr. 10/2001, liberala Ingrid Zarauri, ne-a declarat ieri ca prima decizie luata de Autoritate si acceptata de Executiv a fost renuntarea la ideea esalonarii pe 10 ani a despagubirilor banesti. “Din proiectul de lege privind despagubirile, conceput de PSD (proiect care ar fi trebuit sa devina lege in iulie 2003 si care a fost finalizat in 2004, dar aminat pe “motiv de neinfluentare a alegerilor” – n.a.), vor ramine foarte putine elemente. Din start am renuntat la mult criticatul principiu al esalonarii pe 10 ani a despagubirilor banesti. Cabinetul Tariceanu considera ca foarte multi fosti proprietari si chiar urmasi sau mostenitori ai acestora au o virsta inaintata si, in acest caz, o despagubire pe termen lung nu ar asigura o reparatie normala pentru cei care si-au pierdut casele in timpul regimului comunist”, spune Ingrid Zarauri. Presedinta Autoritatii precizeaza ca efortul financiar necesar despagubirilor este foarte mare si ca, in acest moment, mai multe ministere sint in cautarea unor surse de finantare care sa permita ca despagubirile sa se efectueze intr-un timp mult mai redus.
Cultele vor primi “bonus” in terenuri

In afara de proiectul de lege al despagubirilor banesti si in echivalent, pachetul legislativ privind retrocedarile imobiliare mai cuprinde modificarile ce se vor aduce la Legea 10/2001 (legea “cadru” care se refera la toate tipurile de retrocedari) si la Legea nr. 501/2002, care reglementeaza regimul restituirilor pentru cultele religioase. O prima decizie luata in ceea ce priveste Legea 10/2001 o reprezinta restringerea la maximum a exceptiilor de la restituirea in natura. “Prin largirea paletei restituirilor in natura, economisim circa doua miliarde de euro care, conform actualei configuratii a Legii 10/2001, ar fi trebuit sa fie utilizate la despagubiri banesti”, ne-a precizat Ingrid Zarauri. O modificare importanta va suferi si Legea nr. 501/2002. Conform actualului text al legii, cultelor religioase li se returnau imobilele si terenul imprejmuitor. In noua lege, cultele religioase vor primi inapoi, din terenurile care le-au apartinut, toate suprafetele libere (acolo unde exista), precum si suprafete ocupate de alte constructii sau investitii, urmind sa perceapa chirii de la proprietarii constructiilor ridicate pe aceste terenuri.
Se infiinteaza noul Corp de control al Autoritatii

Pina saptamina trecuta, activitatea Autoritatii Nationale pentru aplicarea Legii nr. 10/2001 era relativ blocata din cauza imposibilitatii completarii organigramei. Prin reorganizarea institutiei s-a depasit blocajul. O prima masura luata vizeza infiintarea unui nou Corp de control al Autoritatii. Acesta va avea sarcini multiple, inclusiv aceea de a propune sanctiuni severe pentru organele administratiei locale care incalca legislatia retrocedarilor. Salariile “controlorilor” (care erau pina acum intre 3 si 6 milioane de lei) vor creste substantial, pentru a se evita orice tentatie. Pina in prezent, Autoritatea era o institutie cu rol de consultanta a autoritatilor locale si nu avea dreptul sa si sanctioneze.
Publicat de : Lucian Gheorghiu
Data publicării: 28 Mar 2005 - 11:55
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=2649&titlu=Restitutio_aproape_in_integrum