Noua „lege Lupu“ isi arata coltii [1]

Numeroasele modificari aduse Legii 1/2000 (Legea „Lupu“) reduc posibilitatile primarilor de a comite „legal“ abuzuri la restituirea terenurilor agricole si forestiere. Miercuri 30 martie in CNC-ul Coalitiei legea va fi batuta in cuie.

Primarii si comisiile de restituire nu vor mai putea respinge solicitarile de retrocedare ale unor fosti proprietari, atunci cind o suprafata de teren arabil este revendicata de catre doua persoane. In numeroase locuri din tara a existat (exista) „concurenta“ la restituire. Este vorba despre fostul proprietar care a detinut o suprafata mare de teren pina la reforma agrara din 1945 si despre persoane care, prin efectul Legii 187/1945 (Legea „Zaroni“), au primit o portiune de teren din cel care apartinuse proprietarului initial. La rindul lor, si acesti beneficiari ai Legii „Zaroni“ au fost obligati ulterior sa cedeze pamintul statului. Prin Legea 18/1991 au primit terenuri inapoi, de regula, improprietaritii (sau mostenitorii acestora) din 1945 si foarte putini dintre proprietarii initiali. Cei care au beneficiat de Legea 18/1991 au fost, coincidenta sau nu, apropiati ai FSN-ului de la inceputul anilor ’90. Situatia a generat numeroase procese in justitie. Acum, legea spune clar ca ambii solicitanti vor primi teren inapoi, iar daca acesta va fi insuficient, se va apela la rezerva comunala, iar in cazul in care nici aceasta nu va fi „indestulatoare“, vor fi identificate terenuri libere in zone limitrofe. Doar in ultima instanta se va apela la despagubirea in bani pentru persoana care nu a putut beneficia de restituire in natura. In noua forma a legii, primariile nu vor mai putea inlatura probele privind dreptul de proprietate al fostilor proprietari decit opunindu-le documente de aceeasi forta.
Discutii pentru terenurile institutelor de cercetare

Pentru situatia terenurilor utilizate in acest moment de institutele de cercetari agricole si unitatile de invatamint de profil exista o controversa, care urmeaza sa fie rezolvata miercurea viitoare in CNC-ul Coalitiei, prin decizie politica. PD doreste ca aceste terenuri sa ramina in proprietatea celor care le utilizeaza in acest moment, iar persoanele care le revendica sa primeasca terenuri in alte zone. Pe de alta parte, Vasile Lupu, unul dintre consilierii ministrului Flutur care au lucrat la modificarea legii (sustinut, se pare, de PNL), vine cu o alta propunere: „institutele de cercetare sa primeasca ele alte terenuri in locul celor revendicabile“ si lanseaza si o posibila solutie: „In Insula Mare a Brailei este teren suficient si se pot face foarte multe experimente pe el“. Conform unor surse din coalitie, ar exista si o varianta „de mijloc“: 50% dintre terenurile institutelor de cercetare se restituie proprietarilor.

Viitoarea lege prevede doua solutii si pentru terenurile pe care se afla bazine piscicole, plantatii viticole, pomicole sau de hamei. Daca fostilor proprietari statul le-a preluat categorii inferioare de terenuri, cei care vor beneficia de restituire sint obligati sa plateasca statului contravaloarea investitiei in termen de 10 ani. Pentru terenurile de pe care investitiile au fost vindute (sau privatizate) cu respectarea legii, fostii proprietari vor fi despagubiti cu contravaloarea terenurilor, la pretul pietei, de societatile private care le detin sau primesc de la acestea un teren echivalent.
Publicat de : Lucian Gheorghiu
Data publicării: 26 Mar 2005 - 12:00
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=2638&titlu=Noua_&_#8222_lege_Lupu&_#8220__isi_arata_coltii