PSD, muma pentru Mazare, ciuma pentru Iliescu [1]

Aparut in editia din 10 August 2007

Social democratii lucreaza cu masuri diferite: au sarit imediat in ajutorul invinuitului Radu Mazare, dar nu sufla o vorba despre invinuitul Ion Iliescu

.

Mazare nu este adeptul formulei sarac, dar cinstit, brevetata de Iliescu  Liderii social democrati refuza sa sara in ajutorul lui Ion Iliescu. Dupa ce procurorii au concluzionat ca fostul presedinte a comandat personal asaltul din 13 iunie 1990, singurul care a reactionat a fost Ion Iliescu. El a transmis joi un comunicat de presa in care se declara revoltat fata de acuzatiile la adresa sa continute in rechizitoriului din dosarul Mineriadei.

Iliescu sustine ca autoritatile judiciare deplaseaza raspunderea de la cei care tulburat ordinea publica la cei care au aparat-o. „Constat o tendinta periculoasa, anume incercarea de deturnare a cercetarii de la cauza la efect. (...) Victimele nevinovate din seara de 13 iunie au fost consecinta actelor anarhice si nu ale actiunii necesare a institutiilor statului“, apreciaza fostul presedinte, citat de NewsIn. 

Fosul presedinte sustine ca demersul de a stabili gresit vinovatii ar putea avea posibile urmari grave pentru ordinea constitutionala si pentru apararea ordinii publice. Iliescu se arata nedumerit ca este mentionat ca invinuit intr-un alt rechizitoriu. „Desi nu s-a ajuns la finalizarea acestei cercetari, procurorii isi permit sa emita practic sentinta ca Ion Iliescu (sef de stat, ales cu 3 saptamani inainte, pe 20 mai 1990, de 85% din alegatorii care s-au prezentat la vot) ar fi determinat, cu intentie, interventia in forta a militarilor impotriva manifestantilor din Piata Universitatii si din alte zone ale Capitalei, fapt ce a avut ca urmare moartea si ranirea prin impuscare a mai multor persoane“, mai noteaza senatorul PSD.

Nici un alt lider pesedist nu a dorit sa dea semne de sustinere pentru presedintele de onoare al PSD. „Nu e problema PSD, e o problema a justitiei. Cum sa reactionam noi? Ion Iliescu poate sa reactioneze, ca e in cauza, dar noi?“, se intreba joi Ilie Sirbu, vicepresedinte PSD. El spune ca eventual conducerea PSD ar putea discuta acest caz luni, la Bran, cu ocazia primei reuniuni a Biroului Permanent National de dupa vacanta. „Probabil ca vom discuta luni, la Bran, unde e invitat si domnul Iliescu.“

Ilie Sirbu reaminteste ca PSD si-a exprimat deja un punct de vedere cu privire la situatia lui Ion Iliescu, „la Comitetul National si la Congres, unde s-au adoptat niste rezolutii“. Reamintim ca la Congresul PSD din decembrie 2006, rezolutia finala vorbea despre altceva, anume despre decizia presedintelui Basescu de condamnare a comunismului, considerata ca o actiune indreptata impotriva unor „personalitati ale stingii romanesti, care au jucat un rol de maxima importanta in revolutia din decembrie 1989 si in noua tranzitie catre modernizare“.

Spre deosebire de Iliescu, partidul a luat pozitie pentru primarul orasului Constanta, Radu Mazare, anchetat de DNA. Organizatia de Tineret a PSD, condusa de Nicolae Banicioiu, a reactionat tot joi fata de „practicile securiste de controlare a justitiei“ ale presedintelui Traian Basescu. Acesta facuse referire la primarul PSD Radu Mazare spunind ca nu are o conduita demna in fata justitiei „incercind sa inventeze conspiratii politice si lansand acuzatii fara acoperire la adresa unor institutii ale statului“.

„Tineretul Social Democrat condamna imixtiunea domnului Basescu in Justitia din Romania si nerespectarea din nou de catre acesta a Constitutiei si a legiilor in vigoare. (...) Suparat pe popularitatea pe care o detin unii lideri de opozitie si totodata din cauza amenintarii pe care PSD o reprezinta la adresa partidului basescian, acesta s-a decis sa pronunte deja verdicte pentru adversarii politici“, a declarat Nicolae Banicioiu, citat de NewsIn.

Iliescu, „liderul reprimarii“

„Este evident ca atit fostul sef al statului Ion Iliescu, cit si ministrul de Interne, generalul Mihai Chitac (…) au fost lideri incontestabili, comandanti sau superiori ai militarilor folositi in actiunea de reprimare“, se arata in rechizitoriul prin care fostul ministru de Interne, Mihai Chitac a fost trimis in judecata in dosarul mineriadei. La dosar exista si un plan al represiunii, scris de mina de generalul Chitac, chiar in biroul fostului premier Petre Roman. In plus, militarii implicati atunci in uciderea manifestantilor le-ar fi confirmat procurorilor ca ar fi primit ordine telefonice de la Iliescu. (D.P.)


Publicat de : ---
Data publicării: 10 Aug 2007 - 05:37
 

Link ştire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=26268&titlu=PSD__muma_pentru_Mazare__ciuma_pentru_Iliescu