MAE, gara pentru Secu´! [1]

? Reforma in Ministerul Afacerilor Externe bate pasul pe loc ? Rotatia cadrelor din ultimii 17 ani nu a oprit hemoragia de securisti din MAE ? Exista o criza acuta de diplomati de cariera in Externele romanesti ? Securist, ofiter activ, intermediar in afaceri dubioase sau om de-al casei sunt doar o parte a zestrei atribuite inaltelor fete ale diplomatiei romanesti care s-au perindat dupa revolutie prin ambasadele romane ? Trimisilor nostri in Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite, Egipt, Georgia sau Luxemburg le-a fost imputat de oameni din sistemul comunist ca poarta insemnele Securitatii, iar Calin Fabian, Alexandru Paleologu sau Gheorghe Tokay se intampla sa vina din curtea actualei puteri ? Generalii Securitatii trec fara nicio jena de la MAE la SIE si inapoi ? Ofiterii Directiei de Informatii Externe comuniste Marcel Alexandru si Nicolaie Goia au spionat prin intermediul MAE, dupa care au ajuns directori adjuncti la SIE ? Puterea de la Bucuresti i-a preluat si i-a promovat in grad si functie

.

Lupul isi schimba parul, dar naravul, ba. Acesta este modul in care "Curentul" apreciaza schimbarea cadrelor din diplomatia romaneasca. Daca Ministerul Afacerilor Externe anunta in 2005 cu mare valva renuntarea la dinozaurii diplomatici numiti pe criterii FSN-iste, schimbul de cadre din politica externa a Romaniei nu impresioneaza insa: unii diplomati au fost trimisi la post drept rasplata pentru serviciile aduse diverselor formatiuni politice, iar altii, desi cara in spate un bagaj deloc laudabil, au fost pastrati sau reactivati. Ce-i drept, in mandatul actualei puteri, doi din trei ambasadori au fost inlocuiti, insa fetele noilor cadre diplomatice seamana leit cu cele ale "nemuritorilor" de dupa ´89.

Restructurare doar cu numele

Unul dintre "intangibilii" diplomatiei romane este Ioan Donca, uns pentru Federatia Rusa la veritabila varsta de 66 de ani, in conditiile in care nu vorbeste limba rusa. Donca a fost implicat in scandalul renovarii Ambasadei Romaniei la Budapesta, de unde a reiesit o paguba de aproape 200.000 USD, dar si in afacerea Zambaccian, cercetata in prezent de DNA, in care protagonist este fostul prim-ministru Adrian Nastase.

Un alt diplomat roman cu numele patat este Dan Mihai Barliba, care a fost reactivat pentru Georgia si Oman, dupa ce chiar Ion Iliescu il trasese pe linie moarta in noiembrie 2004. Figura controversata a lui Barliba se leaga de renumele de care se bucura - fost inalt activist comunist si prieten apropiat al lui Nicolae Ceausescu.

O alta numire cu cantec este cea a lui Niculae Goia in Emiratele Arabe Unite. Pensionat in decembrie 2005 din functia de director adjunct al SIE, Goia era in decembrie ´89 diplomat in Iran, tara vizitata de Ceausescu cu cateva zile inainte de caderea sa. Conform fostului director al serviciului de spionaj ceausist (DIE), Ion Mihai Pacepa, Goia a lucrat inainte de 1989 ca ofiter acoperit al Securitatii.

Ambasadorul Romaniei in Egipt, Gheorghe Dumitru, are si el cu ce se lauda. In perioada 1996-2002 a fost ambasador al Romaniei in Nigeria, unde ar fi avut relatii stranse cu generalul SIE Silviu Predoiu. Potrivit informatiilor vehiculate in presa, Predoiu l-ar fi racolat in SIE si pe fiul diplomatului, Horia Dumitru.

Cat despre Dumitru Olaru, numit ambasador in Vietnam, acesta a fost inspector de specialitate in Min. Petrolului, Minelor si Geologiei in perioada 1985-1990.

Semnele de intrebare se ridica si cand privim nominalizarile pentru Arabia Saudita - Ion Dobreci (acuzat de colaborare cu Securitatea de catre fostul diplomat condamnat la moarte de Ceausescu in 1989 sub acuzatia de spionaj in favoarea SUA, Mircea Raceanu) si Sorin-Mihail Tanasescu, numit in Tunisia, asupra caruia planeaza suspiciunea ca ar fi fratele fostului director adjunct al SIE, Alexandru Tanasescu.

Cat despre Vlad Alexandrescu, ambasador la Luxemburg, CNSAS i-a transmis anul acesta ca are dosar de Securitate.

Dupa fapta, si rasplata

Cand vine vorba de rasplatirea serviciilor prestate, fostul consilier al premierului Calin Popescu Tariceanu, Calin Fabian, a fost trimis in Olanda, iar Theodor Paleologu, fiul liberalului Alexandru Paleologu, a primit ambasadele din Danemarca si Islanda. La 66 de ani, fostul deputat UDMR si fostul ministru delegat pentru minoritati nationale in guvernarea CDR, Gheorghe Tokay, a fost uns ambasador in Letonia si Lituania, dupa ce la audierea sa din Comisia pentru politica externa a Parlamentului au "zburat" acuzatii dure privind numirea sa pe criterii politice.

Printre diplomatii promovati de MAE se numara si apropiati ai PSD: fostul consilier al lui Adrian Nastase, Adrian Ētefan Constantinescu, a fost trimis in Macedonia, iar fostul director de cabinet al ministrului de externe din 2004, Mircea Geoana, Stelian Stoian, a fost numit sef al Misiunii Permanente a Romaniei pe langa Consiliul Europei de la Strasbourg.

Caderea intangibililor

Totusi, o serie de "nemuritori" din diplomatia romaneasca a fost trasa pe linie moarta. Diplomati de neinlocuit precum Caius Traian Dragomir (acuzat intr-un raport oficial al Curtii de Conturi ca a devalizat ambasada Romaniei, cheltuind sume imense), Mihai Dinucu (numit de Ion Iliescu in 2002, in ciuda avizului negativ dat de MAE), Traian Vasile Chebeleu (fost consilier prezidential si purtator de cuvant al presedintelui Ion Iliescu, acuzat de Mircea Raceanu ca a fost ofiter acoperit in MAE), Gheorghe Tinca (fost ministru al apararii in guvernarea Vacaroiu, mentionat intr-o afacere de vanzare de arme produse la Romtehnica catre Iran), Nicolae Ropotean (banuit ca ar fi lucrat pentru CIE-DIE-SIE), Ioan Maxim (implicat in scandalul "Firul Rosu", presa publicand o nota informativa adresata acestuia, care confirma existenta firului rosu - telefonul direct intre Cotroceni si Kremlin), Marcel Dinu (a fost acuzat ca ar fi deturnat ajutoare germane pentru Romania, obtinand foloase din comercializarea lor in Vietnam si Coreea de Nord) au fost schimbati de noua conducere a MAE.

Acelasi tratament l-au primit si diplomatii Dumitru Paslaru (fost deputat FSN), Radu Homescu (fost senator FSN), Anca Roxana Visan (numita pe ultima suta de metri inaintea alegerilor, despre care se spune ca tatal sau a fost omul de casa al Elenei Ceausescu), Andrei Magheru (s-a scris in presa despre colaborarea sa cu Securitatea), Valeriu Arteni (negociatorul partii romane in eliberarea ziaristilor romani rapiti in Irak, adjunctul ambasadorului roman in Irak, colonelul SIE Octavian Harseu, a spus ca a fost racolat de Securitate in 1972).

Din diplomatia romaneasca au fost inlaturati si Liviu Maior (fost ministru PDSR al educatiei, fost senator PSD, tatal directorului SRI, George Cristian Maior), Sabin Pop (fostul consilier diplomatic al lui Adrian Nastase in 2001-2004) si Cornel Feruta, fost sef de cabinet al lui Mihai Razvan Ungureanu, pe cand acesta era ministru de externe.


Publicat de : Ionel Dancu
Data publicãrii: 06 Aug 2007 - 05:27
 

Link ētire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=26093&titlu=MAE__gara_pentru_Secu´_