Cat pot influenta politicienii alegerea noului patriarh? [1]

  Debutul campaniei pentru alegerea noului patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) a provocat o serie de speculatii privind amestecul politicului, ba chiar a masoneriei, in acest proces electoral

.

Speculatiile au fost adancite de o declaratie surpriza a vicepresedintelui PD Sorin Frunzaverde (membru in Colegiul Electoral Bisericesc, cel care il alege pe patriarh): Daniel, Mitropolitul Moldovei, va fi noul Patriarh!

Sorin Frunzaverde este mason. Constantin Balaceanu-Stolnici (membru PNL, mason la randul sau si membru al Colegiului Electoral Bisericesc) respinge supozitiile privind influentarea rezultatelor de catre politicieni.

"Fantezii! Intai si intai pentru ca partea civila este minoritara in Consiliul Electoral Bisericesc. Numarul politicienilor adunati la un loc nu poate contrabalansa decizia clerului. Cat despre masoni, nu stiu cati sunt ei in Consiliu, dar nu sunt multi pentru ca Biserica are o anumita intoleranta fata de masonerie", a explicat pentru ZF academicianul Constantin Balaceanu-Stolnici.

Cursa pentru conducerea Bisericii Ortodoxe Romane ii are drept favoriti pe Mitropolitul Moldovei, Daniel, si pe Mitropolitul Olteniei, Teofan (acesta din urma fiind preferatul fostului patriarh Teoctist).

Stolnici admite ca ar putea fi facute, la un moment dat, anumite aranjamente - anume ca membrii clerului sa vorbeasca intre ei pentru sustinerea unei candidaturi sau a alteia -, dar spune ca factorul politic nu va influenta decizia celor 180 de membri ai Colegiului Electoral Bisericesc (cel care, la 10 septembrie, il va alege pe noul patriarh).

Frunzaverde nu a putut fi contactat pentru explica daca opinia sa privind alegerea patriarhului este doar o optiune personala.

O anume incertitudine asupra subiectului a fost intretinuta chiar de BOR, care a refuzat sa publice lista cu membrii Colegiului Electoral Bisericesc (180 de persoane). Presa a publicat aceasta lista, iar Biserica nu a comentat-o. Dintre politicienii cunoscuti in Colegiu se afla, pe langa Balaceanu-Stolnici si Frunzaverde, Marian Petru Milut, presedintele PNTCD, Dorel Onaca (fost senator PRM intre 2000-2004, acum apropiat de Traian Basescu) si Nicolae Noica, fost ministru in guvernul PNTCD intre 1996-2000.

Mai putin cunoscuti, dar avand tangente cu politica sunt Gheorghe Marin, fost prefect, presedinte al filialei judetene Constanta a PC; Catalin Flutur, primarul Botosanilor; Cornel Popa, deputat liberal de Bihor.

Stolnici intareste ca numarul politicienilor care il vor alege pe patriarh este prea mic pentru a influenta decizia finala.

Aceasta speculatie este respinsa pe un ton plastic si de Marian Milut:"Toti cei care vorbesc de influente politice sunt niste derbedei. Niste trantori cu cate patru neveste, care habar nu au de biserica, vin acum si ne spun noua ce sa facem." Milut crede ca speculatiile vor continua multa vreme, insa afirma ca viitorul patriarh nu va fi ales de politicieni.

Speculatiile privind implicarea masoneriei in alegerea noului patriarh au fost aruncate de piata de presedintele PIN, Cozmin Gusa. El i-a acuzat pe Milut, Onaca si Noica ca sunt masoni si ca vor face jocurile la alegerea patriarhului. Milut a respins acuzatiile. Ieri, vicepresedintele PD Cezar Preda a opinat ca nici un partid care se respecta nu se va implica - si nici un poate - in alegerea patriarhului.

Numele noului patriarh va fi cunoscut pe 10 septembrie. Cele mai mari sanse le are Mitropolitul Moldovei, Daniel, si cel al Olteniei, Teofan. Alegerea unuia sau a altuia depinde de voturile celor 180 de membri ai Colegiului Electoral Bisericesc. Cum electorii provin din toate zonele tarii, este de asteptat sa se voteze in functie de aceste zone.

Este important si cum isi vor da voturile inaltii ierarhi care nu se vor inscrie in cursa. De pilda, se stie ca Bartolomeu Anania, Mitropolit al Clujului (unul dintre cei mai puternici ierarhi ai bisericii) nu se afla in relatii bune cu Mitropolitul Moldovei. Daca el insusi nu va candida, se poate specula ca ii va da voturile sale (practic el are un singur vot, dar poate sa-i influenteze pe cei apropiati) Mitropolitului Olteniei Teofan Savu. Bartolomeu este cel care anul trecut i-a blocat drumul lui Daniel catre sefia BOR, cand a propus ca patriarhul sa fie ales. Legile nescrise ale Bisericii spuneau ca patriarhul provine din Mitropolia Moldovei - urmasul fiind asadar, potrivit cutumei, Daniel. De partea sa, Daniel il are pe Laurentiu Streza, pe care l-a ajutat sa ajunga Mitropolit al Ardealului. De fapt atunci (se intampla in 2005), la alegerea Mitropolitului Ardealului, s-a vazut cum sunt cristalizate taberele in BOR. Reactia lui Anania la alegerea lui Streza a fost "ruperea" Mitropoliei Ardealului si infiintarea unei noi mitropolii, cea a Clujului, pe care o conduce acum.


Publicat de : ---
Data publicării: 06 Aug 2007 - 05:18
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=26052&titlu=Cat_pot_influenta_politicienii_alegerea_noului_patriarh?