Documentele primarului Videanu îl baga la abuz pe fostul primar Basescu [1]

9

.07.2007

Primarul Capitalei, Adriean Videanu, a prezentat ieri public documentele pe care le detine în arhiva municipalitatii referitoare la Parcul Bordei, retrocedat de fostul primar general Traian Basescu omului de afaceri Costica Costanda. El spune ca, de-a lungul timpului, a încercat, prin negocieri succesive, sa dea o solutie viabila pentru Parcul Bordei. „Am încercat sa ofer depoul din spatele Guvernului, am încercat prin recompensare, dar nu am reusit. Legea contenciosului administrativ ma obliga, în schimb, sa dau consilierilor posibilitatea de a aplica sentinta instantei de modificare a planului urbanistic. Personal, consider hotararea judecatoreasca un atentat la autonomia administratiei locale, singura îndreptatita sa decida asupra dezvoltarii localitatii”, a declarat, ieri, primarul Capitalei în conferinta de presa.

Videanu a încercat sa demonstreze ca fostul primar general Traian Basescu a retrocedat legal cele 3,3 hectare de teren pe malul Lacului Floreasca catre omul de afaceri Costica Costanda. Ieri, primarul a pus, în sfarsit, la dispozitia presei atat actul de proprietate al municipalitatii asupra terenului (din 23 septembrie 1933), cat si alte documente care, spune el, ar dovedi ca terenul era domeniu privat al Bucurestiului si putea fi retrocedat legal. Numai ca aceste documente arunca si mai multe semne de întrebare asupra „afacerii Bordei”, gestionata de actualul presedinte, Traian Basescu, pe vremea cand era primar general.

Mai întai, municipalitatea a devenit proprietara asupra malului de lac în baza unei decizii de atunci a Ministerului Lucrarilor Publice, pentru cauza de utilitate publica, si anume asanarea lacului Colentina. Altfel spus, statul a decis sa exproprieze pe cineva pentru a-i folosi proprietatea ca domeniu public. Pentru ca, daca Guvernul Romaniei ar expropria un teren, sa zicem, pentru construirea unei autostrazi si apoi l-ar retroceda, în compensare, fara sa-l treaca în domeniul privat, ar face o mare ilegalitate, iar titlul de proprietate ar fi nul. Or, exact asa ceva s-a întamplat, pe 5 septembrie 2003, cand Basescu i-a dat prin dispozitie lui Costanda terenul aflat în utilitatea publica a Capitalei, fara ca schimbarea domenialitatii (trecerea din domeniul public în cel privat al orasului) sa fie aprobata de Consiliul municipal, conform legii.

Dar actul de proprietate detinut acum de Costanda are si alte motive sa fie nul de drept. Pentru ca, potrivit Legii 213/1998, privind proprietatea publica si privata, este considerata proprietate publica (si, deci, nu poate fi retrocedata, fiind prin Constitutie imprescriptibila, inalienabila si insesizabila) acea bucata de teren pe care apar lucrari de amenajare ca spatiu public (alei, banci, eventual iluminat public). Or, pe terenul detinut acum de Costanda apar - chiar si pe planurile puse la dispozitie de Videanu - pe langa un podulet, o serie de alei (vezi foto!). „Sunt realizate de Administratia de lacuri, parcuri si agrement”, a spus mai întai Videanu. „Sunt alei de pamant!”, a încercat el sa-l scoata basma curata pe fostul sau sef de partid.

Mai mult, desi avea sentinte judecatoresti pentru 3,3 ha sub Satul Francez înca din 1999, Costanda a primit terenul pe malul lacului Floreasca prin dispozitii ale primarului Basescu, unde se invoca Legea 10/2001 (ulterioara sentintei si care nu are legatura cu deciziile instantei, ci cu cele ale Comisiei de aplicare a Legii 10).

Ca sa arate ca era domeniu privat, Videanu a prezentat presei o hotarare judecatoreasca în care instanta constata, chipurile, ca terenul respectiv este domeniu privat al orasului. Numai ca aici apare înca o ilegalitate: sentinta respectiva a fost data în noiembrie 2003, la doua luni dupa ce terenul fusese retrocedat de Basescu. Altfel spus, primarul Basescu a comis o ilegalitate si pentru ca a retrocedat un teren aflat în litigiu pe Legea 18/1991, între Primaria sectorului 1 si doua mostenitoare, Angelescu Ioana si Angelescu Monteoru Geta.

Iar Basescu nu poate spune ca primaria nu stia, pentru ca, asa cum este consemnat în sentinta, daca se interesa ar fi aflat ca e în litigu si ca tot o comisie municipala, cea de aplicare a legilor fondului funciar a respins în decembrie 2002 cererea de retrocedare a celor doua mostenitoare, „întrucat terenul se afla în domeniul public al municipiului Bucuresti”! Dar Comisia de aplicare a Legii 10/2001 a considerat ca, pentru Costanda, terenul respectiv nu este domeniu public. Intrebat daca el ar retroceda un teren aflat în litigiu, primarul Videanu a raspuns: „Nu restitui terenuri ale fostilor proprietari pe terenuri aflate în litigiu!”

Videanu spune ca primarul sectorului 5, Daniel Marian Vanghelie, s-a implicat în scandal pentru ca are un interes personal si unul politic, iar primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, ar fi si el demagog, pentru ca, desi spune ca vrea sa salveze spatiul verde, a dat autorizatie de constructie tot pe malul Lacului Floreasca, „pentru un edificabil aflat vizavi de Parcul Bordei”.In final, primarul general a recunoscut: „Sunt erori administrative în decursul timpului, pentru care eu, ca primar, sunt obligat sa raspund acum.”


Publicat de : ---
Data publicării: 09 Iul 2007 - 05:59
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=25708&titlu=Documentele_primarului_Videanu_il_baga_la_abuz_pe_fostul_primar_Basescu