Basescu si Tariceanu se incaiera pe uscat [1]

Aparut in editia din 28 Iunie 2007

Presedintele il cheama pe premier la raport in CSAT

.

Seful statului a pus seceta pe ordinea de zi a CSAT si acuza Guvernul de „implicare insuficienta“. Basescu i-a cerut ieri, prin intermediul unei scrisori, premierului Tariceanu sa prezinte in cadrul sedintei CSAT de astazi un raport pe tema masurilor luate de Guvern pentru combaterea secetei. Sedinta de astazi a CSAT este prima de acest fel dupa reintoarcerea presedintelui Basescu la Cotroceni, o data cu reconfirmarea sa in functie dupa referendumul din 19 mai.

Primul-ministru a raspuns, la Comitetul National pentru Situatii de Urgenta intrunit ieri, ca Guvernul s-a implicat deja in aceasta problema. „Pentru cei care nu sint in sala reamintesc ca prima discutie pe tema secetei a avut loc in Guvern in luna ianuarie. In luna martie au fost alocate primele fonduri pentru irigatii, iar in luna mai au fost alocate si mai multe fonduri pentru irigatii“, a declarat Tariceanu. El a precizat ca il va informa pe presedintele Basescu asupra masurilor avute in vedere. „Sigur ca, daca presedintele doreste sa fie informat, cu toata placerea. Nu am nici un fel de rezerve in aceasta privinta. Nu stiu daca are posibilitatea sa ne si ajute“, a spus Tariceanu.

Premierul s-a aratat nemultumit de activitatea unor ministri in rezolvarea problemelor determinate de seceta. „Am senzatia ca exista o abordare excesiv birocratica. Trebuie rezolvat pragmatic. Nu am urecheat pe cineva anume, dar vreau de multe ori sa existe mai multa imaginatie si initiativa in aceste lucruri“, a spus Tariceanu. Printre cei avuti in vedere se numara ministrii Agriculturii, Sanatatii, Mediului si Administratiei. Premierul i-a cerut ministrului Agriculturii, Decebal Traian Remes, sa prezinte Guvernului, in termen de o saptamina, o strategie nationala cu masuri pe termen scurt, mediu si lung pentru combaterea secetei si sa convinga asociatiile de agricultori sa incheie contracte de irigatii. „Strategia de combatere a secetei pentru urmatorii 20 ani nu va viza numai irigatiile, ci trebuie implicate si Ministerele Mediului si Economiei, care trebuie sa anticipeze posibilitatea unei secete ce poate afecta nu numai agricultura, ci si productia de energie electrica“, a spus Tariceanu. El a cerut Ministerului Mediului sa ia legatura cu Comitetul ONU pentru combaterea desertificarii si secetei.

In opinia premierului, Romania nu se confrunta cu o criza de apa din cauza secetei, dar trebuie luate masuri pentru ca perioada de canicula nu s-a terminat. Calculele Ministerului Mediului pentru lunile iulie-august arata ca nu se impun masuri de restrictie in nici un bazin hidrografic din tara, a spus Tariceanu.

Totusi, Centrala nuclearelectrica de la Cernavoda ar putea avea probleme de functionare in septembrie, din cauza debitului scazut al Dunarii, a mentionat premierul, care i-a cerut ministrului Economiei si Finantelor sa ia masuri pentru a evita introducerea unor restrictii de furnizare a energiei. „In conditiile in care debitele vor fi scazute, si productia de energie electrica la Portile de Fier va scadea, trebuind poate sa fie oprita si Cernavoda. Avem o problema de balanta energetica si va avertizez de pe acum sa luati toate masurile si sa va faceti calculele necesare, astfel incit sa nu riscam sa cadem dintr-una in alta, sa ne trezim cu restrictii de energie electrica“, a spus Tariceanu. La rindul sau, ministrul Varujan Vosganian a dat asigurari ca stocurile de carbune ar putea compensa un eventual deficit de energie electrica pentru ca stocurile sint mai mari decit „este normal pentru aceasta perioada“, iar Hidroelectrica isi va putea onora contractele prin cumpararea de energie.

Temele presedintelui pentru premier

* situatia debitelor apelor de suprafata

* situatia rezervei strategice de apa a Romaniei

* situatia acumularilor de apa, indiferent de detinator si de gradul lor de umplere

* situatia localitatilor cu deficit in alimentarea cu apa

* situatia suprafetelor afectate de seceta pe tipuri de culturi

* evaluarea impactului secetei asupra sistemului energetic national

* situatia rezervelor de stat

* efectele temperaturilor ridicate asupra sistemului national de transport

* situatia acordarii de ajutoare si despagubiri catre persoane fizice si juridice

* evaluarea riscurilor asupra sanatatii publice

* evaluarea riscului de incendii asupra fondului forestier


Publicat de : ---
Data publicării: 28 Iun 2007 - 06:29
 

Link ştire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=25611&titlu=Basescu_si_Tariceanu_se_incaiera_pe_uscat