Partidele organizeaza mitinguri pro si contra demiterii lui Basescu [1]

  PD si-a stabilit strategia pentru campania pentru referendum: Il va sprijini pe Basescu astfel incat acesta sa castige referendumul din 19 mai cu voturile a 75-80% dintre cetateni

.

PNL urma sa decida aseara ce strategia va urma - datele disponibile aratau ca intentioneaza sa se tina departe de campanie si sa para preocupat exclusiv de guvernare -, iar PSD a organizat ieri primul miting pentru destituirea presedintelui suspendat.

Ieri, si-a anuntat sprijinul pentru Basescu filosoful Gabriel Liiceanu, care l-a vizitat pe presedintele suspendat la sediul sau de campanie. Liiceanu - director al editurii Humanitas - a motivat ca miza referendumului este mult mai mare decat persoana presedintelui, fiind in joc soarta institutiei prezidentiale. "Ne aflam in fata unei dictaturi a Parlamentului", a sustinut el.

De partea lui Basescu se afla in acest moment doua partide - PD si PLD. Impotriva sa, PSD, PRM si PC. UDMR a anuntat ca nu-l sprijina, dar nu va organiza manifestatii impotriva sa. O organizatie maghiara, Uniunea Civica Maghiara (UCM), si-a declarat insa sprijinul pentru el, dar PD Covasna a anuntat ca nu va colabora cu aceasta, avand propriul program, desi a apreciat gestul.

In UDMR nu toata lumea este multumita de decizia conducerii. Senatorul Peter Eckstein-Kovacs a criticat hotararea de miercuri seara a Uniunii de a nu-l sustine pe cel care este subiectul referendumului. El spune ca decizia Parlamentului de a trece numele lui Basescu pe buletinul de vot (legea referendumului nu cere acest lucru) incalca recomandarile Consiliului European care spune ca buletinele nu trebuie personalizate.

In PNL, starea de spirit penduleaza intre a-l ataca pe Basescu in timpul campaniei - "face rau Romaniei", dupa cum a declarat ieri vicepresedintele Ludovic Orban - si a se tine departe. PNL ar vrea sa transmita mesajul ca este procupat de guvernare si nu de scandalul politic. Insa aceasta decizie nemultumeste PSD care doreste ca cele doua partide sa-si uneasca fortele in cadrul coalitiei antiBasescu pentru a avea castig de cauza si a-l demite.

PSD se teme ca, datorita strategiei PNL, ar putea fi partidul care va contabiliza intregul esec in cazul in care electoratul ar decide ca Basescu se va reintoarce la Cotroceni.

PSD a organizat ieri la Craiova primul miting antiBasescu. Mircea Geoana, seful PSD, a declarat ieri ca "Traian Basescu este un deseu toxic al tranzitiei" care "a facut politie politica" si care trebuie indepartat.

O mare actiune impotriva lui Basescu va fi organizata de PSD pe 1 mai la Bucuresti, cand social-democratii spera sa mobilizeze impotriva presedintelui suspendat peste 10.000 de oameni.

De cealalta parte, si PD si-a stabilit un calendar al actiunilor de strada pentru sustinerea sefului statului suspendat. Prima dintre ele va fi pe 5 mai la Bucuresti, iar ce-a de-a doua pe 6 mai la Constanta. Intrebat daca organizeaza ceva de 1 mai, secretarul general al PD Vasile Blaga a raspuns: "1 mai este ziua lui Geoana". Basescu va fi invitat si la sedintele PD. Democratii vor sa mobilizeze masiv electoratul astfel incat la final sa contabilizeze - dupa cum si-a propus ieri - 75-80% din voturi impotriva suspendarii decise pe Parlament. Seful democratilor, Emil Boc, a vorbit despre "despotismul" celor 322 de parlamentari care au votat suspendarea, un "despotism" intalnit, spune el, doar in Evul Mediu.

Ieri Sectiile Unite ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) i-a desemnat prin tragere la sorti pe cei sapte judecatori membri ai Biroului Electoral Central (BEC). Acesti sapte

l-au ales, potrivit procedurilor, pe presedintele BEC in persoana judecatorului Gheorghe Dumitru de la sectia penala a ICCJ. Partidele politice parlamentare trebuie sa-si desemenze delegatii la BEC pana la 16 mai.

Disputa privind timpii de antena a continuat si ieri. Presedintele Consiliului National al Audiovizualului, Ralu Filip, a declarat ca Traian Basescu se poate exprima la radioul si televiziunea publice in cadrul stirilor, a emisiunilor de dezbatere sau a altor programe de grila, cu exceptia "Tribunei partidelor" si "Antena partidelor".

El a spus ca vrea sa corecteze informatiile din presa potrivit carora - in urma unei decizii al Parlamentului - Basescu nu se poate exprima la posturile amintite. Miercuri, o comisie speciala a Parlamentului stabilise timpii de antena pentru partide, decizand ca Basescu nu are dreptul sa apara la "Tribuna partidelor" si "Antena partidelor", intrucat nu este membru de partid.

Comisia a facut o singura concesie, anume ca Basescu poate sa apara in cadrul acestor emisiuni pe timpii de antena ai PD.

S-a autosuspendat!

Liderul PSD Mircea Geoana a anuntat ieri in cadrul unei dezbateri ca presedintele interimar, Nicolae Vacaroiu, a transmis ieri o cerere de autosuspendare din PSD pe perioada interimatului sau in functia de sef al statului. Vacaroiu declara in urma cu o saptamana ca nu-si va da demisia din PSD, pentru ca legea nu-l obliga. El si-a confirmat ieri autosuspendarea din PSD. Conform articolului 84 din Constitutie, "in timpul mandatului, presedintele Romaniei nu poate fi membru al unui partid si nu poate indeplini nicio alta functie publica sau privata".

Pozitia partidelor

Pro Basescu - PD si PLD

Contra Basescu - PSD, PRM, PC

Nu-l sprijina, dar nici nu organizeaza mitinguri impotriva sa - UDMR, PNL


Publicat de : ---
Data publicării: 27 Apr 2007 - 06:07
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=24710&titlu=Partidele_organizeaza_mitinguri_pro_si_contra_demiterii_lui_Basescu