Senatul obliga statul sa dea case evacuatilor din imobilele nationalizate

Senatul a adoptat, ieri, proiectul de lege privind obligatia statului de a asigura locuinte pentru persoanele care locuiesc într-un imobil nationalizat, care se retrocedeaza fostilor proprietari, initiata de doi senatori UDMR, Valetin Zoltan Puscas si Pete Stefan

. Legea are aviz negativ de la Guvern si un raport suplimentar de admitere, al comisiilor de buget-finante si de administratie, desi, în urma cu câteva saptamâni, aceste comisii votasera un raport de respingere.

Proiectul care a trecut de Senat este primul succes al UDMR in Parlament, dupa restructurarea guvernamentala. Initiativa legislativa a fost primita favorabil de catre toate partidele politice. Legea adoptata de senatori va fi trimisa la Camera Deputatilor, care este camera decizionala în acest caz.

Senatul a adoptat, ieri, legea prin care statul este obligat sa constituie un fond de locuinte pentru persoanele care, în urma retrocedarii imobilului în care au locuit catre fostii proprietari, nu mai pot închiria în continuare locuinta respectiva, desi legea are aviz negativ de la Guvern. Proiectul care a trecut de Senat este primul succes al UDMR in Parlament, dupa restructurarea guvernamentala.

Senatorii au adoptat, cu 53 de voturi „pentru“, doua „împotriva“ si o abtinere, proiectul de lege privind obligatia statului de a asigura locuinta pentru persoanele care locuiesc într-un imobil nationalizat care se retrocedeaza fostilor proprietari, initiata de doi senatori UDMR, Valetin Zoltan Puscas si Pete Stefan. Initiativa legislativa a avut un aviz negativ din partea Executivului si un raport suplimentar de admitere, al comisiilor de buget-finante si de administratie, desi în urma cu câteva saptamâni aceste comisii votasera un raport de respingere a proiectului, transmite Mediafax. Initiativa legislativa a fost primita favorabil de catre toate partidele politice parlamentare care au exprimat necesitatea adoptarii unei legi favorabile chiriasilor care se afla în case retrocedate catre fostii proprietari.

Buget pentru locuinte
Reprezentantul PC, senatorul Gavrila Vasilescu, a criticat punctul de vedere negativ al Guvernului privind aceasta initiativa, aratând ca Executivul si-a exprimat punctul de vedere în luna noiembrie 2006 si completand ca acum avem o noua formula guvernamentala. „Avem nevoie de o reconfirmare din partea Guvernului restructurat“, a spus Vasilescu. La rândul sau, senatorul PRM Valentin Dinescu a aratat ca proiectul legislativ aduce în discutie „o realitate brutala“. Initiatorul proiectului de lege, Pete Stefan (UDMR), a declarat ca aceasta propunere a fost promovata si în legislatura trecuta pentru a se rezolva problema chiriasilor din locuintele retrocedate. Senatorul PD Marius Marinescu a aratat ca „guvernantii nu au cum sa îi inteleaga pe amarâtii care locuiesc în aceste conditii, pentru ca locuiesc în locuinte de protocol si în lux“. „Proiectul de lege este incomplet si este necesar sa se dea un instrument si justitiei în a adopta o decizie, sa nu accepte orbeste retrocedarea, ci sa vada si consecintele retrocedarii si sa nu admita evacuarea unei familii daca nu i se asigura o locuinta“, a spus si senatorul PSD Ion Iliescu. El a mai mentionat ca este necesar sa se ceara Guvernului sa prezinte prevederile din bugetul pe acest an pentru construirea de locuinte sociale si pentru familiile tinere.

Avantaj pe termen lung
Potrivit initiativei legislative semnate de cei doi senatori UDMR, Zoltan Puscas si Pete Stefan, statul, prin organele administratiei publice locale, va asigura o locuinta corespunzatoare persoanelor care, în urma retrocedarii catre fostii proprietari ai imobilului în care au locuit, nu mai au posibilitatea de a închiria în continuare locuinta respectiva. Statul va crea, prin cumpararea si construirea din bugetul de stat, un fond locativ destinat satisfacerii solicitarii persoanelor. Repartizarea locuintelor se face de catre organele administratiei locale. Chiria se stabileste prin hotarârea consiliului local în patrimoniul caruia se afla fondul locativ închiriat. Contractul de chirie se încheie între consiliul local si persoana aflata în situatia creata prin retrocedare, pe o perioada de 5 ani, cu posibilitatea prelungirii contractului, la cerere. În cazul parasirii definitive a domiciliului de catre titularul contractului de închiriere sau în urma decesului acestuia, închirierea continua în beneficiul persoanelor care au fost mentionate în contractul de închiriere. Administrarea locuintelor din fondul locativ se va face de catre organele administratiei publice locale, cheltuielile fiind acoperite din chirii si din fondurile alocate de la bugetul local. Initiativa legislativa adoptata de Senat va fi trimisa la Camera Deputatilor, care este camera decizionala în acest caz. Claudia Cristofan

Publicat de : ---
Data publicării: 12 Apr 2007 - 05:34
 

Link știre