Basescu: Fara conditii la aderare [1]

Presedintele Traian Basescu a plecat, ieri dupa-amiaza, la Berlin, pentru o vizita oficiala de doua zile, la invitatia omologului sau german Horst Koehler.

Vineri la prinz, Adriean Videanu anunta, concomitent cu demisia sa din functia guvernamentala, si numele succesorului. Ieri, tot in jurul prinzului, arhitectul Seculici depunea, la Palatul Cotroceni, in prezenta premierului si a majoritatii membrilor cabinetului, juramintul de investire in functia de ministru de stat pentru coodonarea activitatilor din domeniul economic. Decretul de numire in functie a fost publicat in Monitorul Oficial de duminica. La scurt timp dupa depunerea juramintului, am purtat un scurt dialog cu noul coordonator al ministerelor economice. Seculici locuieste, deocamdata, intr-o camera de hotel. Specialist in realizarea de locuinte si proprietar al unei case in Statele Unite, el n-a avut timp sa isi gaseasca un apartament in Bucuresti.
Acum citeva ore ati depus juramintul. Ati reusit intre timp sa discutati cu premierul, sa vedeti, concret, care vor fi atributiile dumneavoastra?
Astazi a fost doar numirea, am avut doar o scurta discutie cu domnul prim-ministru. Miine urmeaza sa discut cu dumnealui, sa stabilim exact care imi sint atributiile. Tot miine voi discuta si cu consilierii. Nu mi-am vizitat nici biroul deoarece domnul Videanu a fost foarte ocupat ieri, a avut citeva probleme si nu a avut timp sa-mi predea nici biroul, nici nimic...
Sinteti arhitect de profesie, dar vicepremier insarcinat cu probleme economice. Totusi sint doua "misiuni" destul de diferite...
Aveti dreptate, va trebui sa ma ocup de probleme economice. Intimplarea face ca si in cadrul societatii pe care am condus-o 14 ani, Proiect SA Arad, sa ma ocup mai mult de probleme economice decit de cele profesionale. Am fost obligat de imprejurari sa fac asta si, desigur, m-au preocupat problemele economice.
"Am fost surprins"
Prin cite partide ati trecut?
Am fost consilier municipal, din 1992 pina in 2002, intr-o singura formatiune: FSN-PD. Chiar mai mult, in 1992 am candidat ca independent pe listele FSN. M-am inscris in partid in 2004, dupa scindarea Frontului.
Ce v-a determinat sa renuntati la statutul de independent?
In Arad, organizatia Partidului Democrat era foarte bine vazuta. M-a convins regretatul deputat Aristide Nelu Dragomir, un parlamentar foarte bun, de fapt singurul care a facut ceva pentru Arad: a promovat Legea Zonelor Libere, a adus FPP Banat-Crisana la Arad, in detrimentul Timisoarei, a facut citeva lucruri importante. E drept ca la Bucuresti avea imaginea unui tip mai "turbulent", poate va amintiti ca a avut o "tamponare" mai dura cu domnul Vadim, in urma careia acesta si-a pierdut un dinte. Pentru Arad insa a facut multe... Eram colegi de partid, fusesem colegi de serviciu si el m-a convins ca nu trebuie sa stam pe margine, ca trebuie sa ne implicam. Acesta este si motivul pentru care am acceptat acum aceasta functie. E drept, m-a surprins ca Biroul Permanent National m-a desemnat...
Vreti sa spuneti ca n-ati stiut ca veti fi nominalizat?
Va spun sincer, a fost o surpriza si pentru mine, pentru ca nu fusesem avertizat.
Stiti cine v-a propus in sedinta de birou?
Am inteles ca domnul presedinte Boc... Domnul Blaga... Si domnul Videanu, nu stiu exact care a fost ordinea.
"Cu Basescu am discutat de doua ori"

Credeti ca in nominalizarea dumneavoastra a contat si faptul ca sinteti cumatrul presedintelui Basescu?
Desi se speculeaza foarte mult pe marginea acestei relatii, eu cu domnul presedinte am discutat o data in campania electorala, cind a fost la Arad, si inca o data in iarna, in ianuarie, cind l-am rugat sa vorbeasca pentru o hotarire de guvern intr-o chestiune legata de Consiliul Judetului Arad. Relatia nu e cu mine, e cu fiica mea, daca este. Ginditi-va la citi fini are domnul Basescu. N-ar avea timp sa intretina relatii cu toate rudele.
Ce parere are familia despre aceasta numire?
Sotia mea e in Statele Unite, are o firma de constructii acolo. Stiti, eu consider ca sint lucruri separate. La mine, relatiile de familie si cele de serviciu nu s-au amestecat. Am condus o firma inainte de a conduce Consiliul Judetean, iar functia de presedinte al CJ Arad am obtinut-o prin votul aradenilor. In campania electorala au existat multe speculatii legate de relatia mea cu primarul Falca. El mi-a devenit ginere dupa ce era deja in partid, de fapt, eram colegi, iar el era vicepresedinte. A fost optiunea lui sa se insoare cu fiica mea. Faptul ca am fost amindoi alesi demonstreaza ca electoratul ne-a ales pentru calitatile noastre.
Foarte probabil, oficialii germani vor fi curiosi sa afle de la Traian Basescu noile tendinte ale politicii externe romanesti si in ce masura acestea sint in concordanta cu interesele Europei, nu doar cu cele ale Statelor Unite ale Americii.
Este de asteptat ca seful statului roman sa aduca in discutie, la intilnirile cu oficialii germani, si votul de pe 13 aprilie din Parlamentul European, cind acesta va lua in discutie aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Programul presedintelui Basescu, sosit ieri seara in capitala Germaniei, cuprinde o intrevedere cu presedintele Horst Koehler si o intilnire cu cancelarul federal Gerhard Schroeder.
Seful statului roman are programate si intilniri cu presa germana - interviuri pentru postul de televiziune Deutsche Welle, pentru sectia de limba romana a postului de radio Deutsche Welle si pentru agentia germana de presa DPA.
Pe agenda vizitei mai sint incluse intrevederi cu presedintele Camerei Landurilor (Bundesrat), cu prim-ministrul landului Brandenburg, Matthias Platzeck, cu presedintele Camerei de Comert si Industrie a Germaniei, Ludwig Georg Braun, si cu presedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul European, Elmar Brok, reprezentant al Uniunii Crestin-Democrate (CDU).
Traian Basescu se va mai intilni cu directorii de programe globale si pentru Europa de Sud-Est ai Transparency International. In incheierea vizitei, seful statului roman va sustine, la sediul Fundatiei Friedrich Ebert, o alocutiune intitulata "Repere principale ale politicii interne si externe ale Romaniei inaintea aderarii la Uniunea Europeana".
Ceremonie neobisnuita
Ceremonia primirii oficiale a sefului statului roman va avea loc la resedinta presedintelui Koehler deoarece, conform Mediafax, palatul prezidential este in renovare de aproape un an. Resedinta presedintelui german este o casa de dimensiuni nu foarte mari, situata intr-un cartier rezidential al Berlinului. Din aceasta cauza, ceremonia - care cuprinde trecerea in revista a garzii de onoare, intonarea imnurilor de stat ale celor doua tari, salutul drapelului si al comandatului garzii - va avea loc in fata resedintei. Pe strada va fi intins covorul rosu, iar acolo se vor afla membrii delegatiilor oficiale si garda de onoare, traficul in zona fiind blocat.
"Romania isi va indeplini toate obligatiile"
"Voi afirma obiectivul nostru de a ne integra in UE la 1 ianuarie 2007 si in acelasi timp voi informa politicienii germani ca primii care vor reactiona in cazul in care nu vom indeplini conditiile vom fi noi", a spus presedintele Traian Basescu la plecarea spre Berlin. Seful statului si-a mai exprimat convingerea ca "Romania isi va indeplini toate obligatiile asumate in Tratatul de aderare", explicind de ce nu este nevoie ca Parlamentul European sa impuna conditii suplimentare aderarii Romaniei la UE.
Presedintele Koehler este originar din Basarabia
Presedintele Germaniei, Horst Koehler, s-a nascut pe 22 februarie 1943, conform datelor oficiale, in localitatea Skierbieszow (Polonia), intr-o familie cu opt copii (el fiind al saptelea). Recent insa, doi universitari moldoveni, sotii Elena si Corneliu Stirbu, care studiaza la Universitatea din Hamburg, au facut publice noi date in "Ziarul de Garda" de la Chisinau, despre trecutul presedintelui german si legaturile sale cu Romania si, in mod special, cu Basarabia. Corneliu Stirbu isi da doctoratul in domeniul financiar, iar sotia lui, Elena - masterul in problema migratiei ilegale si a traficului de fiinte umane.
Taran de linga Balti
Conform lui Corneliu Stirbu, parintii lui Horst Koehler erau tarani din nordul Basarabiei. "Diferite surse indica locuri diferite de unde s-ar trage familia Koehler. Astfel, am gasit satul Ryschkanowka (Rascanovca), dar si localitatea Gluckstal (linga Balti), la 180 km de Chisinau. Denumirile sint in germana, dar se pare ca e vorba de Rascani sau de vreun sat din imprejurimile Baltilor", spune Corneliu Stirbu.
Parte din planul de "germanizare" a Poloniei
Corneliu Stirbu explica si cum a ajuns familia actualului presedinte german in Polonia. "Conform planului de germanizare a Poloniei, Hitler a decis "migrarea" germanilor de la periferiile Reichului, preponderent a nemtilor basarabeni, in estul imperiului. Astfel, familia Koehler a fost silita sa plece, in 1942, in Polonia", spune el. Conform actelor din arhive, la sosirea in Polonia, "averea" familiei Koehler era constituita din doi cai, o vaca, doi porci, un plug si o boroana.
"Horst avea 2 ani cind s-au intensificat atacurile partizanilor polonezi si au venit rusii. Koehlerii s-au refugiat in Leipzig, unde locuiau cu totii intr-o garsoniera, iar in 1957 au fugit, maltratati de regimul comunist, din RDG in Ludwigsburg, o localitate de linga Stuttgart", mai povesteste Stirbu. Horst Koehler a avut o cariera plina de succes. De la sef de departament la Ministerul de Finante (in 1982) la presedinte al BERD (1998), mai apoi sef al FMI (2000) si - in 2004 - presedinte al Germaniei.
Publicat de : Victor Bratu
Data publicării: 21 Mar 2005 - 11:31
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=2436&titlu=Basescu__Fara_conditii_la_aderare