Consilierii au refuzat sa dea mai multi bani pentru constructia de locuinte

Bugetul Capitalei, in valoare totala de 5,3 miliarde lei, a fost aprobat ieri de consilierii generali, cu cateva modificari fata de proiectul initial

. Consilierii Victor Adar si Victor Stan au propus sa se aloce mai multi bani pentru constructia de locuinte pentru persoanele evacuate din centrul Capitalei si din casele nationalizate retrocedate proprietarilor. In timp ce Adar a cerut majorarea sumei alocate cu aceasta destinatie de la 30 la 50 milioane lei, Stan a fost de parere ca sunt necesare 100 de milioane de lei. Adar a afirmat ca au fost identificate terenuri cu o suprafata de 80 mii metri patrati in mai multe zone, cum ar fi Drumul Taberei, Vatra Luminoasa, Floreasca, unde Primaria Capitalei ar putea construi locuinte. Anul acesta, 3.500 de persoane vor fi evacuate din case, iar primaria ar trebui sa le asigure locuinte.
Amendamentele propuse de cei doi consilieri au cazut la vot, dupa ce consilierii generali au ascultat punctul de vedere al primarului general Videanu. Acesta a declarat ca nu lipsa banilor e o problema la construirea de locuinte. Suma prevazuta in proiectul de buget, de 30 milioane de lei, ar fi cea care poate fi cheltuita de edili in cursul acestui an, dupa cum a explicat primarul general. Acesta a promis ca daca proiectele se vor derula mai repede decat s-a prevazut, finantarea poate fi suplimentata la rectificarea de buget. "Ar fi incorect ca acum sa alocam resurse pe care stim ca nu le putem cheltui", a concluzionat Videanu.

Modificari la proiectul initial

Primarul Videanu a cerut efectuarea a doua modificari la proiectul de buget, care au fost aprobate, si anume: alocarea a 53 de milioane de lei in loc de 60 milioane pentru retehnologizarea sistemului de termoficare si suplimentarea cu 500 mii lei a bugetului Directiei de Cultura. Cea de-a doua modificare este necesara pentru a se mari cu 20% salariile angajatilor Muzeului Municipiului Bucuresti, care a fost declarat de importanta nationala. Banii in plus provin de la fondul de rezerva al municipiului Bucuresti.  De asemenea, s-a decis ca bugetul pentru teatrul Metropolis si organizarea festivalului de folclor sa fie suplimentat cu 1,1 milioane lei.

Cel mai mare buget

Bugetul pe 2007 este aproape dublu fata de cel de anul trecut. Aprobarea bugetului este asteptata de edilii Capitalei pentru a se putea demara cat mai repede investitiile stabilite in acest an. Sumele mari destinate investitiilor vor transforma Bucurestiul intr-un mare santier, dupa cum a spus primarul Videanu, care a precizat ca restrictionarea traficului in anumite zone ale orasului va fi, in acest an, "o regula a jocului". Bugetul pe 2007 este format din aproape trei miliarde de lei imprumuturi externe si peste doua miliarde din surse locale.
Investitiile pentru acest an sunt mult mai mari comparativ cu anul trecut si se ridica la 3,8 miliarde lei, fata de aproape un miliard in 2006, ceea ce reprezinta 71% din cheltuieli. Ele sunt repartizate astfel: 2,4 miliarde lei pentru lucrarile la infrastructura si transportul urban, 182 milioane pentru modernizarea sistemului de termoficare, 82 milioane pentru locuinte (consolidari, constructii noi si achizitii de pe piata libera), 145 milioane pentru extinderea retelelor de apa si canalizare, 35 milioane pentru reabilitarea zonei istorice, 90 milioane pentru informatizare, 22 milioane pentru dotari si reparatii capitale la Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement, 11 milioane pentru reparatii curente si consolidari la Administratia Cimitirelor, patru milioane pentru Protectie Civila si alte investitii in domeniul unitatilor de cultura si invatamant. De asemenea, in acest an sunt programate reabilitari la unitatile de invatamant, in valoare de 672 milioane lei. Subventiile ajung la aproape 600 milioane de lei si vor fi alocate pentru energia termica livrata populatiei - 250 milioane lei si transportul public in comun - 350 milioane lei.

In acest an, 160 de santiere

In 2007 vor continua lucrarile la pasajele Basarab si Marasesti, la cel subteran din Piata Eroii Revolutiei, precum si modernizarile pe Bdul 1 Decembrie, sos. Colentina si Calea Mosilor. Vor fi deschise in cursul acestui an nu mai putin de 160 de santiere, dupa cum au anuntat edilii. Cele mai mari vor fi la capetele autostrazilor Bucuresti-Pitesti si Bucuresti-Constanta, la supralargirea arterei care va lega Piata Victoriei de Buzesti si Berzei, modernizarea pasajelor Muncii si Obor. Din primavara, circulatia rutiera va fi ingreunata pe strazile: Dimitrie Cantemir, stirbei Voda, Gen. Berthelot, Luterana si Ion Campineanu.

Grad de indatorare mai mare

Gradul de indatorare a bucurestenilor va creste de la 93 de milioane de lei in 2006 la peste 172 milioane lei in acest an. Este vorba despre 55,6 milioane lei rate de capital la creditele acordate de BEI si BERD si 116,4 milioane lei dobanzi si alte cheltuieli aferente tragerilor din imprumuturi de la banci si dobanda anuala la obligatiunile municipale.

Primaria va functiona ca o mare corporatie

Primaria Capitalei va functiona dupa modelul unei mari corporatii, cu angajati bine platiti si un management performant, conform noii organigrame aprobate ieri la sedinta Consiliului General al Municipiului Bucuresti. Primarul general si cei doi viceprimari vor avea rol de reprezentare, iar cei cinci directori angajati la cabinetul primarului general vor prelua raspunderea executiva a orasului. Angajatii primariei vor fi platiti in functie de performante si vor face parte din 10 directii in loc de 29 existente in prezent.


Publicat de : ---
Data publicării: 21 Feb 2007 - 06:34
 

Link știre