PSD: Basescu e rau si cind vorbeste, si cind tace [1]

PSD i-a declarat razboi lui Traian Basescu

. In mod oficial.

Documentul prin care PSD a declansat ieri suspendarea pre-sedintelui contine atit lucruri serioase, cit si acuzatii hazlii.

31 de capete de acuzare, grupate pe sase capitole si insirate pe 25 de pagini. Asa arata documentul depus ieri de PSD la Parlament si pe baza caruia solicita suspendarea presedintelui Traian Basescu. Redactat intr-un stil catastrofic, actul inventariaza fapte, dar mai ales vorbe de-ale presedintelui, de la cele care par a ridica reale probleme constitutionale – cum ar fi neconsultarea partidelor parlamentare in momentul desemnarii premierului – la altele mai degraba derizorii – infiintarea celulei de criza dupa rapirea jurnalistilor in Irak. Daca in cea mai mare parte a documentului presedintele e acuzat ca a vorbit prea mult, in final i se reproseaza si ca a tacut in loc sa stinga diverse conflicte.

Primul pas pentru demiterea din functie a presedintelui Traian Basescu a fost facut. Ieri, PSD a depus la Parlament documentul prin care solicita suspendarea din functie a sefului statului. 25 de pagini de argumente juridice si politice. 6 capitole. 31 de capete de acuzare. Semnatari: 182 de parlamentari de la PSD si PRM.

Mult asteptatul document a fost facut public si pe pagina de Internet a PSD, la scurt timp dupa ce Mircea Geoana l-a prezentat intr-o conferinta de presa. Toate acuzatiile pe care i le aduce PSD sefului statului converg catre o singura idee: dictatura. Liderul pesedist foloseste in mod explicit aceasta notiune: „Votul pe care Parlamentul il va da impotriva lui Basescu va fi un vot pentru salvarea democratiei. Votul pe care poporul il va da impotriva lui Basescu va bloca nasterea unui nou dictator in Romania“.

Liderul PSD a folosit si expresii care dau bine la popor, spunind despre Basescu ca este un „presedinte jucator, bautor si dansator“. Geoana a admis faptul ca „Traian Basescu este, intr-o oarecare masura, un politician popular“, dar a facut apel la Parlament si la populatie sa aleaga intre „o republica de inspiratie europeana sau o republica de inspiratie sovietica, despotica si antidemocratica“.

Principalele acuzatii

1. Incalcarea principiilor statului de drept, a principiului democratiei si pluralismului politic, nesocotirea rolului Parlamentului ca organ reprezentativ suprem al poporului roman si incalcarea dispozitiilor Constitutiei. (Cazuri concrete: nominalizarea premierului Tariceanu fara consultarea partidelor; solicitarea privind revocarea presedintilor Camerei Deputatilor si Senatului; aprobarea demisiilor SRI si SIE etc.).

2. Incalcarea textelor constitutionale referitoare la rolul presedintelui in raporturile sale cu Guvernul si celelalte organe ale administratiei. (Cazuri concrete: infiintarea CNI, interventiile pe linga ministrul Economiei etc.).

3. Incalcarea principiului separatiei puterilor prevazut de art. 1 alin. 4 din Constitutie si a textelor care reglementeaza raporturile presedintelui cu autoritatea judecatoreasca, precum si a prevederilor Constitutiei, referitoare la Curtea Constitutionala. (Cazuri concrete: anuntarea viitorului sef al CSM inainte de vot; a sugerat Curtii Constitutionale sa-si revizuiasca pozitia etc.).

4. Incalcarea prevederilor constitutionale referitoare la obligativitatea generala a respectarii legilor si la apararea drepturilor fundamentale ale cetatenilor. (Cazuri concrete: interceptarea telefoanelor ministrilor; refuzul de a prezenta in Parlament strategia nationala de aparare etc.).

Ce a fost scos din document

Ultimele retusuri pe document le-a facut ieri chiar Mircea Geoana, care, potrivit unor surse din PSD, a simtit nevoia sa elimine urmatoarele fapte „anticonstitutionale“: presedintele a condus masina in stare de ebrietate, a baut sampanie de Revelion si a aruncat sticla in multime.

 Puteti descarca documentul de aici.  

Pericol mare

Potrivit ultimelor calcule, opozitia mai are nevoie de sase voturi pentru suspendare. Celor 229 de parlamentari PSD, PRM si PC li se adauga doi independenti si doi minoritari. PD, PNL, UDMR, PLD au declarat ca nu voteaza.

Demiterea, pas cu pas

* Primul pas: propunerea de suspendare se depune la cele doua Camere.

* Pasul doi: in sedinta comuna se prezinta propunerea de suspendare si se asculta explicatiile presedintelui. Se voteaza daca propunerea de suspendare se trimite la Curtea Constitutionala sau daca se constituie o comisie de ancheta. Daca nu se obtin voturile necesare, procedura nu se mai continua.

* Pasul trei: se trimite la Curtea Constitutionala propunerea de suspendare sau, dupa caz, raportul comisiei de ancheta.

* Pasul patru: Curtea Constitutionala dezbate.

* Pasul cinci: in sedinta comuna se dezbate suspendarea, presedintele putind interveni oricind doreste. Numar necesar de voturi - 235. Toate aceste proceduri dureaza circa o luna si jumatate.

* Pasul sase: in 30 de zile se organizeaza referendumul de demitere.

Parlamentul a aminat cu o zi discursul presedintelui

Cu 21 de voturi pentru si 3 contra (PD), Birourile Permanente ale Parlamentului au stabilit ca presedintele Basescu sa-si sustina mesajul miercuri dimineata, si nu marti cum solicitase seful statului.

Pentru prima oara in perioada postdecembrista, Parlamentul se opune solicitarii presedintelui Romaniei si nu accepta data propusa de acesta pentru a-si prezenta mesajul catre Legislativ. Motivul oficial invocat si ridicat de PSD in sedinta Birourilor Permanente a fost acela ca pentru ziua de marti ordinea de zi era deja stabilita.

Tot la propunerea PSD, prin senatorul Ilie Sarbu, s-a decis de principiu ca Traian Basescu sa-si prezinte mesajul miercuri, la ora 9.00. In cele din urma, dupa consultari intre Presedintie si sefii celor doua Camere, s-a decis ca Basescu sa prezinte mesajul miercuri, la ora 17.00.

Fara „deosebita consideratie“

Vicepresedintele PD Ioan Oltean ne-a declarat, dupa votul din Birourile Permanente, ca „nu existau motive pentru aminare“. El a combatut teza ca discursul prezidential ar fi putut sa dea peste cap dezbaterile motiunii simple initiate in Senat impotriva ministrului Justitiei, Monica Macovei. „Motiunea de la Senat este programata pentru ora 15.30, iar pina atunci presedintele isi putea prezenta mesajul, pentru ca a solicitat sa vorbeasca la 14.30“, a precizat Ioan Oltean.

Reprezentantii celorlalte partide din conducerea Parlamentului nu sustin aceasta opinie, mai mult, s-au aratat deranjati de faptul ca presedintele nu a trimis in adresa oficiala si tema mesajului. Cel mai tare i-a deranjat insa un aspect aparent minor: „Fata de precedentele doua adrese ale presedintelui, acum a disparut si fraza protocolara din final «cu deosebita consideratie»“, a subliniat Crin Antonescu (foto).

Cu sau fara dezbateri pe marginea discursului

La propunerea PNL, tot cu 21 de voturi la 3 s-a decis ca, in functie de continutul mesajului, in plenul Parlamentului sa se propuna, dupa discursul presedintelui, dezbateri pe tema prezentata. PD a protestat, sustinind ca uzantele nu prevad asa ceva, dar alin. 2 al art. 7 mentioneaza ca, „dupa primirea mesajului, Parlamentul poate hotari dezbaterea acestuia“.

„Daca se va considera ca sint necesare dezbateri si se va vota in acest sens, ele vor avea loc si in cazul in care seful statului va parasi plenul“, ne-a declarat Crin Antonescu.

Vadim vine cu camasa de forta

Se pare ca PRM se pregateste sa faca din nou scandal in timpul prezentarii mesajului presedintelui, asa cum a procedat si in sedinta in care Traian Basescu a citit documentul de condamnare a comunismului. Declaratia de ieri a lui Vadim este sugestiva: „Scandalul va fi la cub fata de ce a fost in 18 decembrie 2006 si eu ii promit ca ii aduc o camasa de forta si o seringa mare cu care il vom calma. Daca nu e zdravan la cap, sa se duca la Balaceanca“.

Citeste si:  Razboinicii democratiei de Cristian Patrasconiu
Publicat de : Cristian Sutu, Lucia
Data publicării: 13 Feb 2007 - 05:59
 

Link ştire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=23568&titlu=PSD__Basescu_e_rau_si_cind_vorbeste__si_cind_tace