Basescu: "Baietii destepti refuza sa faca publice contractele" [1]


In dosarul Bancorex nu s-a ajuns la dimensiunea politicului
Exista proiecte legislative de favorizare a infractiunilor
Procurorii nu trebuie sa se lase intimidati

Prezent ieri la sedinta de bilant a Directiei Nationale Anticoruptie, Traian Basescu a lansat din nou acuzatii dure la adresa clasei politice

. Facand referire la problemele din energie, o parte dintre ele deja obiectul unor dosare penale aflate in lucru la Ministerul Public, seful statului s-a aratat nemultumit de aparenta stagnare a anchetei.
"Sunt atatea probleme in domeniul energetic, dar n-am vazut niciun Corp de Control la Ministerul Industriei. Baietii destepti refuza sa faca publice contractele. Sunt realitati pe care oamenii politici refuza sa le faca sau sa le vada", a afirmat Basescu. Clasificand grupurile de interese in numai doua categorii - baietii destepti si politicienii, Basescu le-a cerut procurorilor anticoruptie sa duca lupta pana la capat, sa nu se lase intimidati de personalitatile politice care fac afirmatii de genul "este un dosar politic" pentru a-si ascunde eventualele ilegalitati in fata publicului larg.
"Exprim in fata dumneavoastra speranta ca politicienii care inca traiesc din generozitatea oamenilor de afaceri, pentru a le sustine interesele, vor intelege ca institutia in care lucrati dumneavoastra este una care mai devreme sau mai tarziu va pune capat acestei legaturi incorecte", a mai spus presedintele.

Fondurile europene nu sunt destinate unor grupuri

De asemenea, seful statului a amintit de fondurile europene, in cuantum de aproximativ 23 milioane euro, bani destinati, printre altele, dezvoltarii mediului si a zonelor rurale. "Care va fi rezultatul pentru cei 22 de milioane de romani, daca la aceste fonduri vor avea acces numai grupurile de baieti destepti?", a intrebat retoric presedintele. Anuntand ca actuala putere se afla in situatia de a rata sansa de a le da cetatenilor o Romanie moderna, el a pledat pentru adoptarea Legii ANI, "desi parlamentarii nu o vor", afirmand ca aceasta constituie un instrument pentru DNA in lupta impotriva coruptiei."Urmatorii doi ani sunt decisivi in tentativa statului de a decupla deciziile statului de interesele unor oameni extrem de puternici care pot influenta deciziile politice in scopul de a-i favoriza pe infractori. (...) Uite ca avem 8% crestere economica in anul 2006, deci duduie economia. Pentru toti acestia eu am un raspuns: anul 2004, anul Guvernului Adrian Nastase, a fost un an cu 8,4% crestere economica, deci chiar mai bun decat 2006. Cresterea economica nu inseamna ca structurile statului s-au modificat si in mod cert actuala putere se afla in pragul situatiei de a arata sansa uriasa de a da romanilor un stat modern", a afirmat seful statului.

Dosare rasunatoare solutionate la nivelul cel mai de jos

In alta ordine de idei, Traian Basescu s-a aratat nemultumit de faptul ca procurorii nu au ajuns sa finalizeze celebrele dosare Bancorex, Banca Agricola sau Tigareta II prin acuzarea politicienilor care au luat decizii privind deschiderea procedurii de falimentare. "Totul s-a oprit la nivelul cel mai de jos. In aceste rasunatoare cazuri nu s-a ajuns niciodata la dimensiunea politicului. Bancorex nu se putea prabusi numai din cauza directorului bancii", a mai spus seful statului.
El a aratat ca, din informatiile pe care le detine, exista cel putin 30 de dosare la nivel national in legatura cu falimentul Bancorex. Au fost condamnari si achitari, dar niciuna nu privea personalitatile politice ale momentului, cele care ar fi putut decide, din punct de vedere legislativ, asupra deschiderii procedurii de faliment.
Basescu a facut referire la initiativa legislativa de scoatere de sub incidenta penala a modului in care se acorda ilegal credite. "Am increderea ca nu-mi va veni inapoi in acelasi stadiu", a mai spus seful statului.
Un alt exemplu a fost cel al initiativei legislative de anulare a datoriilor pe care le au la bugetul de stat intreprinderile mici si mijlocii din industria berii. "Iata cum se manifesta impletirea intre infractori si oamenii politici", a mai spus Basescu.

Trimisa Parlamentului spre reexaminare

La jumatatea lunii ianuarie a.c., Traian Basescu anunta ca a trimis Parlamentului spre reexaminare proiectul de modificare a articolului 10 din Legea 78/2000 care fusese adoptat de Camera Deputatilor, dar respins de Senat. Atunci, seful statului a cerut reexaminarea acesteia astfel incat literele b) si c) din articolul amintit sa incrimineze si modalitatea comiterii infractiunii la acordarea creditelor, prin utilizarea in alte scopuri a creditelor garantate de fonduri publice.
Presedintele Traian Basescu a apreciat, referitor la lit. b si c din art. 10 al Legii 78/2000, ca nu poate fi acceptata adoptarea unei solutii legislative de dezincriminare a faptelor de acordare de credite sau subventii cu incalcarea normelor de creditare ale bancilor.
Totodata, seful statului a atras atentia ca modificarea legii prin eliminarea sintagmei "normele de creditare" din enumerarea instrumentelor normative la care se raporteaza conduita infractionala este inoportuna. Initiatorii erau Tudor Mohora, Valer Dorneanu si Florin Iordache.
La data de 23 noiembrie 2006, Camera Deputatilor a adoptat un proiect de lege privind anularea datoriilor, de aproximativ 45 milioane lei noi, pe care le au la bugetul de stat IMM din industria berii.
Initiativa apartinea democratilor Gratiela Iordache, Radu Dragus, Mircea Man, Petru Movila, liberalului Cristian Adomnitei si deputatului independent Cristian Boureanu.


Dosarele afacerilor de la Turceni si Rovinari, in faza finala

Ancheta privind furnizarea de energie electrica de la Turceni si Rovinari, aflata in lucru la DNA, este aproape de finalizare, a spus ieri Daniel Morar, seful institutiei, precizand ca la baza acestora se afla atat plangeri penale formulate de diverse firme, cat si verificari ale Corpului de Control al Ministerului Economiei si Comertului.
Dosarele amintite de Morar se afla in faza de prezentare a materialului de urmarire penala, ultima etapa inainte de redactarea rechizitoriului si trimiterea in judecata.
In afara acestor dosare, la DNA sunt in lucru si alte cauze care vizeaza cumpararea de energie la preturi foarte scazute si revanzarea acesteia la preturi mult mai mari. In acelasi context, Morar a mentionat si existenta unui dosar legat de combinatul ALRO.
Sunt analizate, de asemenea, si privatizarea Petrom si cea de autoturisme ARO. Potrivit lui Morar, procurorii anticoruptie au in lucru si dosarul fregatelor importate din Anglia, pe cel al Bancii Internationale a Religiilor, recent sosit de la Inalta Curte de Casatie si Justitie cu recomandarea de redeschidere a urmaririi penale.


DNA: Nu s-a emis mandat pentru Priboi

Procurorii anticoruptie inca muncesc la dosarul lui Ristea Priboi, a spus ieri Daniel Morar, precizand ca fostul deputat PSD nu a venit inca in tara si nu s-a prezentat la audieri.
Desi este cercetat pentru o evaziune fiscala de 2,2 milioane euro, in care sunt implicati mai multi functionari de la Directia Finantelor Publice, pe numele lui nu s-a emis inca un mandat de arestare preventiva pentru a fi dat in urmarire generala sau internationala.
Ristea Priboi a fost pus oficial sub acuzare in aprilie 2006, intr-un dosar in care aparea si numele lui Genica Boerica. In mai 2006, au fost audiati fostul sef al Politiei Romane, generalul Dumitru Sorescu, si chestorul de politie Jenica Arion.
In 2004 o echipa a Corpului de Control al ministrului Administratiei si Internelor a descins, la Craiova, pentru a verifica o serie de informatii potrivit carora seful IJP ar fi avut legaturi cu Boerica. Constantin Codita a fost gasit nevinovat.


Publicat de : Afrodita Cicovschi /
Data publicării: 07 Feb 2007 - 05:59
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=23458&titlu=Basescu__&_quot_Baietii_destepti_refuza_sa_faca_publice_contractele&_quot_