Primaria Timisoara vrea sa fure chiriasii pietelor private

Dorinta Primariei Timisoara de a extinde una din cele mai mari investitii din municipiu risca sa inchida cel mai vechi depozit de legume si fructe din urbe

. Directorul pietei de gros din orasul Hanovra, Franz-Josef Sievers, a propus comerciantilor de la firma concurenta, "Pencoop", sa se mute in locatia pe care a finantat-o Guvernul german, motivand ca nu pot exista in orasul de pe Bega doua investitii de acelasi gen. Propunerea acestuia, care pare sa incalce regulile concurentei, a fost imbratisata chiar si de primarul municipiului, Gheorghe Ciuhandu.
Franz-Josef Sievers este prezent in Timisoara, unde impartaseste din experienta manageriatului la una din cele mai mari cinci piete de gros din Germania, in orasul Hanovra. "Am vizitat piata de gros "Mega Fresh". Este intr-o locatie foarte buna si are succes. Am vazut si celalalt spatiu, al "Pencoop", si cred ca pe termen mediu. Nu are sanse sa functioneze la normele impuse de Uniunea Europeana. Cred ca Timisoara nu poate sustine doua piete de acelasi gen si ar trebui sa fie pusa la cale o strategie pentru acest lucru", a declarat Sievers.
Oficialul strain a mai spus ca a propus edililor sa demareze discutii, in cel mai scurt timp, cu cei care desfac marfuri la "Pencoop", pentru a se muta in piata de gros. "Avantajul acestei mutari ar fi ca vor avea spatii in conformitate cu normele UE. Important este sa li se ofere ceva concret si sa li se asigure un viitor. Propunerea trebuie sa fie independenta din punct de vedere politic", a mai spus Sievers.

Ciuhandu sustine ideea mutarii pietei de gros

Primarul Gheorghe Ciuhandu a sustinut ideea directorului pietei din Hanovra si a reprosat ca propunerea este vazuta ca pe o incercare de a elimina concurenta. "Proiectul pietei de gros este pentru Timisoara. Locatia noastra ofera avantaje, este si apropiata de inelele de circulatie. Cealalta locatie este limitata din punctul de vedere al amplasarii si nu se mai poate dezvolta. Extinderea orasului a adus locul respectiv aproape de zona centrala. Nu e o chestiune de negociere si nu e nici un interes politic aici. Nu trebuie sa intram in concurenta pentru ceva ce e spre binele orasului", a spus edilul.
Directorul "Pencoop", Tiberiu Lelescu, care este si consilier judetean din partea Partidului Democrat, a declarat, insa, ca din partea Primariei a avut parte "numai de rautati". "E clar ca nu accepta concurenta, pentru ca scoate ce e mai bun din produs si ce e mai rau din oameni. Ma mir ca asemenea pareri vin din partea unui reprezentant al unei tari care are experienta in economia de piata", a spus Lelescu.
Mai mult, democratul s-a declarat uimit de interesul pe care il arata municipalitatea pentru afacere, din moment ce, din punctul sau de vedere, en-gros-ul sau este considerat mai degraba un spatiu de depozitare pentru legume si fructe, in nici un caz o piata de dimensiunile celei pe care o administreaza societatea specializata a Consiliului Local, SC "Piete" SA.
"Suntem o societate privata, nu avem atatia bani de investitii ca ei, dar avem si noi programul nostru in acest sens si vrem sa ramanem o piata mica. Nu consider ca piata de gros ne este concurenta. Pentru noi, pericolul este reprezentat de supermaket-uri. Cred ca avem loc amandoi pe piata. Un elefant poate merge in paralel cu un purice", a mai spus Lelescu.
Consilierul nu s-a ferit sa spuna ca diferite persoane au exercitat presiuni asupra comerciantilor care au spatii la firma sa, pentru a-i convinge pe acestia sa plece de la "Pencoop" in favoarea pietei de gros. "Ei discuta cu mine prin alte metode, cel mai des trimit controale", a subliniat directorul. Acesta a mai afirmat ca ar intra, totusi, intr-un parteneriat public-privat pentru extinderea "Mega Fresh".
Piata de gros a fost inaugurata in luna septembrie a anului trecut si a fost finantata cu 2,6 milioane de euro, nerambursabili, din partea Guvernului german, la care s-au adaugat alte 1,7 milioane de euro din partea Primariei.
Publicat de : ---
Data publicării: 13 Ian 2007 - 07:33
 

Link știre