PD are 52,3% primari racolati

PD are 52,3% primari racolati
Primaria Cluj poate fi vazuta
ca un bastion al
Partidului Democrat īn Ardeal,
īn conditiile īn care presedintele sau, primarul Clujului Emil Boc,
a īncurajat migratia politica
a alesilor locali, PD adunānd deliberat si īn pofida tuturor declaratiilor publice un numar semnificativ de primari
si consilieri provenind
din alte partide      Institutul pentru Politici Publice (IPP) a dat publicitatii, recent, o analiza care ara-ta ca 27% din totalul primarilor din tara au schimbat, īn 2006, partidul cu care au candidat la ultimele alegeri locale, fata de 12% īn perioada iunie 2004 - decembrie 2005, principalele beneficiare fiind PNL si PD

.      Potrivit IPP, adoptarea legislatiei care pedepseste migratia alesilor locali īn timpul mandatului, respectiv Legea nr. 249 din 22 iunie 2006 pentru modificarea si completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali, pare sa fi accelerat fenomenul migratiei pāna la intrarea īn vigoare efectiva a acesteia.
     Institutul remarca faptul ca mai ales initiatorii acestui proiect de lege - Partidul National Liberal si, īn special, Partidul Democrat - au profitat de avantajele migratiei politice a alesilor locali, aducānd īn partidele lor, deliberat si īn pofida tuturor declaratiilor publice, un numar semnificativ de primari si consilieri, mai ales īn ultimele zile īnaintea intrarii īn vigoare a prevederilor anti-migratie.
     In primul an dupa alegeri, PD a atras un numar de 99 de primari, īn al doilea a acceptat īnscrierea unui numar de 331 de primari, reusind astfel sa detina astazi 786 de primari, doar 47,7% dintre acestia fiind alesi īn pe listele democratilor.
     "De la momentul ultimelor alegeri locale si pāna dupa al doilea an de mandat monitorizat, īn medie, īn fiecare zi, cāte un primar si-a schimbat formatiunea politica cu care candidase", sustine Adrian Moraru, coordonator al cercetarii. Cifra de 37% de primari migrati dupa trei ani de mandat īn cursul perioadei 2000 - 2003 avea mari sanse sa fie atinsa si chiar depasita īn cursul actualului mandat daca nu ar fi fost introdusa noua legislatie care, pe de o parte, va stopa īntr-o oarecare masura migratia, iar, pe de alta parte, o va face mai sofisticata si mai periculoasa. IPP apreciaza ca politicienii romāni vor gasi solutii, cum este cea a primarilor care, oficial, nu īsi dau demisia, dar īn fapt urmeaza politica unei alte formatiuni politice, ca sa se miste nestingheriti pe scena politica. Presedintii si liderii partidelor politice īntretin acest fenomen din calcule politicianiste marunte, contribuind la perpetuarea unei specii de politician ignorant fata de valorile politice pe care le afirma, comenteaza IPP. In conditiile īn care se observa peste tot īn tara faptul ca primarii care actioneaza ca si migranti - fara a-si da, īnsa, oficial demisia, ca sa nu īsi piarda functia - IPP considera ca migratia reala va fi īn viitor mascata, fenomenul real va fi greu de masurat stiintific, iar politicienii romāni vor acoperi efectele unei legi ineficiente. Clasa politica a reusit astfel, fara sa īsi propuna din start acest lucru, sa trateze proble-matica migratiei la fel ca si pe cea a coruptiei: anume, sa adopte o legislatie care oficial condamna fenomenul, desi acesta continua, īn ciuda masurilor legislative adoptate. IPP īsi exprima īngrijorarea fata de abuzurile pe care unele partide, īn special PNL, le fac asupra unor consilieri locali sau judeteni care, la cel mai mic semn de critica fata de conducerea partidului, sunt exclusi din partid si, conform legislatiei anti-migratie, auomat si din functiile detinute īn administratia publica locala, dovedind īnca o data cāt de dependenta este administratia romāneasca de partidele politice.
Publicat de : ---
Data publicćrii: 08 Ian 2007 - 06:28
 

Link ŗtire