Doar 382 de legi adoptate din totalul de 638 dezbatute [1]

    De voie sau de nevoia aderarii, parlamentarii au fost ceva mai activi in sesiunea de toamna

. Deputatii, mai harnici, au votat 312 proiecte de legi, din care 196 au fost adoptate si 116 respinse, in schimb, senatorii, din motive "obiective" precum lipsa de cvorum, au adoptat doar 186 de legi din 326 de initiative legislative.
Imaginea de ansamblu a institutiei parlamentare, reflectata in mass-media, din viziunea alegatorilor, pare una de circ. Profitand de accesul liber in sanctuarul Legislativului, in cadrul actiunii "Parlament Deschis", vizitatorii, in special cei aflati la varsta a treia, definesc un potret caricaturizat al parlamentarului roman: un personaj care fie chiuleste, fie doarme adanc in fotoliul comod, total desprins de problemele concrete ale populatiei. Totusi, dincolo de imaginea caragieleasca perceputa de electorat, parlamentarii mai si muncesc. Insumata si prezentata in cifre statistice in Bilantul pe 2006 al Camerei Deputatilor, activitatea deputatilor s-a desfasurat pe parcursul a 84 zile de sedinta, ce s-au derulat timp de 247 h. Alesii au dezbatut proiectele legislative timp de 180 h si au alocat intrebarilor si interpelarilor circa 21 h. Pentru cele 693 de declaratiile politice au fost necesare circa 40 h si jumatate. In cea de-a doua sesiune a anului, s-a lucrat la 577 de legi, dintre care 434 de proiecte au fost initiate de Guvern. Majoritatea proiectelor elaborate de Executiv au primit girul deputatilor, doar 5 dintre acestea nefiind adoptate. Conform datelor prezentate, in cadrul activitatii de control parlamentar s-au inregistrat 476 de intrebari adresate membrilor Executivului din partea a 103 deputati, la care s-au primit doar 320 de raspunsuri. Premierul nu a ramas dator Legislativului si a raspuns celor 231 de interpelari parlamentare, intr-o proportie aproape de 95%. Sedintele comune desfasurate in plen au insemnat alte 86 h, din care aproape jumatate au fost alocate dezbaterilor pentru Buget. La Camera Deputatilor sunt inregistrate in acest moment 246 de proiecte de legi, aflate in diferite stadii ale dezbaterii. La Senat insa, din 326 de proiecte de lege aflate in lucru, in sesiunea septembrie-decembrie au fost adoptate doar 186. Numarul initiativelor legislative ce au apartinut senatorilor este ceva mai mare (227) fata de cele 143 de proiecte de legi, in cazul deputatilor.

Topul comisiilor neperformante

Adoptarea tacita pare sa fi devenit un instrument de lucru folosit destul de frecvent de Legislativ. In sesiunea septembrie-decembrie, 15 initiative inregistrate la Camera au fost adoptate tacit, ca urmare a depasirii termenului de adoptare. Printre cele mai importante sunt modificarea si completarea Legii Curtii Constitutionale, modificarea si completarea Statutului functionarilor publici din Administratia Nationala a Penitenciarelor sau Organizarea si functionarea Curtii de Conturi. Cauza intarzierilor frecvente o constituie activitatea, nu tocmai performanta, a unor comisii de specialitate. De exemplu, Comisia pentru sanatate si familie inregistreaza 14 intarzieri, printre care proiectul referitor la Regulamentul de organizare si functionare a Comisiei Nationale de Acreditare a Spitalelor, precum si modificari ale unor acte normative care reglementeaza activitatea in domeniul sanitar sau Legea farmaciei. Comisia de industrii si servicii se situeaza pe un fruntas loc doi intr-un posibil top al codasilor, inregistrand 15 intarzieri cu proiecte legislative importante, printre care: Organizarea si functionarea Camerelor de Comert si Industrie si Introducerea tarifului de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania. Castigatoarea competitiei intiativelor legislative ce au termenul depasit este, fara drept de apel, Comisia juridica, care a intarziat depunerea rapoartelor in cazul a 28 de legi. Legea lustratiei si Modificarea si completarea Codului de procedura penala sunt doar doua exemple din multiplele legi importante. Printre nereusitele activitatii parlamentare trebuie amintite si proiectul de lege referitor la Agentia Nationala de Integritate, semnalizata si de oficialii europeni, dar si pachetul de legi privitor la Siguranta Nationala.
Publicat de : Diana Nedelcu
Data publicării: 08 Ian 2007 - 06:27
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=22828&titlu=Doar_382_de_legi_adoptate_din_totalul_de_638_dezbatute