Legea ANI, intre Macovei, Vadim si Marko BelaDin 22 ianuarie cartea ANI se joaca la Senat [1]

UDMR si PRM vor fi eroii sau calaii proiectului ANI in Comisia Juridica din Senat

. Desi parlamentarii Puterii si ministrul justitiei, Monica Macovei, si-au pus toate sperantele in "intelepciunea" senatorilor, pe hartie lucrurile sunt simple: teoretic, varianta agreata de guvern nu are cum sa treaca de Comisia Juridica din Senat, unde Coalitia are doar cinci din cele 11 mandate, in timp ce Opozitia aduna sase. Numai ca soarta ANI ramane totusi imprevizibila: UDMR nu este de acord cu varianta executivului, dar vrea sa negocieze cu Macovei, in timp ce PRM va vota legea numai daca ii va conveni forma.

Ciuntita. Mutilata. Golita de continut. Inaplicabila. Castrata. Starpita. Astfel a fost caracterizata varianta legii Agentiei Nationale de Integritate adoptata de Camera Deputatilor, pe care numai senatorii o mai pot salva, incepand cu 22 ianuarie, cand Comisia Juridica de la Senat va initia dezbaterile asupra legii.

Macovei e dispusa sa inmoaie legea

Ministerul Justitiei este dispus sa modifice "pe ici pe colea" varianta initiala a legii privind infiintarea Agentiei Nationale de Integritate (ANI). Afirmatia apartine senatorului UDMR Peter Ekstein Kovacs (foto 1), presedintele comisiei juridice din Senat. Potrivit acestuia, exista vointa si din partea conducerii UDMR de a purta o runda de discutii cu reprezentanti ai ministerului condus de Monica Macovei. "Eu am vorbit cu conducerea organizatiei mele (UDMR, n. r.) si toata lumea este de acord sa avem o discutie cu reprezentantii ministerului (Ministerul Justitiei, n.r.) si sa avem o formula agreata si convenabila pentru toti. Ministerul deja s-a gandit la o alta varianta putin diferita de cea trimisa de guvern", a declarat Kovacs.

Referitor la parcursul legii in comisia juridica din Senat, udemeristul a spus ca legea ANI este deja "pusa bine la sertar" si urmeaza sa fie luata in discutie cu prioritate. "Pot sa declar, si asa va fi, ca in sesiunea extraordinara noi incepem cu ANI si CNSAS si pana la inceperea sesiunii ordinare vom avea un raport pe aceste doua legi", a adaugat presedintele comisiei juridice din Senat.

Peter Ekstein Kovacs a mentionat ca a gasit disponibilitate atat la minister, cat si la partenerii de Coalitie pentru adoptarea legii restante. "Toata lumea a dovedit intelegere, toti au inteles ca este o urgenta chiar daca ne-am integrat in UE", a spus senatorul UDMR. Potrivit acestuia, formatiunea maghiara nu agreaza varianta Macovei si sustine in continuare modificarea acesteia.

Alianta DA: sa revina la forma guvernului

Liberalii sustin in totalitate varianta guvernului. Conducerea PNL nu este de acord cu modificarile aduse in Camera Deputatilor legii ANI si senatorii liberali vor incerca sa readuca ANI la forma executivului. Senatorul PNL Oprea Mario Ovidiu, membru in Comisia juridica de la Senat, a spus ca "legea ANI a venit de la Camera Deputatilor fara dinti". Acesta a accentuat ca PNL se va lupta pentru ca legea ANI sa fie adoptata in forma in care a plecat de la guvern. "PNL va introduce o serie de amendamente astfel incat legea sa revina la forma propusa de executiv" a adaugat senatorul PNL Oprea Mario Ovidiu.

La fel si democratii vor vota legea ANI, in forma adoptata de guvern. Liderul PD, Adriean Videanu (foto 2), a dat asigurari ca senatorii democrati nu vor introduce nici un amendament la legea ANI. "Noi am sustinut si vom sustine in continuare legea ANI in forma propusa de executiv" a declarat Adriean Videanu.

PLD, de partea Puterii

Partidul Liberal Democrat nu este nici el de acord cu ciuntirea legii ANI. Și senatorii partidului fostului consilier prezidential, Theodor Stolojan, vor vota legea de infiintare a ANI in forma propusa de guvern. Unul dintre senatorii PLD, Viorel Arion, a spus ca liberal-democratii vor depune o serie de amendamente la Comisia Juridica a Senatului in perioada in care membrii comisiei vor analiza proiectul de lege ANI. "Vom vota legea in forma propusa de Monica Macovei. Vom depune si amendamente la Comisia Juridica" a declarat senatorul Viorel Arion.

PSD nu intentioneaza blocarea legii ANI

"Situatia este oarecum stranie pentru ca, la ora actuala, in Senat sunt doua proiecte referitoare la Agentia Nationala pentru Integritate" a declarat pentru "Curentul" vicepresedintele PSD pe probleme juridice, senatorul Cristian Diaconescu (foto 3). Primul dateaza din noiembrie 2004, cel de-al doilea fiind initiativa guvernului. Din discutia purtata cu reprezentantul PSD a reiesit ca partidul condus de Mircea Geoana nu intentioneaza sa obstructioneze adoptarea, si in Senat, a acestei legi, solicitata de Bruxelles.

Primul proiect, care este o initiativa a PSD a fost, conform declaratiei lui Cristian Diaconescu, "blocat din motive politice". Ministrul justitiei, Monica Macovei, a venit cu o initiativa pe acelasi subiect. Senatorul PSD considera ca cea mai viabila formula de lucru este ca cele doua proiecte sa intre simultan in dezbaterea Comisiei Juridice astfel incat sa se ajunga la un text optim. Deocamdata insa, a explicat Cristian Diaconescu, in Senat s-a ajuns la "un incident procedural". Intrebat cand considera ca se poate debloca aceasta situatie, astfel incat legea cu care suntem inca restanti fata de Uniunea Europeana sa fie adoptata, vicepresedintele PSD a spus ca "am transmis intentia noastra guvernului". Concluzia reprezentantului social-democratilor in Comisia Juridica a fost ca "nu exista argumente politice pentru blocarea legii".

PRM: este o varza

Senatorul PRM, Valentin Dinescu (foto 4), secretar al Comisiei Juridice de la Senat, a spus ca proiectul de lege privind Agentia Nationala de Integritate, in forma in care a ajuns la Senat, este o "varza".

Valentin Dinescu atrage atentia asupra faptului ca legea ANI poate reveni la forma propusa de executiv numai daca doi sau trei senatori ai puterii, membri ai comisiei juridice de la Senat, vor introduce o serie de amendamente. Totodata senatorul PRM, Valentin Dinescu, crede ca legea ANI nu reprezinta o prioritate a integrarii, pentru ca Romania s-a integrat deja. "Vom incepe lucrarile in comisie pe 22 ianuarie, dar nu stiu daca vom discuta proiectul de lege ANI pentru ca nu stiu daca va mai fi o prioritate. Sunt bazaconii. Ce prioritate? Ne-am integrat si vreau sa va spun ca nicaieri in Europa nu exista echivalentul acestei legi", a precizat Dinescu. Senatorul PRM este de parere ca eforturile ministrului justitiei, Monica Macovei, de a o trece in forma adoptata de guvern sunt nejustificate. "Doamna Monica Macovei, de fiecare data cand vrea sa iasa in fata si sa le arate pisica celorlalti, vine cu cate o lege a integrarii" a adaugat Dinescu.

Secretarul comisiei juridice din Senat a precizat ca si Partidul Romania Mare va introduce o serie de amendamente la proiectul de lege privind infiintarea Agentiei Nationale de Integritate. In ceea ce priveste votul la legea ANI, Dinescu a adaugat ca peremistii o vor vota numai daca le va conveni forma.

PC isi sustine proiectul

Pozitia conservatorilor este incerta pentru ca inca analizeaza temeinic legea pentru infiintarea ANI. Pe de alta parte, Partidul Conservator sustine in continuare proiectul propriu intitulat "Propunerea legislativa privind controlul provenientei averilor care nu pot fi justificate din veniturile legale". Senatorul PC Gavrila Vasilescu, membru in comisia juridica senatoriala, a declarat ca nu stie inca ce pozitie va lua la dezbaterile din comisie. Vasilescu a spus ca nu a terminat de analizat varianta legii ANI primita de la Camera Deputatilor. Intrebat daca au existat discutii la varful PC referitoare la modul in care vor sustine conservatorii proiectul in Senat si care au fost concluziile eventualelor discutii, Gavrila Vasilescu a evitat sa spuna ce asteapta de la proiectul ANI. In schimb, senatorul PC a spus ca partidul sustine in continuare proiectul propriu referitor la declararea averilor.

"Știti ca noi avem o initiativa legislativa. Legea ANI e genul, a noastra este specia. Pana la urma la noi e mai bine, a noastra este mai buna, pentru ca ANI se refera numai la demnitari", a completat Gavrila Vasilescu.

Ce trebuie recuperat

? In forma initiala, ANI urma sa fie o institutie autonoma, cu buget propriu si care sa controleze averile demnitarilor, prin intermediul unor inspectori independenti care sa sesizeze conflictele de interese si incompatibilitatile. In forma adoptata de Camera, proiectul ANI prevede ca Agentia sa verifice numai declaratiile de avere date de demnitari, nu averile propriu-zise ale acestora.

? ANI se va subordona Parlamentului

? Modificarile adoptate de deputati au adus ANI in imposibilitatea de a se sesiza daca nu exista un dosar cu probe si dovezi care sa justifice cercetarea.

? Nu vor putea fi verificate conflictele de interese si incompatibilitatile, astfel ca, demnitarii vor fi liberi sa detina actiuni la firme interesate de legi pe care acestia urmeaza sa le voteze.

? Inspectorii ANI nu au acces la consultarea de date bancare, financiare sau fiscale referitoare la demnitarul cercetat, in afara de cele cu caracter public.

? ANI nu sesizeaza automat organul fiscal sau de urmarire penala, ci poate "solicita persoanei respective informatii suplimentare"

? Diferenta dintre averea reala si cea mentionata in declaratia demintarului trebuie sa fie "vadita", de cel putin 10.000 de euro.

? Conducerea cultelor religioase a fost eliminata de pe lista demnitarilor obligati sa depuna declaratii de avere.

Avertismente de la UE

Oficialii europeni au sustinut la fiecare pas adoptarea proiectului ANI, lege cu prioritate pentru integrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Inca din septembrie 2006, comisarul european pentru justitie, Franco Frattini, si comisarul pentru extindere, Olli Rehn, si-au anuntat public dezamagirea vizavi de modificarile aduse legii ANI. "Infiintarea unei Agentii de Integritate, cu competentele pe care le prevedea proiectul de lege propus de coalitia de guvernamant, ar fi putut avea un impact foarte pozitiv asupra prevenirii si combaterii coruptiei la nivel inalt, in conformitate cu angajamentele pe care Romania si le-a asumat la inchiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeana", i-au mustrat la acea data cei doi oficiali europeni pe liderii UDMR si PC, cele doua formatiuni care s-au opus adoptarii variantei initiale a ANI.

Delasarea parlamentarilor romani a fost taxata si de presedintele Traian Basescu, care le-a cerut "alesilor" sa dea dovada de seriozitate si sa inzestreze legea ANI cu toata forta pe care o merita. "Vreau sa va spun, fara a va da nici un fel de detalii, ca am auzit in timpul Consiliului European de la Bruxelles urmatoarea remarca: se vede ca am fost de acord sa intre Romania in UE, Romania a facut slow down, nu si-a respectat angajamentul legat de Agentia Nationala de Integritate", a avertizat seful statului, apoi s-a lasat ignorat de conducerea Senatului.


Publicat de : Ionel Dancu
Data publicării: 05 Ian 2007 - 06:21
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=22805&titlu=Legea_ANI__intre_Macovei__Vadim_si_Marko_BelaDin_22_ianuarie_cartea_ANI_se_joaca_la_Senat