Videanu: "Sper sa cistig din primul tur" [1]

Pe Adriean Videanu l-am intilnit ieri, la Palatul Victoria, in biroul pe care-l va mai ocupa inca doua zile. Ca sa ajungi la ministrul de stat Videanu trebuie sa urci la etajul trei al cladirii guvernului.

Iesi din lift, faci la dreapta pe un culoar lung si mergi pina ii vezi numele pe o placuta. Intri intr-un secretariat, de aici intr-o mica sala de asteptare, cu canapele si televizor, apoi in biroul ministerial.
Pina sa incepem interviul, schimbam citeva amabilitati. Interlocutorul e destins, nu da semne ca apropiata confruntare electorala il apasa. Ne asezam, fata in fata, la o masuta pe care se afla o fructiera cu trei mere si citeva mandarine. Fructiera e singurul obiect care insufleteste incaperea, in rest mobilierul e banal. Nimic care sa dezvaluie personalitatea celui care ocupa camera. In biblioteca din birou, destule rafturi goale. Pe masa de lucru, nici o fotografie. Semn ca Videanu si-a facut deja bagajele.
Cite zile ati stat in guvern?
N-am avut aceasta curiozitate, dar socotim imediat... Fix doua luni si 17 zile.
A meritat?
A fost o perioada foarte interesanta. Am coordonat doua activitati extrem de importante - negocierile cu FMI si actualizarea programului economic de preaderare. Am avut contacte cu cele doua institutii importante de care Romania trebuie sa tina cont: Comisia Europeana si Fondul Monetar International.
Cind ati intrat in guvern, banuiati ca veti fi propus sa candidati la primaria Capitalei?
Vreau sa fiu sincer, da! Stiam acest lucru, tocmai de aceea am acceptat un mandat limitat, acela de a duce la bun sfirsit negocierile cu FMI, iar eu cred ca in momentul de fata sintem pe drumul cel bun. Noutatea in relatia cu FMI este ca, de data aceasta, Guvernul Romaniei a preluat initiativa in negocieri, ceea ce este foarte important. Acest lucru demonstreaza ca guvernul este pliat pe realitatile economiei romanesti si, in deplin respect fata de reprezentantii FMI, incercam sa gasim solutii, astfel incit echilibrul macroeconomic sa reprezinte o garantie pentru toate forurile internationale. Este pentru prima data cind Romania are o astfel de atitudine.
Obligatia morala a Aliantei fata de bucuresteni este foarte mare
Experienta de la guvern poate fi folositoare la primarie?
Orice experienta in viata unui om este un lucru bun. In cazul meu, negocierile la care am participat ca membru al guvernului nu au facut decit sa-mi intareasca pozitia si sa pot sa abordez cu mai multa usurinta alte negocieri, la nivelul Primariei Capitalei, care pot fi la fel de dificile, dar de o anvergura mai mica.
Ei, o sa aveti "pile" la Palatul Victoria...
Eu contez foarte mult in rezolvarea problemelor bucurestenilor si pe sprijinul guvernului pentru ca noi avem o obligatie morala fata de bucuresteni. Locuitorii Capitalei au fost cei care au adus efectiv Alianta la putere. Daca bucurestenii nu-l sprijineau pe Traian Basescu sa ajunga presedinte, nici Alianta nu putea sa acceada la putere. Prin urmare, cred ca obligatia morala a Aliantei fata de bucuresteni este foarte mare si sper ca in urmatorii trei ani si jumatate sa incercam sa recuperam intirzierea care s-a produs in rezolvarea problemelor Bucurestiului din cauza opozitiei fostului Consiliu General la proiectele lui Traian Basescu.
Sinteti convins ca veti cistiga?
Da. Am intrat in aceasta competitie convins de faptul ca voi cistiga. Abordez insa cu seriozitate aceasta campanie electorala pentru ca stiu ca nici un meci nu este cistigat inainte de a se termina. Incerc deci sa imi fac mult mai bine temele decit contracandidatii mei, in ideea de a-i convinge pe bucuresteni ca eu am solutiile cele mai bune pentru ei.
Voi continua toate proiectele incepute de Traian Basescu
Sinteti urmasul lui Traian Basescu?
N-am incercat niciodata sa-l copiez pe dl Basescu, nici n-as putea. Eu incerc sa continuu programul pe care Traian Basescu l-a propus bucurestenilor, pe care acestia l-au votat si care cred ca este un program bun.
Folositi deci aceeasi oferta de campanie?
Voi continua toate proiectele incepute de Traian Basescu. Sigur, voi incerca sa aduc elemente de noutate. Este evident ca, pe parcursul unui an, apar si alte nevoi, si alte oportunitati. Voi incerca sa completez programul cu care Traian Basescu a cistigat alegerile in iunie, anul trecut. Conform unei cercetari sociologice pe care noi am facut-o, 82% din bucuresteni considera acel program bun si foarte bun, deci n-are sens sa vin cu un alt program atita timp cit bucurestenii cred in el.
Aprobati si ridicarea Catedralei Neamului?
Mi-am asumat responsabilitatea rezolvarii problemei locatiei ansamblului arhitectural Catedrala Mintuirii Neamului. Sper ca miine, in sedinta de guvern, sa rezolvam aceasta problema, sa atribuim 11 hectare de teren in Dealul Arsenalului. Am vorbit cu slujitorii Bisericii Ortodoxe Romane, toata lumea este in momentul de fata impacata cu acest amplasament, care a fost propus prima oara de Regele Ferdinand - am avea deci si ratiuni istorice in atribuirea acestei locatii.
As vrea sa construiesc "Marele Bucuresti"
Va ginditi inclusiv la o lege a Capitalei?
Da, dar cred ca primul pas care trebuie facut este sa incercam sa oprim ceea ce s-a intimplat in ultimii patru ani, anume sa transformi Bucurestiul in sase orase mai mici. Bucurestiul este o singura unitate administrativ-teritoriala, care trebuie tratata ca atare, inclusiv din punctul de vedere al resurselor. Nu se pot rezolva problemele Bucurestiului fara resurse. In momentul de fata, avem Primaria Municipiului, care are un buget de 13.000 de miliarde de lei, din veniturile proprii, si primariile de sectoare, care au, la rindul lor, un buget total de 16.000 de miliarde. Conform legii, capacitatea de imprumut a Bucurestiului, astazi, este limitata tocmai din cauza acestei fragmentari a bugetului. Cea care are dreptul sa se imprumute pentru marile proiecte de infrastructura este numai Primaria Capitalei. Prin urmare, va trebui sa punem impreuna cele doua bugete, corelat cu prevederile legale - indatorarea intr-un plafon de 20% din cuantumul veniturilor proprii -, astfel incit sa marim capacitatea Bucurestiului de a se imprumuta si de a rezolva probleme care nu sufera aminare. Cu alte cuvinte, dezvoltarea orasului este o problema de resurse si de modul in care sint gestionate acestea.
Sperati sa reinviati "Micul Paris"?
Eu as vrea sa construiesc "Marele Bucuresti", aici este o problema de viziune. As dori ca imediat dupa preluarea mandatului de primar general al Capitalei sa incepem sa revizuim Planul Urbanistic General, astfel incit sa cream conditiile zonei metropolitane pentru Bucuresti, dupa care sa scoatem o lege a Capitalei, care sa consfinteasca acest lucru si sa creeze premisele dezvoltarii orasului. Am identificat doua paliere de probleme in Capitala. Este vorba despre problemele de azi - salubrizare, drumuri, siguranta, de trafic -, dar trebuie sa avem in vedere si problemele de "miine" - cum ajungem sa transformam Capitala intr-o adevarata metropola, iar acest lucru inseamna o evaluare foarte atenta a dezvoltarii orasului.
De zona metropolitana vorbea si PSD. E acelasi tip de proiect?
Nu, sint abordari diferite. In abordarea PSD, zona metropolitana ar fi insemnat un guvernator care sa coordoneze activitatea a sase orase - sectoarele de astazi. Era o chestiune extrem de alambicata, care n-ar fi facut nimic altceva decit sa complice lucrurile la nivelul administratiei. Eu vad lucrurile extrem de simplu, un singur Bucuresti, cu sase sectoare, care sa preia din responsabilitatile primarului general in ideea de a administra mai eficient zona pe care o au in responsabilitate.
Nu ma voi intoarce in guvern, indiferent de rezultatul alegerilor
Campania incepe simbata. Afisele sint gata?
Cred ca miine (astazi - n.r.) vom definitiva strategia, dar nu-i un secret ca principalul obiectiv pe care il avem este sa capacitam intregul electorat al Aliantei sa vina la vot. In momentul de fata, conform analizelor noastre, sint inca 16-19 procente din electoratul nostru care nu ma voteaza pentru ca ma vad mai repede la guvern decit la primarie. As vrea sa transmit ca sint ferm hotarit sa intru in aceasta campanie cu toata forta, sa cistig Primaria Capitalei, sa imi duc mandatul la bun sfirsit acolo. Ca o confirmare a acestui lucru, vreau sa-i asigur pe toti simpatizantii Aliantei ca nu ma voi intoarce in urmatorii trei ani in guvern, indiferent de rezultatul alegerilor.
Peste trei ani?
Va fi o noua legislatura, vom vedea.
N-aveti ambitia sa conduceti Bucurestiul doua mandate?
Mie imi place sa fiu onest. Vreau sa spun bucurestenilor ceea ce pot sa fac si, daca impreuna o sa consideram ca mai putem realiza un mandat, o sa o facem.
Bucuresteanul este plictisit de campanii electorale
Deocamdata, principalul adversar pare sa va fie Marian Vanghelie.
Asa este, principalul adversar este candidatul PSD, Marian Vanghelie. Nu stiu daca a fost o decizie buna sau rea a fostului partid de guvernamint. E o decizie pe care eu o respect, cred ca fiecare candidat isi are sansele lui, dar candidatul Aliantei este cel cu cele mai mari sanse. Eu sper sa cistig din primul tur pentru ca n-avem timp de pierdut.
Este un adversar redutabil?
Se pare ca dl Vanghelie nu este dispus sa discutam pe problemele Bucurestiului, el are o anumita strategie data de partid, o strategie pe care a avut-o si dl Geoana, adica o campanie furibunda impotriva candidatului Aliantei. Parerea mea este ca, la fel ca anul trecut, aceasta strategie se va intoarce ca un bumerang impotriva celui care procedeaza asa. De aceea, intreaga atitudine a dl Vanghelie, la toate dezbaterile de pina acum, a fost una negativa, agresiva, care nu vizeaza problemele bucurestenilor.
Decizia unei campanii de doua saptamini a fost gindita pentru dumneavoastra?
Campania de doua saptamini face parte dintr-o prevedere legala care spune ca, la alegerile partiale, termenele se scurteaza la jumatate. Fata de o luna, iata ca avem doua saptamini de campanie. Am tinut insa cont si de anumite realitati. Bucuresteanul este plictisit de campanii electorale si nici nu cred ca era nevoie de mai mult timp pentru aceasta campanie, in fapt lucrurile sint cunoscute. Poate dezavantajam un pic candidatii cu notorietate mai redusa.
Vor iesi bucurestenii la vot?
Este o mare problema cu care ne confruntam. Se pare ca bucurestenii nu vor fi foarte disponibili sa iasa la vot, iar noi vom incerca sa facem tot ce se poate sa-i convingem ca este important sa voteze. Obiectivul meu este bucuresteanul, cu el vreau sa discut, lui vreau sa-i transmit mesajele mele, nu contracandidatilor.
Principala mea preocupare este in sensul lamuririi electoratului ca imi doresc Primaria Capitalei si sper ca impreuna sa gasim solutiile de rezolvare rapida a problemelor Capitalei.
Care va fi mesajul principal al campaniei dumneavoastra?
Cred ca sint acel candidat care poate sa mobilizeze toate fortele in beneficiul bucurestenilor - ma refer la consilierii locali, la Consiliul General, la primarii de sectoare, la Guvernul Romaniei si, de ce nu, la presedintele Romaniei. Avem o obligatie morala fata de bucuresteni, iar eu cred ca aceasta este tema cea mai importanta - sint create toate premisele sa putem performa in Bucuresti, iar daca nu voi reusi asta nu as avea nici un fel de scuza.
Publicat de : Victor Bratu
Data publicării: 16 Mar 2005 - 08:41
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=2254&titlu=Videanu____Sper_sa_cistig_din_primul_tur__