Declaratia politică prezentată de Călin Popescu-Tăriceanu în Parlament [1]

...

Doamnelor si domnilor deputati,

Au trecut aproximativ 14 saptamani de cand am fost ales, impreuna cu dvs, ca deputat in Parlamentul Romaniei.

Cu aproape 10 saptamani in urma, am primit in aceasta sala votul de investitura pentru a conduce noul Guvern rezultat dupa alegeri. De atunci, este prima oara cand iau cuvantul in Parlament. Sunt onorat sa revin in fata dvs, chiar daca o fac ca deputat! Este cel mai autentic mod in care imi pot arata respectul pentru institutia Legislativului.

Poate ca unii dintre dvs sunteti mirati sa ma vedeti la aceasta tribuna, prezentand o declaratie politica. Eu n-am uitat ca m-am angajat in campania electorala sa contribui la consolidarea institutiei Parlamentului ca for de dezbatere politica. M-am angajat, in egala masura, sa promovez si sa intaresc toate institutiile si valorile democratice, pentru a permite reconstructia Romaniei si aderarea la Uniunea Europeana.

Prin valorile democratice, ma refer la: drepturile si libertatile individului, egalitatea in fata legii, libera initiativa. Am prezentat aceste aspecte ca sa intelegeti din ce perspectiva abordez problema care constituie tema principala a mesajului meu politic.

Cine isi imagineaza ca schimbarea de putere duce automat la rezolvarea problemelor societatii este nerealist. Se pot schimba zece guverne si tot atatea Parlamente, fara ca nimic sa nu se schimbe in Romania, daca nu exista vointa politica. Agenda reziduala pe care au preluat-o dupa alegeri are o densitate de plumb. Foarte multe sunt probleme nerezolvate de la inceputul anilor 1990.
Va supun atentiei dvs una din problemele cheie: relatia presei cu institutiile statului!

Am analizat cu atentie in aceste saptamani situatia presei din ultimii ani. Am revazut rapoartele organizatiilor pentru protectia presei. Am sa va citez din raportul Agentiei pentru Monitorizarea Presei din 2004:

"Presa functioneaza intr-un mediu economic, ce nu respecta legile economiei de piata, principala cauza fiind interventia brutala a reprezentantilor puterii centrale sau locale pe piata, folosind abuziv atat institutiile statului, cat si banii publici prin intermediul publicitatii acordate discretionar si netransparent". Raportul Freedom House din 2004 spune, de asemenea, ca "publicitatea este uneori folosita ca un instrument pentru a face presiuni asupra organizatiilor media".

In aprilie 2004, "Reporteres sans frontieres" a solicitat autoritatilor "sa puna imediat capat controlului economic asupra presei care duce la autocenzura".
Mai mult, astfel de constatari se regasesc si in rapoartele Comisiei si Parlamentului European si ale Departamentului de Stat al SUA. Ele ridica semne de intrebare asupra functionalitatii statului de drept in Romania, iar mie, ca cetatean, imi dau fiori.

Am mai constatat ca Guvernul era prins intr-un conflict steril cu unele organizatii ale societatii civile, din cauza blocarii accesului la informatiile publice legate de publicitatea de stat. Am sa dau exemplul procesului intentat de Centrul pentru Jurnalism Independent fostului Guvern.

Un guvern democratic nu se lupta cu societatea civila, ci construieste impreuna cu ea. Prin urmare am dat CJI toate informatiile pe care le-am avut, iar partile au stins litigiul in instanta.

Nu am facut decat sa punem in practica principiul transparentei institutionale, specific unui guvern democratic si responsabil.

Un cotidian central a solicitat in baza legii 544, privind informatiile publice, o situatie a fondurilor cheltuite de la inceputul anului 2000, pana la sfarsitul anului 2004 de catre ministere si institutiile din subordine pentru publicitate de stat. Cancelaria a respectat legea si a furnizat datele. Totalul depaseste 65 de milioane de euro.

Sunt preocupat in mod real de modul in care sume de bani atat de mari pot fi utilizate de institutiile statului in relatia cu presa. Cata vreme nu exista o reglementare clara, corectitudinea utilizarii banilor publici depinde prea mult de absenta sau de prezenta vointei politice. Guvernul actual are vointa politica de a nu folosi banii publici pentru a controla presa!

Este o decizie pe care am luat-o de la bun inceput si nu ne-am abatut de la ea. Consider ca o presa libera, profesionista si responsabila este semnul de sanatate al unei democratii. A da publicitate de stat pe criterii discretionare, inseamna sa folosesti banii publici impotriva cetatenilor. Eu nu voi accepta asa ceva!

M-am angajat ca om politic sa consolidez libertatea presei si liberul acces la informatie al cetatenilor. Pentru aceasta, eu, deputatul PNL Calin Popescu-Tariceanu si, totodata, primul-ministru al Romaniei vin in fata Parlamentului tarii cu urmatorul mesaj politic: Romania are nevoie de un sistem transparent si controlabil pentru publicitatea de stat.

Vom colabora pentru transpunerea in practica a acestui proiect cu societatea civila. Vom crea un grup de lucru, format dintr-un reprezentant al Guvernului si reprezentantii societatii civile si ai organizatiilor de media, care sa construiasca rapid un sistem eficient de utilizare a banilor publici.

CJI a avut o initiativa laudabila in acest sens si va juca un rol central in proiectul la care ma refer. Sper ca in cateva saptamani Parlamentul sa voteze proiectul de lege care va asigura gestiunea corecta a fondurilor pentru publicitate de stat. Contam pe sprijinul Parlamentului!

Pana la crearea noului sistem, Guvernul va prezenta public in mod regulat cum a utilizat fondurile pentru publicitate de stat. Am solicitat deja ministerelor datele pe primele luni ale anului in curs.

Mai sunt si alte probleme legate de presa, cum ar fi agresiunile impotriva jurnalistilor. Daca un jurnalist este batut ca sa fie jefuit este un atac la siguranta personala. Daca un jurnalist este batut din cauza ca este jurnalist, atunci este un atac la siguranta democratiei. Nici una din situatii nu e tolerabila, dar cea din urma cu atat mai putin. Ministerul Administratiei si Internelor ia masuri pentru rezolvarea acestui gen de probleme.

Am venit cu aceasta declaratie politica in fata dvs pentru ca normalizarea relatiilor dintre institutiile statului si presa este o chestiune de interes national. Intr-o democratie reala, astfel de chestiuni nu se rezolva cu ignorarea Parlamentului.

In incheiere, vreau sa subliniez ca schimbarea atitudinii clasei politice si a institutiilor statului fata de presa va duce la profesionalizarea relatiei cu mass-media. Va fi semnalul ca democratia romaneasca functioneaza! Este ceea ce trebuie sa facem ca tara care aspira sa primeasca pasaportul european in 2007. Altfel, vom ramane mereu la periferia Europei si a istoriei!

Va multumesc!
Publicat de : ---
Data publicării: 15 Mar 2005 - 09:19
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=2242&titlu=Declaratia_politica_prezentata_de_Calin_Popescu_Tariceanu_in_Parlament