Senatul legifereaza incalcarea securitatii nationale [1]

Senatorii si-au votat, ieri, dreptul de a avea, alaturi de ceilalti inalti demnitari ai statului, acces total la informatii clasificate fara a avea nevoie de certificate de securitate ORNISS

. Asta inseamna ca ei nu vor mai trece prin procedura obisnuita, valabila pentru romanii de categorie, iata!, inferioara, care presupune o ancheta completa ce vizeaza biografia, loialitatea, obiceiurile, relatiile, discretia, conduita profesionala si sociala sau modul de viata ale sotului/sotiei solicitantului certificatului de securitate. Printr-un amendament introdus de senatorul liberal Norica Nicolai, demnitarii vor fi totusi obligati sa depuna un angajament “de securitate”, prin care se obliga sa nu divulge secretele la care vor avea acces. Totusi, chiar si asa, in cazul in care aceasta prevedere legislativa, ce-l are ca initiator pe democratul Costica Canacheu, va fi promulgata, exista pericolul ca anumite persoane dubioase din guvern sau parlament, ajunse aici pe listele unor partide, dar fara o minima verificare de securitate, sa cunoasca secrete de stat ce pot intra ulterior pe mana clientelei politice. Mai grav, in acest mod, fara o verificare temeinica a puzderiei de parlamentari, exista riscul ca unii dintre acestia sa lucreze pentru cercuri de interese straine in posesia carora pot ajunge astfel, fara metode specifice actiunilor de spionaj, secretele de stat ale Romaniei.

Propunerea de modificare a Legii nr.182/2002 a informatiilor clasificate ii apartine deputatului PD Costica Canacheu si viza, in forma initiala, exceptarea de la verificari pentru obtinerea accesului la secrete de stat si de serviciu a urmatoarelor categorii de demnitari: presedinte, prim-ministru, ministri, senatori si deputati. In expunerea de motive a deputatului Canacheu, gasim cel putin doua aberatii. Prima ar fi ca, oricum, Codul Penal sanctioneaza divulgarea secretelor, deci n-ar mai fi nevoie de certificat ORNISS, iar ce-a de-a doua introduce ideea conditionarii demnitarilor, in sensul ca acestia, daca n-ar avea acces neconditionat la informatii clasificate, nu si-ar putea exercita mandatul. “Orice actiune de conditionare a mandatului de ales al poporului constituie un imperativ si ameninta cu nulitatea insasi exercitarea demnitatii de parlamentar” – afirma deputatul Canacheu. Nu de aceeasi parere a fost insa liberalul Norica Nicolai, care a amendat proiectul lui Canacheu prin introducerea obligativitatii demnitarilor de a semna, totusi, un angajament (de si nu la securitate) ca nu vor divulga secretele la care vor avea acces.

Spionii isi pierd påinea
Prin aceasta initiativa legislativa, votata ieri cu 53 de voturi pentru si o abtinere, se poate spune ca plenul Senatului legifereaza incalcarea sigurantei nationale si favorizarea unor cercuri de interese care, altfel, nu ar putea accede la anumite informatii confidentiale. In lipsa unei anchete amanuntite asupra trecutului unui demnitar, in urma careia s-ar decide eliberarea, sau nu, a cerificatului ORNISS, exista riscul ca acesta sa nu fie tocmai potrivit pentru a avea acces la anumite informatii.

Ipotetic vorbind, se deschide astfel sacul cu secrete de stat si pentru cel putin trei categorii de demnitari care n-ar avea, altfel, acces la ele. O prima categorie posibila ar fi cea a spionilor, o alta a celor suspectati de comiterea unor infractiuni si, nu in ultimul rand, a celor aflati pe statele de plata ale unor mari grupuri de afaceri si interese. Cum se stie deja, in Parlamentul Romaniei sunt numeroase persoane ce deruleaza afaceri si au interese in zone sensibile sau strategice, altele care sunt urmarite sau cercetate penal, dar si persoane cu convingeri si preocupari anti-NATO sau pro-ruse. Toate aceste persoane, ministri sau parlamentari, vor intra neconditionat in posesia informatiilor secret de stat. Initiativa legislativa adoptata de Senat intra astfel in contradictie cu Directiva NATO care, desi prevede ca “accesul la informatii clasificate al inaltilor functionari de stat (…) se stabileste conform legilor si reglementarilor nationale”, “nu trebuie sa genereze vulnerabilitati”.

Or, asa cum se stie, atat in parlamentul, cat si in guvernul Romaniei abunda, pe alocuri, numeroase “vulnerabilitati”. In acest mod, va putea sa aiba acces la informatii secrete de stat si  deputatul PRM Daniela Buruiana Aprodu, exclusa recent de la o sedinta a Comisiei SIE pe motiv de lipsa a certificatului ORNISS. Daca deputatii vor extinde categoria celor care nu vor avea nevoie de certificate ORNISS si la consilierii premierului Tariceanu, atunci, cu siguranta, se va implini si visul lui Marius Oprea de a avea acces la secrete de stat.

Publicat de : Dan Badea Ion Alexan
Data publicării: 30 Noi 2006 - 05:59
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=22348&titlu=Senatul_legifereaza_incalcarea_securitatii_nationale