Timișorenii așteaptă de la aleșii locali reîmpărțirea corectă a orașului [1]

Un proiect de hotărâre care va fi dezbătut în plenul de mâine al Consiliului Local Timișoara își propune să rezolve haosul din delimitarea zonelor din oraș, însă aleșii se plâng că nici nu știu ce vor trebui să voteze, transmite corespondentul Amos News.


Mai mulți timișoreni s-au plâns la Primărie pentru a reclama impozitele de trei ori mai mari față de 2005, dar și diferența modului de impozitare a terenurilor și imobilelor care se aflau în același cvartal sau, mai rău, pe aceleași străzi. În septembrie anul trecut, Consiliul Local Timișoara a aprobat o nouă zonare a orașului, ca urmare a extinderii sale și a transformării unor cartiere periferice în cartiere centrale.

Reclamațiile au început să curgă în momentul când oamenii s-au dus să își plătească impozitele. Știind că taxele și impozitele nu au fost majorate, timișorenii au pregătit aceleași sume de bani ca în anul precedent, însă unii dintre ei au ajuns să scoată din buzunar sume de trei ori mai mari, pentru că zonarea era alta. Problema s-a lămurit destul de repede, oamenilor explicându-se că acum stau mai “în centru”, dar că nu se poate face nimic până la finele acestui an, când se vor reface criteriile de zonare.

De când au început discuțiile, cei doi consilieri ai PRM, Adrian Pășcuță și Petre Petrișor, au propus ca străzile neasfaltate să nu intre în aceeași categorie de impozitare ca și cele pietruite sau asfaltate. Proiectul lor intră de-abia acum în plen și nici de data aceasta nu este totul lămurit.

“Este proiectul nostru care intră în plen, dar nu așa cum am vrut noi. Ni s-a spus că e o listă cu străzi care sunt mutate dintr-o zonă de impozitare în alta. Am cerut lista cu aceste străzi, dar mi-au spus că nu există această listă. Cum vom putea să votăm dublarea impozitelor prin trecerea unor străzi din zona D în zona C fără să ni se dea nici o explicație? Eu eram interesat să merg pe teren să văd ce au modificat”, a declarat Adrian Pășcuță.

Încurcăturile au apărut și în anexele hotărârii de consiliu din septembrie 2005, mai ales că hărțile digitale de la Direcția Economică nu coincideau cu cele de la Urbanism. Prima anexă face împărțirea pe zone, în timp ce a doua introduce excepții la prima, în funcție de existența utilităților sau a unor facilități, ceea ce duce la o modalitate diferită de taxare de la o stradă la alta sau chiar la jumătăți de străzi. Principalul acuzat în haosul din aceste documente a fost Radu Radoslav, arhitect-șef al orașului timp de aproape un deceniu.

În primăvară, viceprimarul Adrian Orza, cât și directorul economic Adrian Bodo s-au declarat dezamăgiți de felul în care Radoslav făcuse zonarea. “Principalele obiecții ale oamenilor au fost lipsa rețelelor de apă și canalizare, existența unor străzi de pământ sau chiar existența unor agenți economici care care ar afecta mediul în zona în care locuiesc. Nu știu care au fost criteriile care au stat la baza rezonării. Și eu am fost uimit și mă declar nemulțumit de modul în care arată această zonare”, a declarat Bodo.
Publicat de : Ioana TOMA
Data publicării: 31 Oct 2006 - 05:40
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=21794&titlu=Timisorenii_asteapta_de_la_alesii_locali_reimpartirea_corecta_a_orasului