Ultimele declarații la Sommet-ul Francofoniei [1]

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a sustinut miercuri, 29 septembrie, la finalul lucrarilor celui de al XI-lea Sommet la Nivel Inalt al Fancofoniei, o conferinta de presa comuna alaturi de secretarul general al OIF, Abdou Diouf, presedintele Frantei, Jacques Chirac, primul ministru federal al Canadei, Stephen Harper si premierul provinciei Quebec, Jean Charest.

In deschiderea conferintei, presedintele Basescu si secretarul general Abdou Diouf au fost felicitati pentru modul in care au pregatit acest Sommet, fiind subliniata totodata ospitalitatea de care au dat dovada cetatenii romani. De asemenea, a fost salutata realegerea secretarului general Abdou Diuof pentru un nou mandat in fruntea OIF. Interlocutorii au tinut, totodata, sa sublinieze importanta temelor abordate in cadrul Sommet-ului si spiritul de solidaritate care a dominat manifestarea de la Bucuresti.

In acest sens, presedintele Basescu a apreciat calitatea dialogului pe marginea celor doua teme principale ale Sommet-ului, respectiv gasirea modalitatilor prin care noua tehnologie, ca parte a educatiei, poate reduce decalajele dintre tarile membre ale Francofoniei si, de asemenea, tema privind conflictele din Africa, din Balcanii de Vest sau din Transnistria.

Presedintele Basescu a apreciat ca Sommet-ul a oferit tarilor participante sansa de a-si impartasi puncte de vedere si de a-si manifesta solidaritatea fata de state care au nevoie de ea si care „trebuie sa o primeasca de la tari surori francofone”. „As vrea sa multumesc mult participantilor, in mod deosebit domului presedinte Jacques Chirac pentru sprijinul si contributia pe care a avut-o la reusita Sommet-ului, de asemenea, domnului secretar general Diouf, pe care il si felicit public pentru realegerea pentru un nou mandat de patru ani in functia de secretar general al Francofoniei. Nu in ultimul rand vreau sa multumesc prietenilor nostri canadieni, care vor fi urmatorii organizatori ai Sommet-ului Francofoniei”, a spus seful statului roman. Cel de-al XII-lea Sommet al Francofoniei se va desfasura la Quebec, in organizarea guvernului central si al guvernului Quebecului.

Presedintele Frantei a catalogat organizarea Sommet-ului ca fiind „excelenta” si a transmis, totodata, un mesaj calduros pentru locuitorii Bucurestiului, „pe care i-am perturbat, mai ales in ceea ce priveste circulatia, si care par sa fi acceptat acest lucru cu cumsecadenie si buna dispozitie, in marea traditie de ospitalitate si generozitate care ii caracterizeaza pe romani”.

Totodata, presedintele Chirac a afirmat ca pentru partea franceza „a fost emotionant” sa se afle la Bucuresti in timp ce presedintele Comisiei Europene tocmai anuntase oficial ca Romania si Bulgaria vor fi membre UE incepand cu 1 ianurie 2007. „Franta a sustinut mereu aceste candidaturi. Uram bun venit in mod cordial Romaniei si stim foarte bine ca dezvoltarea economica si sociala a Romaniei se va accelera inca mai mult de acum inainte”, a declarat presedintele Frantei.

La randul sau, primul ministru canadian, Stephen Harper, a aratat ca in 2008, cu ocazia organizarii de catre Canada a celui de-al XII-lea Sommet, va incerca, alaturi de premierul Charest, sa se ridice la acelasi nivel cu Bucurestiul. De asemenea, premierul Charest a afirmat ca populatia din Quebec, atunci cand este vorba despre romani, isi aminteste cu deosebita placere de performanta de la Montreal, din 1976, atunci cand Nadia Comaneci a participat la Olimpiada. „Am venit aici 30 de ani mai tarziu pentru a regasi poporul roman, dupa evolutie, dar si intr-un context care este foarte favorabil. In momentul in care se tine acest sommet Romania intra in UE si vrem sa va felicitam si sa spunem ca admiram munca pe care ati realizat-o in ultimii 15 ani. Va spunem ca puteti sa contati pe ajutorul tuturor membrilor francofoni. Acest al XI-lea Sommet pentru noi are un rol foarte important, iar primul obiectiv este de a urma munca pe care ati facut-o in interiorul francofoniei pentru a da nastere la aceasta Conventie pentru protectia si promovarea diversitatii culturale. Acum vom putea trece la urmatoarea etapa”, a declarat premierul provinciei Quebec.

Secretarul general Abdou Diouf a tinut sa-i multumeasca personal presedintelui Basescu si autoritatilor romane pentru “succesul acestui Sommet”, declarandu-se impresionat de mesajele pe care le-au transmis cei doi sefi de stat, al Romaniei si al Frantei, respectiv cele ale primului ministru federal al Canadei si a premierului provinciei Quebec. Referindu-se la temele principale ale Sommet-ului, secretarul general OIF a declarat: “Pentru Francofonie este o mare problema sa transforme in realitate deciziile luate de catre sefii de stat. Vreau ca acestea sa fie imediat puse in lucru, sa se faca un institut de invatamant la distanta. Vreau sa evoluam cat mai repede in legatura cu problema milenara a scolarizarii. As vrea sa spun ca, in privinta Libanului, toata comunitatea internationala se mobilizeaza pentru a permite Libanului sa fie reconstruit. OIF vrea sa actioneze foarte concret in domeniul refacerii si a renovarii, a aprofundarii pe baza acestor alfabetizari”.

Intrebat de reprezentantii mass-media daca apartenenta la OIF a reprezentat un avantaj in procesul de integrare a Romaniei in Uniunea Europeana, presedintele Basescu a afirmat ca “apartenenta la Organizatia Internationala a Francofoniei ne face solidari, dar nu ne scuteste de performata”. Francofonia nu este un criteriu de decizie politica si nici un criteriu de performata, a mai adaugat Presedintele, subliniind ca, pentru integrarea in UE este nevoie in primul rand de performanta economica, sociala si in planul institutiilor.

In acelasi timp, seful statului roman a apreciat legatura istorica solida dintre Romania si Franta, care a reprezentat un element formator in evolutia tarii noastre. In acest sens, presedintele tarii a subliniat faptul ca exista o asemanare intre cladirile si monumentele din Romania si cele din Franta si ca cele doua state isi impart mari valori ale culturii si tehnicii cum ar fi Henri Coanda, Constantin Brancusi sau Eugen Ionesco.

Raspunzand la o intrebare referitoare la avantajele pe care organizarea Sommet-ului le aduce Romaniei in plan extern, presedintele Basescu a aratat ca tara noastra a solicitat organizarea Intalnirii la Nivel Inalt la Bucuresti inca de la precedentul Sommet. Seful statului roman a apreciat ca prezenta in Capitala tarii noastre a unui numar atat de mare de oficiali ai statelor francofone, de “oameni importanti pentru politica lumii”, are o valoare insemnata nu doar in planul relatiilor bilaterale, ci si in ansamblul politicii internationale.

Presedintele Traian Basescu a aratat ca pentru Romania este o mare onoare sa aiba oportunitatea de a organiza un eveniment de o asemenea amploare si importanta, “iar onoarea ne-o masuram dupa faptul ca toate delegatiile au avut multumiri pentru modul cum a fost organizat Sommet-ul”. Totodata, a afirmat Presedintele, Romania a demonstrat ca este capabila de a organiza evenimente de o asemenea amplitudine.

De asemenea, a mai spus presedintele Basescu, Romania a beneficiat de o mare vizibilitate prin prezenta masiva a reprezentantilor presei straine, care au putut astfel sa perceapa imaginea reala a tarii noastre.
Publicat de : ---
Data publicării: 30 Sep 2006 - 09:34
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=21219&titlu=Ultimele_declaratii_la_Sommet_ul_Francofoniei