Vizita lui Traian Basescu in Statele Unite: Succes la Bush, insucces la FMI [1]

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi seara, la «Nasu’», editie speciala transmisa in direct de la Washington, ca oamenii de afaceri americani sunt multumiti de faptul ca Executivul de la Bucuresti a introdus cota unica de 16%, subliniind ca investitorii straini sunt acum mai interesati sa investeasca in Romania.

"Ati dat o lovitura!", i-au transmis reprezentantii americani lui Basescu, sustine seful statului. Totusi, ramane de vazut daca oamenii de afaceri americani vor veni sa investeasca in Romania. Intalnirea cu FMI s-a dovedit una foarte dificila, Basescu nereusind sa-l convinga pe directorul general al FMI, Rodrigo Rato, sa renunte la cererea adresata guvernului de la Bucuresti, de deducere a deficitului bugetar de la 1,5% la 0,4-0,5% din PIB. La finalul intrevederii, Basescu a declarat: "Sa speram ca vom incheia noul Memorandum de politici economice. Eu sunt optimist!".


Stabilitatea zonei Marii Negre, determinanta

Presedintele Traian Basescu a declarat ca doreste implicarea in mod special a Statelor Unite in zona "noilor democratii" din Europa de Est. In acest sens, seful statului a subliniat ca primul val al democratizarii Europei de Est a avut loc in anul 1989, iar acum are loc a doua democratizare. Basescu a precizat ca si tarile Uniunii Europene (UE) trebuie implicate in democratizarea, in special, a Ucrainei, Georgiei si Moldovei. Basescu a explicat ca relatia cu cele trei tari foste componente ale Uniunii Sovitice este absolut determinanta, aratand, in continuare, ca de relatia cu Rusia depind interesele Romaniei. "Vladimir Putin a inteles ca Romania are interese in zona", a adaugat acesta. Totodata, el a precizat ca a discutat cu presedintele SUA si despre infiintarea unor baze militare americane in Dobrogea si ca aceasta problema urmeaza sa fie detaliata la nivel de experti. In schimb, Donald Rumsfeld, secretarul american al apararii, nu a confirmat declaratiile lui Basescu. Politica militara americana este mult mai activa in Bulgaria, aici, americanii modernizeaza aeroporturi si, deja, stabilesc unde vor amplasa bazele militare.


«Prima prioritate, integrarea in UE»

De asemenea, Basescu a precizat ca stabilitatea in zona Marii Negre este determinanta pentru viitorul UE, aratand ca 50% din resursele UE vin acum din arealul Marii Negre, iar in viitor, proportia se va ridica la aproximativ 70%.

Pe de alta parte, Basescu a reiterat faptul ca prioritatea numarul unu a Romaniei este integrarea in UE. Printre statele Europei Occidentale necesare proiectului sau, Basescu a nominalizat Germania, chiar daca exista anumite probleme, aceasta tara fiind reticenta fata de integrarea Romaniei in 2007 in UE. Totodata, Basescu a declarat ca a facut eforturi pe langa Administratia americana de a include si Romania in programul din care fac parte Polonia si Slovacia, program ce are in vedere facilitarea eliberarii vizelor catre SUA.


«Relatia cu Tariceanu, excelenta»

Legat de situatia politica interna, Basescu a declarat ca are o relatie excelenta cu premierul Calin Popescu- Tariceanu, subliniind ca aducerea in actualitate a fostului presedinte al PNL, Theodor Stolojan, nu-l exclude din jocul politic pe Tariceanu.

Pe de alta parte, seful statului a precizat ca "aceasta guvernare nu trebuie sa faca nici un fel de compromis, aratand ca Executivul are deja anumite probleme cu ordonantele de urgenta care, inca, nu au trecut prin Parlament.
Publicat de : Bogdan Apostolescu
Data publicării: 12 Mar 2005 - 11:03
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=2119&titlu=Vizita_lui_Traian_Basescu_in_Statele_Unite__Succes_la_Bush__insucces_la_FMI