Traian Băsescu:''Obiectivele vizitei în SUA au fost atinse'' [1]

Președintele României, Traian Băsescu, și-a încheiat vizita de două zile în Statele Unite, întreprinsă la invitația omologului său George W. Bush. Vă prezentăm declarația de presă făcută, la revenirea în țară, pe Aeroportul “Henry Coandă”:

“A fost o vizită scurtă și extrem de productivă din punct de vedere politic și, din punctul meu de vedere, obiectivele au fost atinse. De asemenea, și din punctul de vedere al Administrației Statelor Unite ale Americii, obiectivele politice și cele de perspectivă ale relațiilor româno-americane au fost atinse.

Consider că reluarea problemei Mării Negre și, în mod deosebit, a Moldovei și Transnistriei este un lucru extrem de important în relațiile româno-americane.

Apreciez că vizita a consolidat nivelul relațiilor politice și militare dintre Statele Unite și România. De asemenea, vizita a avut rostul ridicării nivelului de încredere între cele două Administrații, având în vedere că la București s-a produs schimbarea Administrației anterioare, în urma alegerilor.

Aș spune că întâlnirea de la Pentagon a avut, de asemenea, rolul de a confirma interesul Statelor Unite pentru interesele strategice din zona Mării Negre, ceea ce reprezintă un pas extrem de important din punctul nostru de vedere.

Nu mai puțin importantă mi s-a părut concluzia președintelui Bush legată de importanța colaborării politice, militare, dar și economice, dintre România și Statele Unite.

Colaborarea economică are la bază fundamentul specific economiei de piață - dacă România are un mediu în care marile companii americane să poată investi, cu siguranță ele se vor îndrepta către România.

Discuțiile pe care le-am avut la întâlnirea cu companiile americane interesate să investească în România probează că măsura reducerii fiscalității a fost una dintre cele mai valoroase decizii de politică fiscală din România, ceea ce va stimula, în perioada imediat următoare, îndreptarea către piața românească a unor companii precum Ford, General Motors, ca să nu mai vorbim de companiile specializate în producția alimentară. Vă pot spune că industria alimentară este continuu una dintre țintele investitorilor americani.

În afara întâlnirilor oficiale, vă pot spune că m-a marcat în mod deosebit vizita la Spitalul Marinei, unde am întâlnit un număr important de militari americani spitalizați în urma rănirii în războiul din Irak. Solidaritatea armatei române, pe care am transmis-o acestor militari, a fost de natură să-i bucure și să-i impresioneze. Probabil, pentru prima dată un președinte al unui stat aliat vizitează militarii americani într-un spital al marinei.

Mi s-a părut important, de asemenea, să știm realitățile pe care le prezintă Muzeul Holocaustului. Este timpul să ne asumăm propriul trecut în ceea ce privește Holocaustul, iar educarea tinerei generații în cunoașterea realităților istoriei noastre mi se pare, de asemenea, foarte importantă.

Aș spune că delegația română și-a atins toate obiectivele, pentru că, în afara întâlnirilor oficiale pe care eu le-am avut, au fost întâlniri ale ministrului Apărării, întâlniri ale ministrului de Externe, întâlniri ale consilierilor prezidențiali cu diverse segmente din Administrația Statelor Unite.

Nu mai puțin importantă mi s-a părut întâlnirea de la Capitoliu cu un grup de senatori extrem de influenți, care vor continua să susțină relația americano-română și care s-au poziționat pe realitatea strategică a Mării Negre. Aș spune că, la Washington, este extrem de bine înțeles fenomenul politic din jurul Mării Negre.

Dacă anul 1989 a însemnat un an al trecerii la democrație a țărilor din Europa de Est, iată că, în ultimele 12 luni, asistăm la un proces de democratizare a țărilor foste membre ale Uniunii Sovietice: Georgia, Ucraina, Moldova, iar oportunitatea democratizării acestei zone trebuie consolidată de statele democratice, România angajându-se, din acest punct de vedere, a fi una dintre țările care susțin fără rezerve democratizarea zonei Mării Negre, ca o contribuție extrem de importantă a României la consolidarea Uniunii Europene și a țărilor NATO.

Pentru cei care au frământări legate de contracte, vă pot spune că nu este în obiceiul meu să împing la semnarea unor contracte în timpul vizitelor la nivel prezidențial. Vizitele la nivel prezidențial au un rost politic. Dacă vă interesează o informație legată de finanțări, vă pot spune că Administrația Americană a suplimentat pentru anul acesta cu 40 de milioane de dolari sprijinul pentru armata română, față de cei 29 milioane dolari care deja fuseseră alocați. Iar la anul s-a stabilit o suplimentare a sprijinului financiar cu 30 de milioane de dolari.
Publicat de : ---
Data publicării: 11 Mar 2005 - 13:30
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=2111&titlu=Traian_Basescu__Obiectivele_vizitei_in_SUA_au_fost_atinse_