Pentagonul si FMI l-au lasat in ceata pe Traian Basescu [1]

Dupa convorbirile cu George W. Bush, care s-au dovedit un real succes, presedintele Traian Basescu a avut la Washington alte doua intilniri de "gradul zero": cu secretarul american al apararii, Donald Rumsfeld, si cu directorul general al Fondului Monetar International, Rodrigo Rato.

Dupa o intrevedere cu liderul majoritatii republicane din Senatul american, Bill First, vizita presedintelui Basescu la Washington a continuat, miercuri, cu o intilnire cu secretarul american al apararii, Donald Rumsfeld, desfasurata la Pentagon. Masurile de securitate au fost foarte stricte. Reprezentantii presei au ajuns cu trei sferturi de ora inaintea presedintelui, dar nu le-a fost permis accesul, fiind nevoiti sa astepte in frig pina la sosirea acestuia. Traian Basescu a fost intimpinat cu onoruri militare, garda de onoare americana fiind compusa, potrivit protocolului, din cite doi reprezentanti ai fiecarei arme: aviatie, marina si infanterie. Printre soldati era si o femeie. La finalul convorbirilor cu Basescu, Donald Rumsfeld a spus ca Statele Unite sint interesate sa-si “rearanjeze”, intr-o perioada de timp rezonabila, locatiile militare, fara a preciza insa daca bazele americane vor fi amplasate si in Romania. “Este vorba despre rearanjarea locatiilor militare ale SUA, care in prezent se afla in pozitii statice de aparare, la fel ca la sfirsitul razboiului rece. Secolul XXI inseamna altceva. Trebuie sa fim flexibili, sa mergem acolo unde este nevoie - in Asia, in Europa”, a explicat Rumsfeld, subliniind ca, in opinia sa, Marea Neagra si Europa de sud-est sint locatii importante din punct de vedere geostrategic.
FMI ramine pe pozitii

A urmat intilnirea cu reprezentantii Fondului Monetar International, care s-a dovedit una foarte dificila. Traian Basescu nu a reusit sa-l convinga pe directorul general al institutiei, Rodrigo Rato, sa renunte la cererea adresata autoritatilor de la Bucuresti de reducere a deficitului bugetar de la 1,5% la 0,4-0,5% din PIB. Masura a fost solicitata de FMI, pentru ca Fondul este ingrijorat de efectele reformei fiscale demarate de guvernul de la Bucuresti, in special prin introducerea cotei unice de impozitare. Seful statului a explicat ca scrisoarea ministrului finantelor Ionut Popescu, care contine argumentele executivului de la Bucuresti in favoarea unui deficit bugetar de 0,7-1%, a sosit la Washington abia miercuri si nu a putut fi analizata de expertii Fondului. “Sa speram ca vom incheia noul memorandum de politici economice. Eu sint optimist”, a spus Basescu.
La intrevederea cu reprezentantii FMI a participat si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. “Propunerea domnului presedinte a fost sa se introduca masurile, pentru ca nu mai este timp de pierdut, iar pe de alta parte sa se astepte o luna, doua, trei, pentru evaluarea impactului. Reforma fiscala care s-a facut in Romania este una majora, si aici apar multe incertitudini legate de modul in care va reactiona economia”, a spus Isarescu. Surse apropiate discutiilor cu FMI au declarat agentiei Mediafax ca acordul incheiat de Romania cu Fondul Monetar ar putea fi intrerupt daca nu se va ajunge la un compromis privind nivelul deficitului bugetar.
Ieri presedintele Traian Basescu a vizitat Muzeul Holocaustului de la Washington, prilej cu care a depus o coroana de flori in “Sala Amintirilor”. Programul sefului statului a continuat cu o convorbire cu reprezentantii Bancii Mondiale si un dejun cu zece firme americane, dintre care patru apartinind domeniului militar. Printre ele s-au aflat si doua nume grele ale industriei de armament internationale: General Dinamics si Lockheed Martin. Seful statului s-a intilnit si cu Michael Guest, fostul ambasador al SUA la Bucuresti.
Publicat de : Victor Bratu
Data publicării: 11 Mar 2005 - 09:13
 

Link ştire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=2064&titlu=Pentagonul_si_FMI_l_au_lasat_in_ceata_pe_Traian_Basescu