Basescu s-a intepat in Axa cu Londra [1]

Presedintele Traian Basescu a dat un interviu in International Herald Tribune, unde a tinut sa ameninte cu masuri de retorsiune impuse de Bucuresti in cazul cetatenilor statelor UE care restrictioneaza accesul pe piata interna a fortei de munca

. "Romania va aplica si ea masuri similare. Nu trebuie sa se conteze pe timiditatea noastra. Ne tineti la usa, va tinem la usa", a spus Basescu. Declaratiile presedintelui roman facute intr-un ziar de limba engleza sunt reluate pe larg de toata presa din Romania. Dar nu englezilor li s-a adresat in principal Basescu, ci romanilor. Atitudinea presedintelui este menita sa adune puncte electorale. document.write( ' ); Traian Basescu poate castiga in plan intern, dar, pe plan extern, Romania poate pierde. Daca la Bucuresti demersul lui Basescu ii poate unge pe romani la inima, la Londra si in restul Europei el pare inutil si ridicol.

In primul rand, piata muncii in Europa a fost deschisa de foarte putine state pentru tarile nou-aderate din Est. Marea Britanie este unul din acestea. Faptul ca ei socotesc ca au sau nu prea multi imigranti este pana la urma o problema interna britanica. Profund nedreapta nu este politica britanica fata de piata muncii in raport cu Romania, ci regimul vizelor. Peste 3 milioane de romani beneficiari de la 1 ianuarie 2002 de dreptul de libera circulatie muncesc deja in spatiul Schengen, fara ca piata muncii sa fie deschisa oficial pentru ei. In Marea Britanie, cu patru luni inaintea aderarii, romanii nu au nici macar viza. Apoi, Basescu se intoarce de dragul punctelor electorale impotriva propriei sale politici externe. El este acela care a anuntat "axa Washington - Londra - Bucuresti". Faptul ca SUA si Marea Britanie sunt ocupate in cu totul alte parti ale lumii si nu au pur si simplu timp pentru declaratiile de dragoste ale unui lider local din Marea Neagra nu l-a intors din drum pe Basescu. Dupa esecul ultimei sale vizite in SUA si tinand seama de actuala imagine a Romaniei in Marea Britanie, Basescu insusi e obligat sa-si recunoasca directia gresita impusa politicii sale externe. Problema cea mai grava nu este insa indiferenta tarilor "axei", ci faptul ca vechii aliati ai Bucurestiului - Franta si Germania - au receptionat cum nu se poate mai nefavorabil politica externa clamata de Basescu. Rezultatele sunt palpabile: nu intamplator procesul de ratificare a Tratatului de aderare a Romaniei la UE nu s-a incheiat la Paris si Berlin, nici pana in ziua de astazi.

Amenintarile lui Basescu sunt in primul rand ridicole. Ne imaginam disperarea ce a cuprins sute de mii de britanici care nu-si vor mai putea gasi un loc de munca in Romania... Amenintarile lui Basescu sunt si inutile. Guvernul Blair nu are de fapt nimic impotriva romanilor si bulgarilor. Imigratia este o problema de politica interna si de lupta intre laburistii la putere si conservatorii din opozitie.

In functie de orientare, presa britanica aduce argumente pro si contra. Ieri, de exemplu, Asociatia marilor oameni de afaceri din Marea Britanie a cerut oficial guvernului sa deschida piata muncii fara limita pentru romani si bulgari. Si asta, inainte ca Basescu sa-si profereze amenintarile.

Relatia Romaniei cu Marea Britanie s-a construit greu, dupa 1990. A fost dificil de infrant indiferenta britanicilor fata de Romania. In 1997, la summitul din decembrie de la Luxembourg, Tony Blair, care se alaturase SUA in vara, la Madrid, impotriva intregii Europe pentru a respinge candidatura Romaniei la NATO, nu stia cum se numeste omologul sau roman din acea vreme. Istoria a dovedit ca numele lui Victor Ciorbea nu merita, intr-adevar, retinut, dar faptul ca Blair luase o decizie fara sa consulte macar dosarul Romania era relevant in masurarea interesului britanic fata de Bucuresti. Dezghetul a fost facut de presedintele Constantinescu abia in 1999, iar incalzirea a continuat, inclusiv cu mari sacrificii financiare, de catre guvernul Nastase. Atunci cand a anuntat "axa", Basescu nu a intarit in vreun fel aceste relatii, dar nici nu le-a racit. Iesirea sa de acum intr-un cotidian de limba engleza risca sa nu fie privita cu umor de guvernul Blair, intre timp obosit si cu mari probleme interne.

Utilizarea politicii externe ca arma in politica interna poate pune pe ganduri si restul Europei. Mai ales ca exista numeroase precedente in care presedintele nu s-a sfiit sa procedeze exact asa. Astfel, in 2004, in campanie electorala, primarul Basescu de atunci nu a ezitat sa declare despre primul ministru al Frantei, Raffarin, venit sa semneze contractul pentru autostrada Bucuresti-Brasov, ca "a venit sa-si ia tainul". Exemplul cel mai concludent a fost insa intre turul 1 si 2, cand Basescu a facut public o paralela intre Romania si Ucraina (unde Ianukovici furase pur si simplu alegerile in fata contracandidatului sau Iuscenko), afirmand sus si tare ca si alegerile din Romania au fost fraudate. Tara noastra urma sa incheie negocierile de aderare la UE. La doi ani dupa alegeri, Basescu nu a prezentat nici o dovada in sprijinul afirmatiilor sale.

Iesirea lui Basescu, departe de a putea fi considerata o apropiere de Franta si Germania, pune, dimpotriva, pe ganduri, Bruxelles-ul. Dupa momentul aderarii se vor pune in aplicare multe masuri impopulare, negociate deja, dar necunoscute publicului. Daca Basescu va folosi de fiecare data problematica europeana ca arma in politica interna, Romania va fi marginalizata in cadrul Uniunii. Si asa, Bruxelles-ul are mari probleme cu fratii Kaczynski din Polonia, ajunsi presedinte si premier, care folosesc deja aceasta tactica. Un nou stat mare in Est care sa procedeze la fel ar putea fi peste puterea de toleranta a Europei. bogdan.chirieac@gandul.info
Publicat de : Bogdan CHIRIEAC
Data publicării: 31 Aug 2006 - 05:39
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=20505&titlu=Basescu_s_a_intepat_in_Axa_cu_Londra