Basescu - declarat colaborator cu acte-n regula de catre electorat [1]

Presedintele Traian Basescu se situeaza pe "onorabilul" loc trei in topul personalitatilor politice banuite de cetateni ca ar fi colaborat cu Securitatea

. In ciuda increderii pe care seful statului nu conteneste sa o adune din partea electoratului, cel mai recent sondaj al Biroului de Cercetari Sociale (BCS) demonstreaza ca acesta obtine un procentaj mai mare din partea celor care sunt siguri ca a colaborat cu Securitatea decat multi alti lideri politici. 43% din cei chestionati au dat ca sigura existenta unor relatii Basescu-Securitate. Singurii care au obtinut un procent mai mare la acest capitol sunt pesedistul Adrian Paunescu (63%) si liderul PRM Corneliu Vadim Tudor (57%), nume notorii in ceea ce priveste aceste suspiciuni. Șeful statului a fost taxat de cetateni si in privinta cazului Omar Hayssam. Desi procentul celor care sustin ca presedintele a fost informat de planurile lui Omar Hayssam de a parasi Romania nu este unul zdrobitor (38%), foarte multi dintre cei chestionati cred ca Basescu a ignorat in mod intentionat rolul parlamentului atunci cand a acceptat demisiile sefilor SRI si SIE.

Se pare ca demersurile PNL de a depune la CNSAS liste cu membri ai partidului care trebuie verificati au dat roade in ochii electoratului, liberalii fiind considerati cei care au usurat cel mai mult munca CNSAS.

In topul partidelor care au facut eforturi pentru deconspirarea fostei Securitati, liberalii (43%) sunt urmati cu un procentaj de 40 de PRM, in timp ce democratii se situeaza doar pe locul trei, cu 38% din raspunsurile celor chestionati. Conservatorii lui de Dan Voiculescu se situeaza abia pe ultimul loc, fiind depasiti de PSD si chiar de PNTCD (PPCD). Intrebati daca, dupa parerea lor, partidele politice sunt controlate inca de fostii securisti, mai bine de 64% din repondenti au confirmat aceasta supozitie, in timp ce doar 14% au considerat-o "total falsa" sau "in mare parte falsa".

In acelasi sondaj de opinie, cetatenii au dat si note institutiilor implicate in procesul de deconspirarea a fostei Securitati. Cu toate ca atat fosta Securitate, cat si SRI si CNSAS au obtinut calificative de trecere, trebuie observat ca regimul de securitate de dinainte de 1989 a obtinut nota cea mai mare. Activitatea SRI din ultimii 16 ani a fost notata de repondenti cu media 5,59, iar actiunile CNSAS incepand de acum un an pana in prezent, cu 5,75. In acelasi timp, fosta Securitate a reusit performanta de a obtine o medie cu doar o sutime mai mica de 6. Nota mediocra obtinuta de actualele servicii de informatii este confirmata si de increderea mica pe care cetatenii o au in aceste institutii. Intrebati cine cred ca sunt cei care divulga informatiile secrete in fata presei, 28% din chestionati au dat vina pe serviciile secrete, 24% pe unii membri ai administratiei prezidentiale, in timp ce 14% sunt de parere ca informatiile discutate in Consiliul Superior de Aparare a Tarii ajung in presa din cauza unor ministri. Cu toate acestea, in topul increderii cetatenilor in sefii de servicii secrete de dupa 1989, locul intai a reusit sa il obtina Radu Timofte, urmat indeaproape de Virgil Magureanu si de Virgil Ardelean.

Sondajul a fost efectuat in perioada 1-7 august, pe un esantion de 1.054 de persoane si are o marja de eroare de ± 3,1%.


Publicat de : Mihaela Dinca
Data publicării: 14 Aug 2006 - 05:23
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=20155&titlu=Basescu___declarat_colaborator_cu_acte_n_regula_de_catre_electorat