Partidele se joaca de-a alegerile



Comisia comuna a parlamentului pentru redactarea codului electoral are nu mai putin de 19 propuneri legislative privind modificarea Legii pentru alegerea presedintelui Romaniei, a Camerei si a Senatului sau pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale

. Comisia trebuie sa predea noul cod pana la data de 31 octombrie. Pentru entuziastii anticipatelor, vestile sunt  destul de rele, tinând cont ca nu se prefigureaza un consens privind principiile pe care se va baza viitorul cod electoral. În schimb, exista numeroase propuneri care de care mai neobisnuite.

Doua femei la un barbat sau invers
Deputata PNL Monica stirbu propune modificarea Legii privind alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului, în sensul ca doreste o mai buna reprezentare a ambelor sexe, iar solutia gasita de deputatul liberal este ca listele de candidati sa fie astfel întocmite încât pe trei locuri consecutive sa nu se regaseasca candidati de acelasi sex.

Vot cu arcanul
Danut Liga de la PRM cere ca prezenta la urne sa fie obligatorie. Potrivit lui Liga, prezenta la urne a cetatenilor români cu drept de vot este o datorie civica, iar în caz de nerespectare, se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la echivalentul unui salariu net pe economie (circa 800 RON) pâna la echivalentul a sase asemenea salarii (4.800 RON).

PC vrea sa introduca diaspora în parlament
Propunerea legislativa a deputatei PC Daniela Popa prevede ca repre_zentantii diasporei românesti sa fie prezenti în Camera Deputatilor si Senat, fiind alesi pe baza de candidaturi uninominale cu un singur tur. Potrivit initiativei legislative, diasporei îi revine un mandat de senator si unul de deputat, peste numarul total de deputati si senatori. Reprezentantii diasporei vor fi alesi numai de catre cetatenii români cu drept de vot cu domiciliul în strainatate. Tot Daniela Popa este si initiatorul proiectului de lege al conservatorilor care stipuleaza ca în cazul în care niciuna din organizatiile apartinând cetatenilor de etnie româna, minoritari într-un judet, nu a obtinut un loc în consiliul local sau judetean, sa i se atribuie un mandat de consilier local sau judetean organizatiei, partidului sau aliantei politice care a obtinut cel mai mare numar de voturi valabil exprimate.  
Publicat de : ---
Data publicării: 20 Iul 2006 - 05:46
 

Link știre