Patronii din Herastrau isi plang terasele demolate Afaceristii vor actiona in instanta Primaria Generala



Reprezentantii Primariei Generale au declansat ieri un scandal monstru, odata cu aplicarea operatiunii de "curatare" a amplasamentelor ilegale din parcurile bucurestene

. Desi au fost instiintati inca de saptamana  trecuta asupra planurilor municipalitatii, patronii teraselor construite fara autorizatie în Parcul Herastrau au preferat sa astepte inspectorii primariei pentru a le darâma localurile.
O mare parte din privatizatii  Parcului Herastrau sunt de parere ca demersul initiat de primarul general Adriean Videanu este unul abuziv, din cauza faptului ca autorizatiile de construire nu au fost verificate pâna acum, unii având chiar procese pe rol cu municipalitatea. "Desi am actionat în instanta Primaria Generala, au venit sa ne darâme. Ni s-a spus ca se vor gasi solutii pentru noi si vad ca asta e solutia pe care au gasit-o", ne-a declarat, printre lacrimi, Eugenia Dondera, patronul uneia dintre "terasele ilegale" din Herastrau.
În replica, directorul Administratiei Lacuri, Parcuri si Agrement (ALPA), din cadrul Primariei Capitalei, Virgil Cârstea, a aratat ca toti cei 17 proprietari de terase gasite în neregula au fost "anuntati, consultati, amendati" în prealabil, ca atare nu au motive sa stea în calea buldozerelor. "Primaria urmareste crearea unor spatii speciale care vor fi scoase la licitatie pentru cei care vor sa-si continue activitatile comerciale, dar aceste spatii trebuie sa respecte planurile urbanistice zonale si, în plus, autorizatiile se vor da numai de la primarul general", a spus directorul ALPA. Acesta considera ca demolarea teraselor este singura modalitate de a-i descuraja pe cei care intentioneaza sa distruga spatiile verzi prin construirea de localuri, "indiferent ca e vorba de Herastrau, Cismigiu sau Oraselul Copiilor".
Directorul executiv al Directiei Inspectie si Control General din PMB, Viorel Uleia, l-a contrazis pe seful ALPA, aratând ca, "în mod legal, constructiile mai vechi de doi ani, chiar ilegale, nu pot fi amendate daca o astfel de masura nu s-a adoptat pâna atunci". "În schimb, amplasamentele ilegale pot fi demolate la hotarârea primarului general", a continuat Uleia. Din cele 17 terase vizate spre demolare de municipalitate, 13 nu detin nici un fel de autorizatie, celelalte patru depasind limita legala aprobata de primarie. La finalizarea actiunii, în Parcul Herastrau vor ramâne aproximativ 23 de localuri care respecta legislatia în vigoare.

Patronii îsi pot recupera materialele confiscate
Materialele de constructii, mobilierul teraselor si chiar panourile publicitare "confiscate" de autoritati vor fi depozitate în locurile special amenajate ale Primariei Capitalei, acestea putând fi înapoiate proprietarilor contra-costul operatiunilor de demolare. "Demolarea se face cu grija, astfel ca materialele ridicate sa nu fie afectate prea tare. Daca proprietarul plateste costul demolarii, îsi poate recupera tot ce considera acum pierdut", a declarat Virgil Cârstea, directorul ALPA.  
Publicat de : ---
Data publicării: 18 Iul 2006 - 05:55
 

Link știre