Se poate si fara anticipate? [1]

Dezbaterea pe aceasta tema continua in ritm sustinut. In presa scrisa, in talk-show-uri, in mediile politice. Ieri seara s-a pronuntat asupra acestui proiect si Emil Constantinescu, la Realitatea TV. Cand scriu aceste randuri, nu stiu inca ce va spune fostul presedinte.

Daca el crede sau nu ca anticipatele sunt o necesitate. Daca el crede sau nu ca ele pot fi realizate in acest an. Si, in fine, daca vor fi anticipate, cine le va castiga. Revin si eu asupra acestui subiect. Din considerentul ca o asemenea decizie, precum si modul in care se va finaliza, poate schimba, intr-un mod decisiv, viata romanilor. Ca si pozitia acestei tari in raport cu Uniunea Europeana. In sens bun, dar si in sens rau.

Dupa incheierea alegerilor din 2004, am tras concluzia ca cetatenii si-au impartit voturile relativ egal intre cei doi poli politici, PSD si Alianta DA, pentru a semnaliza astfel ca rezultanta nu poate fi decat o mare coalitie. Cu puternica sustinere parlamentara. Intre PSD si Alianta. Sau intre PSD si PNL. In principiu, un asemenea proiect se putea realiza. Cum? Prin indepartarea de catre fiecare parte a persoanelor indezirabile. Iar "dezirabilii" din PSD ar fi putut asigura o continuitate. Respingerea acestui proiect a avut la origine mai degraba elemente personale de tip subiectiv decat motivatii obiective. Pe de alta parte, dupa cum se poate constata, a cazut si proiectul transformarii Aliantei intr-un singur partid. Si s-au spulberat si visurile unora de a face din Alianta, sau din PNL, sau din PD un partid popular. A fost limpede de la inceput, respectiv de la nasterea cu forcepsul a unei discutabile coalitii cu UDMR si PUR, ca nu s-a obtinut o majoritate confortabila pentru supravietuirea pe termen lung a Guvernului. Ar mai fi, teoretic cel putin, si solutia cresterii numarului de parlamentari ai Coalitiei, cu ajutorul unui mare numar de traseisti, care ar pleca de la PSD si PRM si s-ar indrepta doar catre PNL si PD. Dar nici acestia nu sunt atat de multi pentru ca, in viitor, Guvernul Tariceanu sa-si poata indeplini, in bune conditii, cel mai important mandat, si anume acela de a promova legi ordinare si organice, care sa poata trece fara probleme prin Parlament. Si astfel s-a ajuns, inevitabil, la tema anticipatelor. Care nu intamplator este lansata pe piata, atat de insistent, de presedintele Basescu, de lideri ai Coalitiei si, mai nou, chiar si de reprezentanti PSD.

Cine castiga si cine pierde, daca au loc anticipate? Acest raspuns nu poate fi dat decat daca stim cand vor fi ele programate. Semnalele date de cercetarile de piata ne arata ca, daca anticipatele vor avea loc pana cel tarziu in septembrie, sansele cele mai mari de a castiga electorat suplimentar le are Alianta DA. Si aici exista o conditie, si anume semnarea documentelor cu Uniunea Europeana, prin care sa avem certitudinea aderarii in 2007. Deci nu sanctionarea noastra prin defazarea care ar fi perceputa ca o bila neagra acordata Guvernului Tariceanu. Dupa septembrie se estimeaza ca alegerile ar putea deveni periculoase pentru Alianta, intrucat romanii vor simti la buzunar primele costuri ale unei terapii prea mult timp amanate si care este aplicata acum asupra economiei romanesti. Fara de care nu putem indeplini angajamentele luate in unele dintre capitolele de aderare. Altfel spus, nu este obligatoriu ca anticipatele - daca momentul este prost ales din pespectiva Aliantei - sa se transforme intr-un avantaj pentru PSD. Tocmai din acest motiv, intuind sau chiar stiind ca alegerile anticipate sunt iminente, PSD-ul a amanat declansarea unei reforme profunde in interiorul partidului, care timp de un an, cel putin, ar putea diminua capacitatea PSD de reactie rapida si de mobilizare pentru confruntarea electorala. Cine initiaza alegerile anticipate trebuie sa stie ca merge pe sarma. Ca joaca la risc. Ca poate sa si piarda.

Dar iata ca mai apare un nou element care trebuie luat in calcul. Si anume personalitatea accentuata a presedintelui Traian Basescu. Acesta va actiona ca un sef de stat extrem de voluntar. Primele luni de mandat demonstreaza deja faptul ca el este capabil sa-si asume riscul de a-si impinge atributiile pana in limite discutabile sau chiar contestabile. Mai multe asemenea iesiri sau actiuni prezidentiale, cumulate cu o scadere dramatica, si ea posibila teoretic, a popularitatii Aliantei DA, ar putea crea amestecul exploziv necesar pentru initierea unor operatiuni care sa vizeze demiterea presedintelui Romaniei. Chiar daca Traian Basescu a fost ales direct de catre cetateni si este persoana care se bucura de cea mai mare legitimitate, tocmai din acest motiv, daca are un parlament ostil, opozitia il poate pune, la nevoie, pe liber. Asa ca Basescu este interesat de anticipate si din perspectiva propriei sale stabilitati la Cotroceni.
Publicat de : Sorin ROSCA STANESCU
Data publicării: 09 Mar 2005 - 07:07
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=1941&titlu=Se_poate_si_fara_anticipate?