Pariul candidadatilor [1]

Campania electorala pentru castigarea fotoliului de primar general a debutat, neoficial, cu un pariu. Candidatul Aliantei DA Adriean Videanu si cel al PSD Daniel Marian Vanghelie sunt artizanii unei intelegeri care ar putea sa atarne foarte greu in rezultatul final al votului din 3 aprilie.

Pe scurt, Vanghelie l-a acuzat pe Videanu de imoralitate pentru ca a primit din partea Guvernului PSD concesiunea pentru exploatarea unor zone miniere, iar Videanu, in replica, a spus ca i le ofera gratis daca dovedeste ca ar fi ceva necurat la mijloc.


Vanghelie invitat la ANRM
Povestea s-a declansat la emisiunea "Buletin de Bucuresti pentru primarul general" de duminica trecuta, de la Realitatea TV, realizata de Mihai Tatulici. Atunci Vanghelie l-a acuzat pe contracandidatul sau, democratul Videanu ca este imoral. Vanghelie a invocat o hotarare de guvern prin care se concesionau cariere de marmura firmei Marmosim S.A., administrata de Videanu. In replica, Videanu a declarat ca acele cariere sunt in conservare de aproape sase ani si ca i le poate oferi gratuit lui Vanghelie daca demonstreaza ca acestea au fost obtinute prin trafic de influenta, in relatie cu PSD. Ministrul democrat a mentionat ca decizia a fost luata in ultima sedinta a Guvernului PSD, cu Eugen Bejinariu pe post de premier interimar si nu pentru ca i-ar fi facut lui o favoare, ci pentru ca fostul Executiv avea tot interesul sa obtina bani din achitarea taxei de mediu.

In incercarea de a inmormanta un subiect care nu-l ajuta deloc la capitolul imagine, Videanu l-a invitat astazi pe Vanghelie la sediul Agentiei Nationale a Resurselor Minerale pentru a-i arata documentatia necesara spre consultare. Videanu vrea sa demonstreze ca licitatia a fost castigata corect si sa arate care sunt sumele si termenele care trebuie investite pentru ecologizarea zonei. De fata va fi si candidatul PRM la Primaria Capitalei, Anca Petrescu, care a tinut sa verifice si ea documentele. Daca Vanghelie si Petrescu vor pleca de acolo cu cateva semne de intrebare subiectul Marmosim ar putea sa atarne ca o ghiulea de puscarias de piciorul candidatului Aliantei pe toata durata campaniei electorale


Ce prevede legea
Conform Hotararii de Guvern nr. 2389 din 21 decembrie 2004 "se aproba licentele de concesiune a activitatii miniere de exploatare, incheiate intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, in calitate de concedent, si Societatea Comerciala "Marmosim" - S.A. din orasul Simeria, str. Cuza Voda nr. 24, judetul Hunedoara, in calitate de concesionar, a calcarului ornamental in perimetrul Podeni, localitatea Podeni, judetul Cluj, a marmurei in perimetrul Alun, localitatea Alun, a travertinului in perimetrul Carpinis, localitatea Simeria, a andezitului ornamental in perimetrele Pietroasa, localitatea Deva, si Dealul Magura - Almasul Sec, localitatea Almasul Sec, judetul Hunedoara.


Explicatiile lui Videanu
La inceputul lunii februarie, cand a explodat scandalul, vicepremierul Adriean Videanu, vicepresedinte al Partidului Democrat, s-a aratat dezamagit de aprecierile aparute in presa cu privire la licentele de exploatare acordate S.C. Marmosim S.A. pe ultima suta de metri de guvernul condus de Eugen Bejinariu. Videanu a prezentat jurnalistilor un istoric al firmei Marmosim, care fiinteaza din 1960 cand, prin nationalizare, a deschis exploatari in carierele Ruschita, Pietroasa, Carpinis, Alun, Moneasa, Caprioara si Bucova. Ulterior, prin investitii proprii, Marmosim a deschis si a pus in exploatare carierele Geoagiu, Podeni si Baschioi. Dupa 1998 si ulterior procesului de privatizare, SC Marmosim SA a derulat, potrivit lui Adriean Videanu, un proces complex de investitii in exploatare, de modernizare a tehnicii si tehnologiilor.

Conform declaratiilor democratului, in conformitate cu prevederile Legii minelor, Marmosim SA are drept de preemtiune la toate carierele pe care le exploateaza, Agentia Nationala a Resurselor Minerale acordand in mod legal licente de exploatare companiei, a spus Videanu. "Licentele nu au fost validate in timp prin Hotarare de Guvern. Din evidentele ANRM, dintr-un total de 3200 de licente sunt aprobate prin HG numai 1000, restul urmand procedura", a explicat ministrul de stat Adriean Videanu. Legea minelor a fost modificata in 2003, ceea ce a impus renegocierea licentelor. "Licentele negociate pe baza Legii minelor cu ANRM iti dau dreptul legal sa exploatezi zacamantul respectiv. Hotararea de Guvern ti-ar fi dat beneficul unor facilitati care erau acordate prin Legea minelor, dar care ulterior au fost anulate prin modificarea Legii minelor in 2003", a precizat Videanu. Carierele vizate de Hotararea de Guvern sunt in conservare de sase ani si nu mai sunt rentabile, fapt pentru care Videanu s-a oferit sa cesioneze aceste licente oricui doreste, fie acesta politician sau jurnalist. Compania are, in schimb, obligatia sa-si asume responsabilitatile de mediu prevazute de Legea minelor, fiind vorba, deci, de costuri si nu de beneficii care ar rezulta in urma Hotararii de Guvern adoptata de executivul condus de Bejinariu, a conchis Videanu.


Replica lui Nastase
Replica liderului PSD, Adrian Nastase, in chestiunea in cauza, nu a intarziat sa apara. "Concesionarea, in ultima zi a guvernarii PSD, a trei cariere de marmura catre firma Marmosim, al carei actionar principal este democratul Adriean Videanu, dovedeste ca Guvernul condus de Eugen Bejinariu nu a functionat pe criterii politice", a declarat Adrian Nastase. "Acest contract arata probabil ca Guvernul, care a functionat intr-un interval foarte scurt sub conducerea lui Eugen Bejinariu, nu a avut parti-pris-uri in legatura cu cei care au solicitat astfel de concesionari", a subliniat Nastase, inaintea reuniunii conducerii PSD cu presedintii organizatiilor judetene. El a precizat ca daca acest contract este legal, nu ar trebui sa ridice semne de intrebare.
Publicat de : Bogdana PAUN
Data publicării: 09 Mar 2005 - 07:06
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=1940&titlu=Pariul_candidadatilor