Olteanu: CSAT este o structura de tip sovietic ce trebuie desfiintata [1]

Liberalii nu il slabesc deloc pe Traian Basescu

. Inca un scandal public a fost aproape epuizat – cel referitor la retragerea trupelor romanesti din Iark. CSAT a decis impotriva vointei lui Tariceanu. Ministrul apararii Teodor Atanasiu si-a jucat si el cartea centrata pe DGIA, condusa de oameni apropiati de Cotroceni. Conducerea PNL s-a reunit si si-a sanctionat o parte din membri, dupa care a adoptat o rezolutie prin care a ridicat steagul alb indeajuns de sus incat sa fie vazut de colegii democrati de Alianta. Dar, la foarte putin timp, presedintele Camerei Deputatilor liberalul Bogdan Olteanu a readus pe tapet ideea desfiintarii CSAT pentru ca „este o structura de tip sovietic“. Asadar, razboiul continua!

Liderul liberal Bogdan Olteanu a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca PNL este de acord cu desfiintarea CSAT, sustinând ca acesta „este o structura de tip sovietic preluata în Constitutia României din 1991 pentru a da mai multa putere presedintelui tarii din acel moment“. Întrebat fiind cum a ramas aceasta structura si dupa revizuirea Constitutiei, Olteanu a spus ca si în acel moment aveam acelasi presedinte ca în 1991, transmite Mediafax. „PNL sustine desfiintarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii. Daca veti revedea rezolutia PNL de la Delegatia Permanenta din februarie, veti regasi propunerea facuta de Liga Pro Europa (de desfiintare a CSAT, n.r.) aproape integral“, a spus Olteanu. El a sustinut ca CSAT nu este o structura europeana, dar ca aderarea la UE nu pune presiune pe acest subiect. Olteanu a sustinut, însa, ca în cazul unei reforme constitutionale, PNL va propune desfiintarea CSAT. „O structura de acest tip nu exista în tarile membre ala UE, unde deciziile de securitate si de aparare nationala sunt luate la nivelul sefului Executivului“, a spus Bogdan Olteanu, potrivit caruia, „în acest moment, nu exista principii de reforma constitutionala care sa beneficieze de sustinerea parlamentara a doua treimi dintre alesi“. Seful Camerei Deputatilor a mai sustinut ca PNL va relansa aceasta tema în momentul în care va exista „o sustinere suficient de larga“ în Parlamentul României pentru reforma constitutionala. „Prin revizuirea Constitutiei trebuie sa stabilim, în primul rând, cine e seful Executivului, pentru ca, în acest moment, nimeni în România nu e capabil sa spuna cine conduce Executivul“, a afirmat Olteanu. El a mai spus ca problema actuala a CSAT nu este legata de modul în care functioneaza, ci de modul în care este constituit, de persoanele care fac parte din el si de transferul deciziei catre acest gen de structura.

... scripta manent
Ideea de desfiintare a CSAT lansata de Olteanu recent nu este noua in PNL. Ea mai apare si intr-o rezolutie liberala adoptata de Delegatia Permanenta a PNL, întrunita în 24 februarie 2006 la Brasov. Conducerea liberala s-a intrunit atunci pentru a lua in discutie fuziunea cu PD pe care a si respins-o. Printre principiile pe care liberalii le enumerau atunci in document ca fiind în constructia doctrinara a PNL înca din 1990, principii de la care PNL nu poate deroga fara a-si pierde identitatea, se aflau, la punctul 5, 6 si 7, urmatoarele: construirea puterii executive în jurului Guvernului, responsabil în fata Parlamentului; desfiintarea CSAT, structura de inspiratie sovietica, si preluarea atributiilor acestuia de catre Guvern si presedintele va avea rol reprezentativ si va fi ales de catre Parlament.

PSD: Propunerea lui Olteanu este infantila
PSD considera „o maniera infantila de a face politica“ propunerea PNL de a desfiinta CSAT. Purtatorul de cuvant al partidului Cristian Diaconescu a spus ieri ca „marile probleme legate de interesul national nu se pot rezolva printr-o simpla declaratie facuta la televizor“. „O declaratie, ca sa poata fi considerata serioasa, trebuie sa fie concluzia unei analize serioase. Or, aceasta cerinta nu poate sa fie considerata un mesaj politic serios, ci, cel mult, un nou exercitiu de demagogie“, a spus vicepresedintele PSD. In plus, PSD sustine ca ministrul apararii Teodor Atanasiu trebuie sa-si asume raspunderea pentru criza prin care trece aceasta institutie si sa demisioneze. „Utilizarea structurilor de stat pentru îndeplinirea unor obiective de partid, aprobarea efectuarii unor actiuni de lobby folosind ofiteri din directia de contraspionaj, utilizarea cifrului de stat în direct la televiziune sunt doar câteva elemente extrem de grave care ar trebui sa-l determine pe ministru sa paraseasca aceasta functie“, a mai spus ieri Diaconescu.

Liberalii se exprima liber doar in partid
Conducerea PNL nu are de gand sa mai ierte nici un fel de abatere de la politica de partid. Nici macar dupa ce au primit avertismente publice, liberalii lui Basescu nu scapa de mustrari. Asadar, presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a declarat  ca nu i-a vazut muncind prea mult pentru partid pe liberalii care apar des la talk-show-uri, transmite Mediafax. Întrebat despre tinerii liberali sanctionati de conducerea partidului, precum Cristian Boureanu sau Raluca Turcan, presedintele Camerei a spus ca ramânerea acestora în partid depinde numai de ei si de masura în care vor mai încalca codul etic. Totodata, senatorul PNL Norica Nicolai considera ca „nu este vorba despre un conflict în interiorul PNL, ci de voci singulare“. În ceea ce priveste atitudinea Monei Musca si a Ralucai Turcan, Nicolai a spus ca acestea „se situeaza pe o pozitie politica gresita si partizana, în nici un caz PNL“, exprimându-si speranta ca acestea „sa revina la sentimente mai bune si sa înteleaga foarte clar ca pot avea opinii“, dar în interiorul partidului.

Peres (PD): Propunerea de retragere din Irak, gandita pentru simpatia PNL
Vicepresedintele Senatului senatorul PD Alexandru Peres sustine ca propunerea liberala privind retragerea trupelor românesti din Irak a fost calculata cu mult timp înainte, iar un asemenea subiect ar fi fost lansat „pentru a aduce mai multa simpatie PNL“. „Cred ca a fost o chestie calculata de PNL, aceasta idee, poate si coroborata cu o chestiune: un asemenea subiect lansat ar aduce mai multa simpatie PNL, acum când ei spun ca sunt foarte aproape de procentul PD (…)E o chestiune politicianista“ a spus Peres. El a mai apreciat ca un nou protocol de colaborare între PNL si PD ar trebui sa se bazeze pe principii clare negociate de cele doua partide, incluzând si sanctiuni care sa se aplice.

Publicat de : Claudia Cristofan
Data publicării: 10 Iul 2006 - 05:41
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=19278&titlu=Olteanu__CSAT_este_o_structura_de_tip_sovietic_ce_trebuie_desfiintata