Planul de reunificare al presedintelui Basescu îi lasa masca pe europeni, moldoveni si transnistreni [1]

Oferta lansata de presedintele Traian Basescu de unificare a Romaniei cu Republica Moldova în cadrul Uniunii Europene continua sa faca valuri în comunitatea internationala

. Presedintele Vladimir Voronin tace strategic, cu toate ca planul pe care l-a anuntat presedintele roman elevilor olimpici basarabeni ar viza intrarea Republicii Moldova împreuna cu Romania în Uniunea Europeana (integrare proclamata ?obiectiv primordial? de catre autoritatile de la Chisinau). In schimb, seful diplomatiei de la Chisinau, Andrei Stratan, sustine, potrivit Rompres, ca nu a primit nici un fel de propunere din partea Bruxelles-ului si nici macar vreun semn de la Bucuresti privind aceasta posibila aderare a Moldovei la UE împreuna cu Romania. ?Daca este o asemenea surpriza din partea Bruxelles-ului facuta pentru Republica Moldova, de ce nu, o vom examina?, a declarat Stratan, precizand totusi ca de la Bucuresti înca nu a primit nici o propunere. ?As vrea sa stiti de la mine un lucru pe care îl voi spune atat cat poate fi spus ? ca Romania a oferit Republicii Moldova, sefului statului moldovean, si varianta de a intra odata cu noi în Uniunea Europeana. Este însa optiunea autoritatilor de la Chisinau si a poporului Republicii Moldova ce vor dori sa faca.?, declarase, sambata, presedintele Romaniei, care a remarcat si ca dupa reîntregirea Germaniei, Romania a ramas singurul stat separat înca în doua tari.
Daca declaratiile liderului roman i-au lasat fara replica pe oficialii de la Chisinau, ele au dat însa apa la moara ?autoritatilor? de la Tiraspol, care au solicitat, imediat, Moscovei sa suplimenteze prezenta militara rusa din regiunea separatista. Autoproclamatul ministru al securitatii de la Tiraspol, Vladimir Antiufeev, a avertizat, în replica la declaratiile lui Traian Basescu, ca Tiraspolul îsi va radicaliza pozitia în negocierile pentru solutionarea conflictului înghetat. ?Cum se vede din declaratia lui Traian Basescu, intentiile istorice ale Romaniei fata de Moldova s-au pastrat. Vom tine cont de acest lucru atunci cand vom purta negocieri cu Chisinaul?, a indicat Antiufeev, citat de BBC.
Presedintele roman pare a fi singurul care are cunostinta de existenta acestui plan. Nici separatistii transnistreni nu stiu exact despre ce este vorba, dar ?In Transnistria Basescu este aproape aplaudat?, scrie cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta, comentand totodata ca pozitia presedintelui roman ?va consolida pozitia Rusiei în regiune?, dar ?si a autoproclamatei republici?. La randul sau, Comisia Europeana nu are idee despre ce ar fi vorba în ?planul Basescu?, a declarat, ieri, Jonathan Scheele ? seful Delegatiei Comisiei Europene în Romania ? la conferinta de presa desfasurata cu ocazia preluarii presedintiei UE de catre Finlanda. ?Nu stiu cand sa fi discutat presedintele Basescu asa ceva la Comisie. Cred ca presedintele a remarcat istoricul reunificarii Germaniei, care s-a facut însa într-un context specific, care nu este transpozabil (n.r. ? în cazul ?reunificarii? Romaniei cu Republica Moldova) si care nu s-a întamplat peste noapte. A existat o perioada lunga de pregatire între momentul deciziei politice si cel al reunificarii care a facut ca si Germania de Est sa devina parte a Uniunii Europene?, a admonestat voalat oficialul european. 

Publicat de : Eliza FRÂNCU
Data publicării: 07 Iul 2006 - 06:11
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=19241&titlu=Planul_de_reunificare_al_presedintelui_Basescu_ii_lasa_masca_pe_europeni__moldoveni_si_transnistreni