Primarii de cartier [1]

De la 1 august, in Iasi vor functiona trei filiale ale primariei municipiului, care vor prelua mare parte din activitatile cu publicul

.

In cartierele din Iasi se vor infiinta "mini-primarii" care sa preia sesizarile cetatenilor si sa le incaseze taxele. Initiativa apartine primarului Gheorghe Nichita, iar proiectul a fost demarat dupa o vizita a acestuia in orasul francez Villeneuve d’Ascq, localitate infratita cu Iasiul, unde exista asemenea centre de cartier.

Informatii, sesizari si inscrieri in audiente

Primele trei mini-primarii vor fi inaugurate pe 1 august 2006 in cartierele Tatarasi, Nicolina, Pacurari, iar de la 1 septembrie va fi deschisa o a patra, in cartierul Alexandru cel Bun.

Proiectul prevede amenajarea a sapte astfel de centre, alte trei urmand a fi puse la dispozitia cetatenilor de anul viitor, in zonele Sararie-Copou, Socola-Bucium si Centrul Civic.

"Pentru inceput, rolul centrelor va fi sa imbunatateasca, sa usureze, de fapt, relatiile cetatenilor cu primaria. Agentii care vor sta acolo vor primi informatii, sesizari, reclamatii si inscrieri la audiente.

In timp, vom incerca chiar sa preluam dosare pentru autorizatii de constructii, pentru maxi-taxi, de exemplu, pentru orice fel de acte care pot fi emise de noi", a declarat Minel Berneaga, inspectorul de comunicare din cadrul Primariei Iasi. Cele trei centre au costat bugetul local 2,1 miliarde de lei.

Un agent si un casier

Patru functionari publici au fost deja angajati de la 1 iunie si inclusi intr-un program de instruire la Centrul de Informatii pentru Cetateni din cadrul institutiei.

"Sunt patru agenti care vor fi formati la noi. Ei vor avea cate un coleg, un casier, care va incasa impozitele. In acest fel se vor evita aglomerarile si oamenilor li se va usura accesul catre primarie", a adaugat Berneaga, responsabil de proiect.

Spatiile in care vor functiona angajatii primariei au fost deja amenajate. Astfel, unul dintre centre se va afla langa pasarela din Nicolina, altul pe strada Vasile Lupu din Tatarasi, al treilea va fi pe soseaua Pacurari, iar cel din cartierul Alexandru cel Bun, langa Biserica Catolica.

Consilii de cartier

"E o idee buna tinand cont de faptul ca singurul centru de informare pentru cetateni e in centru, iar eu stau in Dacia. Acum ma indoiesc de calitatea serviciilor. Nu cred totusi ca poti rezolva ceva fara sa faci un drum si pe la primarie", este de parere Ioana Marian.

Si Vlad Anitei considera ca initiativa primariei ii va ajuta sa-si rezolve problemele mult mai repede si sa afle despre deciziile care il privesc. "E o chestie buna. Din cate am auzit, si in Franta exista asa ceva. O sa fie mai simplu pentru noi sa ne informam de aici, din cartier, decat sa facem nu stiu cate drumuri pana la un birou de la primarie", a spus acesta.

Actiunea este una dintre primele care se inscriu in planul de descentralizare a Primariei Iasi. "Anul viitor vom infiinta si consiliile de cartier, formate din cetateni care vor propune proiecte pentru cartier, vor fi consultati de noi, dar nu vor lua decizii", a completat inspectorul de comunicare.


Publicat de : ---
Data publicării: 04 Iul 2006 - 05:53
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=19142&titlu=Primarii_de_cartier