Raminem in Irak pe barba lui Basescu [1]

Planul lui Tariceanu a mers ca uns: ieri, Traian Basescu s-a vazut pus in situatia de a vota fatis impotriva retragerii trupelor românesti din Irak

. La fel ca presedintele au votat si ceilalti membri ai CSAT, in afara tandemului Tariceanu-Atanasiu, dar votul lor este mai putin important, in ochii opiniei publice. Ceea ce au retinut ieri românii a fost faptul ca premierul a vrut sa aduca soldatii acasa, iar presedintele, nu. E foarte posibil ca, pe fond, Basescu sa fi avut dreptate invocind interesul national, asa cum si Emil Constantinescu a avut dreptate atunci cind a pus spatiul aerian al tarii noastre la dispozitia americanilor pentru a bombarda Iugoslavia. Se stie, insa, ca acela a fost momentul in care Emil a inceput coborirea lenta, dar ireversibila si devastatoare, in sondajele de opinie, pina la a renunta chiar la ideea unei noi candidaturi. Daca acelasi pret va fi platit de Basescu, inseamna ca liberalii isi vor fi atins scopul cu brio. Pe termen scurt, Basescu a cistigat; pe termen mediu si lung, insa, pagubele ar putea fi severe. in plus, victoria de moment a lui Basescu a mai fost umbrita si de anuntul presedintelui Poloniei privind retragerea trupelor tarii sale din Irak cel tirziu pina anul viitor, ceea ce lasa România in pozitia de unica tara fara un calendar clar al retragerii. CSAT a respins solicitarea PNL CSAT a respins, ieri, solicitarea PNL de retragere a trupelor românesti din Irak, a anuntat presedintele Traian Basescu, la finalul sedintei CSAT.
Basescu a precizat ca ministrul liberal al Apararii, Teodor Atanasiu, a prezentat CSAT un document referitor la trupele românesti din teatrele de operatiuni din Afganistan, Kosovo, iar in cazul Irakului figurau doar 20 de militari. Seful statului a spus ca in favoarea propunerii liberale s-au pronuntat doar premierul Calin Popescu Tariceanu si ministrul Apararii Teodor Atanasiu. O telegrama pierduta. Din vina cui? Basescu a mai spus ieri, dupa sedinta CSAT, ca cel mai grav lucru a fost transmiterea unei telegrame catre toti atasatii militari ai ambasadelor din strainatate care sa anunte viitoarea retragere a soldatilor români din Irak. Conform legii, atasatii militari se subordoneaza Directiei Generale a Armatei, care, la rindul ei, are o dubla subordonare: ministrul Apararii si comunitatea de informatii.
"M-am infiorat cind am citit telegrama", a declarat Traian Basescu. Ciudata infiorarea prezidentiala, insa: cum se face ca nici serviciile de informatii si nici Sergiu Medar, consilierul pe probleme de aparare nu au stiut ori nu l-au informat despre un document de o importanta atit de mare precum respectiva telegrama. Pentagonul nu a fost impresionat de anuntul retragerii Purtatorul de cuvint al Pentagonului, Joe Carpenter, nu a facut mare caz din propunerea premierului român privind retragerea trupelor, el declarind, joi seara, pentru Europa libera ca: "Deciziile in privinta chipului, numarului si duratei participarii sint decizii individuale ale fiecarui partener de coalitie si apreciem contributiile trecute, de astazi si de viitor, in razboiul global impotriva terorismului. Avem de-a face aici cu o decizie foarte asemanatoare cu cele luate de alti membri ai coalitiei si de SUA. Pe masura ce conditiile permit, pe masura ce ira-kienii pot garanta in mai mare masura propria lor siguranta, pe un teritoriu din ce in ce mai larg, vom asista la alte retrageri ale fortelor coalitiei si chiar la reduceri de efective americane, in functie de conditii si de ritmul ameliorarii situatiei din Irak".
In aceeasi zi, presedintele Poloniei, Lech Kaczynski, a anuntat ca tara sa isi va retrage cei 900 de militari din Irak cel mai tirziu anul viitor, o decizie punctuala urmind sa fie luata in urmatoarele trei luni. El a explicat ca tara sa vrea sa fie un partener loial pentru SUA, dar 2007 e termenul limita de stationare in Irak. Liberalii ataca: Pierderea credibilitatii, o exagerare a lui Basescu Pierderea credibilitatii din cauza propunerii de retragere a trupelor din Irak este o exagerare facuta de presedintele Traian Basescu, pentru ca PNL a lansat acest subiect in dezbatere publica, iar pina la adoptare mai sint citiva pasi de facut, considera deputatul PNL George Scutaru.
"De ce presedintele Basescu considera ca România nu poate avea un calendar al retragerii trupelor? Si-a pierdut credibilitatea Italia pentru ca se va retrage din Irak? Ce probleme de politica externa are Bulgaria pentru ca a adoptat aceasta masura? Nu se mai construiesc baze militare americane in Bulgaria? Dar Spania? Ati auzit cumva de ruperea relatiilor dintre Statele Unite si aceasta tara? Nu mai colaboreaza Marea Britanie cu Japonia? Nici aceste tari nu aveau angajamente pe termen nelimitat pentru participarea la forta antiterorista, dar tot s-au retras. Sint imorale Cehia, Ungaria pentru ca si-au retras trupele?", se intreaba Scutaru, secretar al Comisiei de aparare din Camera Deputatilor, intr-o declaratie de presa remisa, ieri, Mediafax. Coloana a V-a din PNL se activeaza, cu Stolo in frunte Mai multi liberali cotrocenisti, printre care Theodor Stolojan, Mona Musca, Cristian Boureanu, apreciaza ca initiativa lui Tariceanu, in problema retragerii din Irak, este un gest "nedemn, iresponsabil si descalificant".
Aceste aprecieri sint facute intr-o declaratie de presa semnata de mai multi membri ai PNL, alaturi de cei mentionati figurind si numele lui Mircea Cinteza, Raluca Turcan, Ioan Ghise, Adrian Miroiu si Laurentiu Olan. Semnatarii spun ca au luat act, "cu aceeasi surprindere pe care au manifestat-o electoratul român, aliatii României, corpul diplomatic, clasa politica româneasca si insisi membrii PNL", de recenta initiativa politica a conducerii PNL privind angajamentele internationale ale României.
"De 16 ani, niciun prim-ministru al României nu si-a permis sa trateze intr-un registru politicianist problemele de politica externa. Mai grav pentru liberali, sub aspect procedural, demersul de joi, 29 iunie 2006, a reprezentat o extrem de grava incalcare nu numai a regulilor si cutumelor practicii diplomatice si de relatii internationale, ci si o noua si grosolana incalcare a statutului PNL, punct culminant al unei serii de astfel de incalcari, care in ultimul an au dus practic la distrugerea partidului ca organizatie politica democratica", se mai arata in declaratie.
B.T.Iacob
Publicat de : ---
Data publicării: 01 Iul 2006 - 07:16
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=19082&titlu=Raminem_in_Irak_pe_barba_lui_Basescu