Destine strivite de baronul Oprisan [1]

De la prefecti la primari, de la politisti la zidari, de la ziaristi la lautari, cu totii se pling ca stapinul judetului Vrancea le-a distrus viata

Zeci de oameni traiesc azi in judetul Vrancea ca pe vremea ilegalistilor. Daca nu le auzi povestile pina la capat, ai putea sa-i trimiti la tratamente. Ingropati in procese penale sau civile de care cred ca nu vor scapa nici dupa moarte, injurati sau amenintati, ramasi fara slujbe, toti au o singura certitudine: Marian Oprisan le-a distrus sau incearca sa le distruga vietile.

Episodul 1 - "Te fac, te distrug!", ii spunea prefectului

Aici e sistem de structura mafiota. Daca ai facut o imprudenta si ai semnat o hirtie, Oprisan ti-o arata mereu.dr. Constantin Buza, fost prefect de Vrancea, membru PSD.
La sfirsitul anului 2000, dr. Constantin Buza a fost desemnat prefect al judetului Vrancea. A rezistat pina joi, 27 noiembrie 2001, cind declara sec: "Am demisionat din motive personale".
Acum, fostul prefect descrie care erau, de fapt, acele motive.
"Imi propunea, de foarte multe ori, sa semnez sau sa execut diferite lucruri care erau impotriva legii. "Semneaza scutiri de penalitati!", "Semneaza asta!" etc. Si am considerat ca ma expun foarte mult si n-am vrut sa-l ascult. Nu i-a convenit niciodata. Ii spuneam ca nu el este seful meu", precizeaza dr. Buza.
Reactia lui Marian Oprisan a fost prompta. I-a cerut demisia lui Constantin Buza si, spune fostul prefect, a inceput sa-l ameninte.
"Devine diabolic, ia atitudine pe loc. Tipa, incearca sa se impuna prin amenintari "Te fac, te distrug!", si plateste sa-ti faca o campanie negativa in presa. Striga pe holuri, ma injura. Apoi am avut o discutie care l-a infuriat mai tare. I-am zis: "Eu sint doctorul Buza, tu cine esti? Asta-i nivelul tau de pregatire, te rog sa tii cont de asta". Apoi mi-am luat diploma, am facut o copie dupa ea, i-am prezentat-o si i-am zis: "Vezi ce scrie? Zece! Asta-i cabinet de intelectuali, pleaca!", povesteste Buza, care in cele din urma si-a dat demisia.
Dupa ce s-a retras din functie, parea ca nu mai are loc in oras. Conform legii trebuia sa se intoarca director al Casei de Asigurari de Sanatate. Nu a mai fost posibil, in schimb s-a ales cu patru dosare de urmarire penala, "fabricate in beciurile de la Focsani", sustine Constantin Buza. Nu mai era primit nici pe functia de radiolog la policlinica.
"Voia sa nu-mi reiau activitatea de doctor, desi in toata tara e criza de radiologi. Am cerut pe urma sa lucrez in relatie de comodat in regim privat. Iar i-a cerut directorului sa nu-mi aprobe. I-am pretins daune si iar am cistigat definitiv in instanta", precizeaza dr. Buza, care descrie modul in care, fara sa semneze aproape nimic, Marian Oprisan se foloseste de subordonati pentru a-si atinge scopurile.
"Si-a creat un anturaj de tipi slabi care semneaza la comanda. Aici e sistem de structura mafiota. Daca ai facut o imprudenta si ai semnat o hirtie, ti-o arata mereu. E inteligent, dar cei cu patologia lui au un coeficient de inteligenta peste media normala. In fazele bune, ca sint si altele", precizeaza doctorul.

Episodul 2 - Primarul si cele 216 controale "intimplatoare"

Problema noastra politica s-a transformat intr-una personala. Si-a facut o obsesie in ceea ce ma priveste.
Valerica Zamfirescu, primarul comunei Slobozia Bradului

Cind toti primarii din Vrancea treceau la PSD, Valerica Zamfirescu a vrut sa ramina, indiferent de presiunile care se faceau asupra sa, primar PNL in Slobozia Bradului. "Am fost chemat de multe ori ca sa trec la PSD. De fiecare data se incheia cu amenintari. Incepea cu pupaturi si stringeri calduroase de miini si se incheia cu "Te fac, te dreg, te distrug". Asa isi explica Zamfirescu cele 216 controale trimise de diverse institutii judetene cu care s-a trezit in primarie din 2000 pina in 2004. Si articolele din presa sint puse pe seama refuzului sau de a se supune presedintelui Consiliului Judetean: "Ziarul lui, "Monitorul de Vrancea", a dat 735 de articole de denigrare in patru ani. Le am teancuri, acasa. Din ele reiesea ca sint cel mai rau primar, ca terorizez populatia".
Valerica Zamfirescu pune toate presiunile, amenintarile, controalele si articolele de presa care l-au vizat pe seama faptului ca Oprisan s-a laudat, in diverse cercuri, ca in Vrancea nu vor ramine decit primari ai PSD. "Am ramas doar eu si cu primarul de la Sihlea, Ene Stoica, si el supus acelorasi presiuni. Oprisan a mers pe principiul sa ma gituie cu fonduri, pentru ca arma cea mai puternica a unui presedinte de CJ este sa te lase fara bani". Din cauza acestui conflict, comuna - in care vara seaca fintinile si apa e adusa cu cisternele de la Focsani - nu a fost inclusa in programul de alimentare cu apa. "Pentru el, problema noastra politica s-a transformat intr-una personala si a facut o obsesie in ceea ce ma priveste. Totul a culminat cu venirea lui Oprisan in comuna, in noiembrie 2004. Si-a permis sa-mi puna mina in git in fata a 150 de oameni, la primarie. L-am chemat in instanta pentru ultraj. Sint 150 de martori", precizeaza Zamfirescu. Infruntindu-l pe Oprisan, primarul a ajuns subiect in doua lucrari de licenta care trateaza presiunile PSD asupra administratiei publice locale.

Episodul 3 - "Corupt" al CDR, ajuns la sapa de lemn

Tinta lui a fost distrugerea mea totala, sa ajung la pantofii la care am ajuns. E adevarat ca si-a atins scopul.
Marian Bobocea, fost director al OPC Vrancea

Intr-un bar intunecat, numit "Pentagon", o parte din cei care se considera "lucrati" de Marian Oprisan se aduna si isi pling pe umar la o bere. Fiecare dintre acesti oameni se considera "prima victima" a "baronului".
Nici Marian Bobocea, proprietarul barului, nu face exceptie. "Ma consider prima victima a lui Marian Oprisan. Dupa ce a venit la putere - eu eram director al Oficiului pentru Protectia Consumatorului - avea nevoie sa dea exemplu de primul corupt al CDR. Mie mi-a inscenat o luare de mita. A fost dovedit cu acte ca n-am avut nici o legatura. Am dat atunci un interviu ca ajung pina la Strasbourg si mor cu el de git", afirma Bobocea.
Acesta isi mai aminteste de citeva conflicte care l-ar fi transformat in drept adversar al lui Marian Oprisan. Bobocea a fost candidat pentru Senatul Romaniei din partea CDR in 2000. "Cu doua saptamini inainte de alegeri am fost chemat si sfatuit de acest personaj ca ar fi bine sa nu candidez. A zis atunci ca o sa aiba el grija de mine daca fac asta".
Vinovatia lui Marian Bobocea o stabileste justitia. Dezastrul pe care viata sa e asezata se vede insa fara vreun aparat de masura. "Domnule, isi pune tinta pe cineva si pina nu-l termina nu se lasa. Ce-am avut, mi-a luat tot. A luat casa, a luat afacerea, duca-se. Te ataca in familie si in tot. Toate sint in lant. Te ia de la a saptea spita, cauta sa vada ce e cu cei din familia ta si te lasa fara nimic. Acum sint terminat din toate punctele de vedere". Bobocea crede ca Marian Oprisan si-a pus in gind sa-l vada la sapa de lemn. Si a reusit. "Tinta lui a fost distrugerea mea totala, sa ajung la pantofii la care am ajuns. E adevarat ca si-a atins scopul", spune fostul director.

Episodul 4 - Lautarul iesit din gratiile "baronului"

Pe strada ma intrebau oamenii: "Sandule, da’ nu te-a arestat? Bravo tie, ba! Macar ti-a dat 100 de milioane?"
Alexandru Radu, zis "Tigaita"

Pentru lautarul "Tigaita", din Slobozia Ciorasti, doua au fost motivele care aproape l-au determinat sa-si agate acordeonul in cui: "Chiuretajele astea care nu era inainte" si "melodia care spune despre un copil cum fura portofele". De la melodia "Portofele-portofele" i se trage saracia celui care afirma fara ocolisuri ca, pina sa apara la o emisiune televizata, era artistul preferat al lui Oprisan. "Pentru mine a fost extraordinar Oprisan. Cistigam bine. Daca ma baga si-n puscarie, eu nu pot sa spun altfel".
In anul 2002 insa, "Tigaita" apare in emisiunea "Vorba lui Dinescu" de pe Realitatea TV cintind "Portofele-portofele". Melodia, se spune in judet, il irita pe "baron" pentru ca printre poreclele sale se afla si cea de "portofel", pornita de la mai multe acuzatii de furt - nedovedite vreodata - venite de la prietenii sai din copilarie. "Dupa ce m-a dat pe mine la televizor cu melodia asta, am plecat la Focsani si ma intilneam cu baietii astia mai de vaza, care-mi ziceau: "Sandule, da’ nu te-a arestat?" Si eu ziceam "ce e ba, ce aveti?" Dupa aia ei iar ziceau "bravo tie, ba. Macar ti-a dat 100 de milioane ca ai cintat impotriva lu’ asta?"". De atunci "Tigaita" a vazut ca oamenii cu bani se fac ca nu-l cunosc si nu-l mai cheama la petrecerile lor. Cei care au indraznit sa-l invite s-au trezit cu controale la firma incepind de-a doua zi. Un restaurant a si fost inchis, spun focsanenii, chiar din cauza asta. "Degeaba am incercat sa ajung la Oprisan, nu m-a lasat sa intru sa-i explic. A zis "lasa ca te chemam noi"", povesteste "Tigaita". Lautarul spune ca de-atunci a fost mai mult plecat din Vrancea, cintind la petrecerile din judetele invecinate cit sa-si tina casa si familia.
Cazul lautarului "Tigaita" poate sa para doar o gluma, atita timp cit nu ti-l deapana chiar el. In ultima seara a alegerilor de anul trecut, la sediul PNL Focsani, "Tigaita" cinta "Portofele-portofele" si se simtea razbunat. A durat doar o noapte.

Episodul 5 - "Vrancea sub teroare", titlu de roman

Ma facuse "dobitoc". Marian Oprisan ma vede pe mine in toate actiunile care-s impotriva lui.
Paraschiv Usturoi, vicepresedinte Alianta Civica Focsani

In "Monitorul de Vrancea" din 2 decembrie 2002 aparea un articol in care Marian Oprisan i-a nominalizat, printre cei pe care viitoarea administratie vrea sa-i schimbe din functie, pe seful OPC, Marian Bobocea, si pe seful Inspectoratului pentru Cultura si Culte, Paraschiv Usturoi. Indiferent de calitatile lor profesionale, ambii au fost schimbati. De atunci, Usturoi traieste inconjurat de sute de articole de presa decupate si pastrate intr-o punga de plastic - o radiografie a conflictelor sale cu Marian Oprisan. "Am avut un proces de calomnie si insulta pe care l-a pierdut la Miercurea Ciuc. Ma facuse "dobitoc". El ma vede pe mine in toate actiunile care-s impotriva lui", declara Usturoi. Pe 15 februarie 2005 Marian Oprisan a fost condamnat de judecatorii Tribunalului Bacau la plata unei amenzi penale de 20 de milioane de lei si 100 de milioane de lei drept daune morale in favoarea lui Paraschiv Usturoi. Hotarirea data de judecatorii bacauani este definitiva. "Daca nu se iau masuri, Vrancea va mai trai sub zodia lui Oprisan. Acum lucrez la o carte mai speciala, pe care am intitulat-o "Vrancea sub teroare", unde spun lucruri inedite si chiar dezvaluiri mult mai directe despre ce s-a intimplat in judet in ultima vreme", se lauda Paraschiv Usturoi.

Episodul 6 - Martorul Oprisan: "Colonelul a trecut pe rosu"

Doar Oprisan putea sa zica "ia-l pe Popescu in armata, pentru ca este fiul unui membru de la un partid de opozitie!" col. rez. Gheorghe Iorga

Fostul comandant al Centrului Militar al judetului Vrancea, colonelul Gheorghe Iorga, era chemat la politie, in noiembrie 2001, pentru a preda permisul de conducere. Motivul: Marian Oprisan l-a vazut trecind cu masina pe culoarea rosie a semaforului. Colonelul Iorga nu intelegea ce se intimpla pentru ca nici macar nu circulase cu automobilul in ziua cu pricina. Credea ca-i o gluma, doar ca aceasta s-a transformat intr-un lung proces. "Le-am zis rizind: "Dar domnul presedinte Oprisan lucreaza la circulatie?" M-am judecat cu ei un an si jumatate. Vreo trei luni m-a aparat un avocat si dupa aia nu m-a mai aparat pentru ca i-a luat si lui permisul. Mi s-a dat cistig de cauza pina la urma, printr-o intimplare, ca am nimerit un jude-cator tinar, corect. Altfel, eram fiul ploii", precizeaza Gheorghe Iorga.
Povestea colonelului nu este singulara. Tot in urma marturiei lui Marian Oprisan si-a pierdut permisul, dar si functia mai tirziu, fostul sef al Politiei Municipiului Focsani.
"Eu am cerut ca politia sa prezinte la citi oameni s-au luat permisele din ordinul lui Oprisan sau doar prin faptul ca el a fost martor. Sint peste douazeci de oameni, dar le este frica sa vorbeasca. Nu mi s-a dat un asemenea document. Am mai cerut si un document in care sa mi se arate ca martorul politiei este sanatos, ca sa poata fi luat in serios, pentru ca se stie, pe plan local, ca nu prea e. Dar judecatorii mi-au respins cererile", declara rezervistul. Acesta pune intimplarea pe seama conflictelor mai vechi pe care le-a avut cu actualul presedinte al Consiliului Judetean.
"Pe problema incorporarilor primeam diverse telefoane de la oameni ca sa nu mearga copiii in armata. Dar ca sa primesti cereri de tipul "ia-l pe Popescu militar pentru ca este fiul unui membru al unui partid de opozitie!", asta numai Marian Oprisan putea sa faca. Si am primit asemenea cereri, aberante, si am cautat cai onorabile de evitare. Treaba asta pe el l-a infuriat", isi aminteste Gheorghe Iorga. El pune desele vizite la Bucuresti si cererile de a trece in rezerva tot pe seama lui Marian Oprisan.
Gheorghe Iorga a ajuns consilier judetean dupa alegerile de anul trecut, dar tot cu peripetii: "Cind a venit sedinta de validare, am avut iar probleme. Eu am crezut ca-i gluma cind mi s-a zis ca nu voi fi validat.
M-au invalidat ca a strigat Oprisan din sala ca am probleme cu legea. Sapte luni m-am judecat cu ei si am reusit iar sa cistig".

Episodul 7 - Liciu, vecin fara autorizatie

Nu m-a lasat sa construiesc aici, mi-a trimis control de la mediu si mi-a zis ca atmosfera e poluata de calul meu.
Liciu Gheorghe, vecinul "baronului

La Bolotesti, Gheorghe Liciu a incercat sa construiasca un camping pentru cei care vor sa-si petreaca sfirsitul de saptamina la iarba verde. O rulota si citeva casute din lemn se descopera dindaratul toiagului aflat in mina batrinului. Cind a inceput constructia "ranch"-ului, Gheorghe Liciu n-avea de unde sa stie ca la acelasi teren va rivni si Marian Oprisan, care si-a construit o casa chiar peste drum de el. Liciu a venit din Italia in 1995 cu un sac de bani. O avere de-un miliard la acea vreme, adunata in timp ca timplar si zidar, dar care nu-i poate rascumpara piciorul lasat prin peninsula. Omul te priveste fix in ochi, iar ritmul vorbelor nu tine cont de cel al pasilor, ingreunati de incetineala piciorului de lemn. Rosteste vorbele foarte hotarit si descumpanit. "Oprisan a vrut sa cumpere aici efectiv si, daca nu eram eu sa-l blochez ca un dinte, el ii forta pe toti si cumpara tot. Si lacurile cu pesti, si terenurile. El nici nu se apropie de mine ca ma stie ca-s nebun. Ma stie maica-sa cum le-am bagat mina in git altora. A incercat odata, si-a trimis oamenii lui sa-i vind, si cind i-am zis pretul s-a speriat. I-am zis: "Nu poti sa ma fortezi". Apoi mi-a trimis control de la mediu si mi-a zis ca atmosfera e poluata de calul meu. Le-am explicat, "mai fratilor, sa ne intelegem..."", spune vecinul lui Marian Oprisan.
Pe linga cal, excentricul Liciu, si el fost manechin al Intreprinderii de Confectii ca si Marian Oprisan, adaposteste in curte si o masina cu doua coarne mari infipte in radiator. In batatura lui, imprejmuita de-un gard american, din birne rare, a venit o comisie de la Focsani care l-a amendat pentru o cabana construita ilegal. "Pentru ce sa mai muncesc? M-a blocat, m-a inchis. Trebuia sa fie ceva frumos aici, sint lacuri cu peste aici. Nu vine nimeni de frica, le e frica. Decit sa vina la mine la o cabanuta colo, prefera sa stea pe iarba sa distruga padurea", se plinge batrinul, care constata amar: "Pe pamintul asta unii vor sa munceasca si altii vor sa fure".

Episodul 8 - "Ziarul de Vrancea" si cele 208 procese

Rezulta in mod evident ca Marian Oprisan este persoana care a dirijat toata operatiunea indreptata impotriva ziarului.

Solutia finala data de Tribunalul Rimnicu Vilcea
"In ciuda faptului ca are contract cu Monitorul Oficial, "Monitorul de Vrancea" (n.r. - ulterior "Ziarul de Vrancea") critica puterea", il atentiona Marian Oprisan pe Adrian Nastase intr-o videoconferinta cu prefectii. Acesta este momentul in care, precizeaza directorul "Ziarului de Vrancea", atitudinea lui Marian Oprisan fata de presa care-l critica s-a schimbat. Ce a urmat a fost descris, la vremea, respectiva drept cea mai importanta incercare de suprimare a unui ziar local independent de catre partidul aflat la putere."Ne-a atacat in toate locurile. Primul a fost societatea de difuzare, pentru ca stia ca avem contract de asociere cu Consiliul Local Focsani si ne-a propus rezilierea contractului. Hotarirea judecatoreasca definitiva arata ca s-a facut total ilegal. Apoi ne-am pomenit, cu adresa de la Mihai Iacob, ca nu mai avem dreptul de a folosi titlul "Monitorul de Vrancea". A inceput si actiunea de racolare a ziaristilor. Am primit si o somatie de la Casa de Cultura a Sindicatelor sa evacuam sediul. Institutiile statului s-au napustit asupra noastra dupa 1 aprilie. Cititorii credeau ca-i o pacaleala faptul ca apareau doua "Monitoare". De-atunci incepind, avem 208 procese, cu banuiala legitima ca sint declansate si in spatele lor se afla Oprisan", precizeaza Corneliu Condurache, directorul "Ziarului de Vrancea". Acesta spune ca, in perioada respectiva, ii era frica sa mai mearga la sediul cotidianului. Nici spatiu pentru cei care veneau in control nu se mai gasea. Redactorii devenisera, deodata, necunoscuti prin institutiile cu care colaborau. "Oprisan spunea mereu: "Sa-l distrug pe Condurache, eu pe asta il distrug"", povesteste directorul cotidianului local.
Pentru ca in "Ziarul de Vrancea" s-a scris ca in spatele actiunii de suprimare a publicatiei a stat presedintele Consiliului Judetean, Marian Oprisan a dat publicatia in judecata. In solutia finala data in 10 martie 2003, la Rimnicu Vilcea, se precizeaza: "Din probele administrate, inclusiv din declaratiile martorilor, rezulta in mod evident ca reclamantul este persoana care a dirijat toata operatiunea indreptata impotriva "Monitorului de Vrancea", ulterior devenit "Ziarul de Vrancea"".

Marian Oprisan: "Care e problema? De ce sint lucrurile intimplatoare?"

Domnule Oprisan, de ce ati aparut ca martor in procesul prin care i-a fost luat permisul colonelului Gheorghe Iorga?
Cind am venit la conducere, in anul 2000, am hotarit sa facem localitati sigure in judet, unde oamenii sa nu fie calcati pe zebra. Ce sint eu? Seful administratiei publice judetene trebuie sa sesizeze aceste lucruri organelor abilitate. Judecatorul care a pus la indoiala depozitia cetateanului Marian Oprisan, care era si sef al administratiei locale, nu poate sa faca onoare acestei comunitati. Intr-o seara, l-am vazut pe seful politiei municipale care era in concediu, s-a urcat la volan, si intimplator m-am nimerit in spatele lui. Cind am ajuns la intersectie m-am rugat la Dumnezeu sa nu treaca pe rosu, ca va fi primul exemplu pe care-l voi da. Nu i-a pasat. A trecut pe culoarea rosie a semaforului cum ati intra dumneavoastra la mine in birou.
Doctorul Constantin Buza si-a dat demisia din functia de prefect la presiunile dumneavoastra?
Ce i s-a intimplat domnului Buza se datoreaza demisiei pe care si-a dat-o de buna voie si nesilit de nimeni. E adevarat ca i-am recomandat sa-si dea demisia. Eu n-am fost de acord cu maniera in care a condus prefectura judetului. Iar in viata lucrurile astea se intimpla.
Ati incercat pe toate caile sa-l vedeti pe primarul Zamfirescu in PSD. De ce?
In plina campanie electorala, domnul Zamfirescu a povestit ca am fi vrut sa-l racolam in PSD. Am avut discutii cu el, chiar la solicitarea lui, asta e si motivul pentru care i-am dat in mina o adeziune la PSD cu recomandarea mea. Ca a fost un joc din partea dumnealui de a crea un scenariu, asta-i altceva. Mi-a facut si plingere la Parchet pentru ultraj, pentru - chipurile - o agresiune. Domnule, chiar n-am vocatie sa bat primarii pe la coltul strazii. Era o disputa politica.
Cum ati pierdut procesul cu Paraschiv Usturoi?
Justitia doamnei Macovei m-a condamnat la amenda penala pentru insulta. Eu n-am avut procese cu dumnealui, dumnealui a avut cu mine. Dorind sa cistige niste bani, a inventat ca l-as fi amenintat cu moartea. M-a dat in judecata pentru calomnie si nu stiu de ce s-a schimbat incadrarea juridica fara sa fie adusa la cunostinta partilor. S-a pronuntat condamnarea mea pentru insulta. Acel proces n-ar fi existat daca dumnealui n-ar fi mintit justitia ca ar fi fost amenintat cu moartea.
Ce ati avut cu "Ziarul de Vrancea"?
Domnul Corneliu Condurache se foloseste acum de o hotarire judecatoreasca ciudata. Acolo, pentru ca cineva m-a vazut cu masina pe strada cind se desfasura operatiunea de ridicare a chioscurilor, judecatorii au tras concluzia ca Marian Oprisan ar fi fost implicat in distrugerea retelei respective.
Intimplarea face ca actiunea primariei de a pune in legalitate chioscurile montate ilegal pe domeniul public a coincis cu momentul in care Mihai Iacob si Dramiral au intrat in conflict cu Cornel Condurache si SC Nord Est Media SRL privind contractul de franciza a titlului "Monitorul de Vrancea". Care e problema?
De ce sint lucrurile intimplatoare? Dumneavoastra ma intrebati pe mine si eu va intreb pe dumneavoastra: de ce s-au intimplat in acelasi timp?
Lautarul "Tigaita" se plinge ca, de cind a aparut intr-o emisiune televizata, v-ati suparat pe el si din aceasta cauza nu-l mai cheama nimeni sa cinte.
Ce spun unii ca ar simti "Tigaita" e deplasat de la realitate. N-are nici o legatura ca l-a trimis Dinescu sa cinte. Domnului Dinescu ii place ca lautarii sa cinte, printre altele. Istoria aia cu portofele-portofele, care m-a suparat pe mine si eu am intrat in gindurile oamenilor care nu l-au mai chemat dupa aia, e o utopie. Daca Marian Oprisan are aceasta forta, nu merita sa fie doar presedintele Consiliului Judetean. Ce legatura am eu cu lautarii? E treaba lui, sa cinte unde vrea. Eu nu-l chem ca n-am timp, ma ocup de administratie. Cine poate sa creada, in Romania anului 2005, ca eu i-am interzis unui lautar sa cinte?

Secretul bine ascuns

Presedintele Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan, are un secret pe care l-a pazit pina acum cu mari eforturi. Este vorba despre o problema medicala, cunoscuta de oamenii cu care "baronul de Vrancea" a intrat in conflict. Agresivitatea lui Marian Oprisan indreptata asupra adversarilor sai este pusa, de persoanele cu care am stat de vorba, pe seama acestei probleme.
Specialistii pe care i-am consultat confirma faptul ca printre efectele acestei probleme medicale se numara si "tulburarile psihice", iar unul dintre remedii este chiar odihna la pat.
La cap. Atit documentele pe care le detinem, cit si declaratiile unor reputati medici confirma faptul ca Marian Oprisan sufera de o grava problema medicala. Din cauza acesteia, "baronul de Vrancea" a fost supus unei interventii chirurgicale in SUA, in luna iulie a anului 2001. Din acelasi motiv, presedintele PSD Vrancea urmeaza si un tratament. Din considerente deontologice, nu vom prezenta diagnosticul medical, insa efectele pe care le poate genera asupra unei persoane aflate intr-o functie publica si care dispune de instrumentele puterii trebuie sa fie cunoscute.
Fara soare! Prof. univ. dr. Alexandru Ciurea precizeaza ca, in cazul acestui tip de diagnostic, "in mod normal, fiind tolerat din copilarie, efectele asupra creierului pot fi minore. Ele se pot decompensa, adica ar putea sa prezinte o simptomatologie in clipa in care persoana are o expunere indelungata la soare, face efort, sau in momentele de stres. Decompensarea consta in dureri de cap foarte violente, in ameteli, in scaderea performantelor intelectuale si, in unele cazuri, tulburari psihice".
"Parintele poporului". In plus, fara a-l fi examinat pe Marian Oprisan, ci ghidindu-se doar din articolele de presa, psihiatrul Florin Tudose i-a facut un portret psihologic "baronului de Vrancea" in cartea sa "Psihopolitica recidiva": "Se vrea dandy, Mecena, parintele poporului. Oprisan inventeaza totul - biografie, studii, incearca sa puna orice ar parea de interes intr-un ambalaj jegos si plin de rupturi prin care nu se vad decit agresivitatea, intoleranta (...) Dispretul legii, dispretul oamenilor, dispretul pur si simplu il caracterizeaza pe dandy-ul focsenean". In acelasi timp, Florin Tudose mai afirma ca trasatura comuna a baronilor locali este reactia agresiva: "O agresivitate primara si vulgara, indreptata impotriva celor care au o alta parere, care incearca o alta cale decit cea pe care ei au indicat-o".
"La balamuc". In iulie 2002, Horia Furtuna, actual vicepresedinte al CJ Vrancea, punea la indoiala "responsabilitatea demersurilor lui Oprisan". Intr-o conferinta de presa acesta a afirmat ca "baronul", pentru prima data, a suferit o operatie foarte sensibila, pe creier, in SUA. O alta declaratie pe acelasi subiect a fost facuta de Corneliu Vadim Tudor: "I-am zis lui Cozmanca de Oprisan. Mi-a zis ca e suferind, ca are niste probleme. Si atunci i-am spus ca, daca Marian Oprisan are probleme, sa se duca la balamuc".
"Inelegant". Despre declaratia lui Horia Furtuna, Marian Oprisan s-a rezumat la a spune: "Daca-l intrebati acum, o sa recunoasca faptul ca a facut-o la nervi. Era suparat ca fusese schimbat din functia de presedinte al Camerei de Comert. Oamenii mai fac si declaratii la nervi". Iar pe Vadim Tudor il considera doar "inelegant suta la suta. Nici nu raspund. Nu-i problema mea ce discuta domnul Vadim Tudor cu domnul Cozmanca", precizeaza acesta.
"Psihiatrul puterii". Cit despre portretul psihologic, Oprisan considera ca "ceea ce spune doctorul Florin Tudose poate fi infirmat de multi experti in psihiatrie. Domnul Florin Tudose este psihiatrul de serviciu al actualei puteri. Face referiri doar la cei din PSD. Doctori cu convingeri politice cunoastem multi.
Ati observat din comportamentul meu asemenea chestiuni?".
Publicat de : Liviu Iolu
Data publicării: 08 Mar 2005 - 07:35
 

Link ştire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=1887&titlu=Destine_strivite_de_baronul_Oprisan