Monitorizarea femeilor din politică în presă [1]

În România anului 2004, cele peste 40 de femei din Parlament, reprezentând 5 partide si minoritatile nationale, precum si cele 4 femei ministru si toti secretarii de stat femei ( 8% din totalul secretarilor de stat) au avut mult mai multe instrumente pentru a se exprima în viata publica.

Monitoring Media si-a propus sa identifice modul în care mass media anului 2004 (radio, tv si presa scrisa) a reflectat activitatea femeilor care s-au aflat în Parlament si în principalele functii de conducere ale administratiei publice.

Conform studiului realizat pentru perioada 1 ianuarie 2004-1 ianuarie 2005, cele mai mediatizate femei au fost: Rodica Stanoiu, Mona Musca si Rovana Plumb.
Daca în cazul Rodicai Stanoiu stirile au continut aspecte si actiuni negative ale activitatii sale (inclusiv comentarii tendentioase ale jurnalistilor), pentru Mona Musca si Rovana Plumb reusita activitatii profesionale a implicat un numar mare de stiri în contexte pozitive si neutre.

In raportul ''Femei în politica anului 2004'', Monitoring Media a observat urmatoarele aspecte:

Jurnalistii din presa scrisa au reflectat activitatile reprezentantelor PSD cu un numar de aproape triplu de stiri comparativ cu expunerea pe radio sau tv.
PNL a fost cel mai mediatizat partid de opozitie. Comparativ cu PD-ul a avut aproape dublu pe radio si presa scrisa.

Reprezentantele PRM si PUR au fost reflectate în presa, cel mai adesea, drept însotitor/participant la întâlnirile oficiale. În redactarea stirilor, numele lor a fost doar mentionat fara a implica o activitate/actiune exacta.

Cele mai mediatizate actiuni negative au fost cele legate de viata profesionala.
Majoritatea stirilor tendentioase au facut referire la reprezentantele PSD carora jurnalistii le-au atribuit caracteristicile negative ale partidului din care fac parte, indiferent de actiunea în care erau implicate.

Aceeasi reactie a fost întâlnita si în cazul reprezentantelor PRM care au preluat si ele caracteristicile si atributele pe care jurnalistii le-au asociat cu partidul din care fac parte.

De altfel, aceste doua partide au avut si cele mai multe stiri tendentioase din totalitatea stirilor care negative: 66% - PSD, 20% PRM, în timp ce reprezentatele celorlalte partide de opozitie au înregistrat stiri cu continut tendentios într-un procent de aproape 10% ( PD 8%, PUR 3% si PNL 3%).
Publicat de : ---
Data publicării: 07 Mar 2005 - 14:15
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=1856&titlu=Monitorizarea_femeilor_din_politica_in_presa