Calculele matematice le dau batai de cap senatorilor [1]

Apropierea cu pasi repezi a termenului de intrare in vigoare a prevederii din Legea statutului parlamentarului potrivit careia acestia trebuie sa-si gestioneze singuri banii ii cam sperie pe senatori

. Decontarea cheltuielilor din asa-numitele sume forfetare "destinate sa acopere cheltuielile ocazionate de activitatea senatorilor in circumscriptiile electorale" va obliga alesii sa mearga la casierie sa ridice banii pentru cheltuielile de personal, plata facturilor la utilitati si telefonie mobila. Senatorii vor colecta apoi o suma care sa acopere cheltuielile de intretinere cu sediul cabinetului senatorial, protocolul, dar si decontul benzinei.

Operatiunile i-au cam derutat pe unii dintre senatori, care vor fi nevoiti sa ia lectii de la colegii lor deputati - care beneficiaza de ceva vreme de aceste sume forfetare. Potrivit Statutului parlamentarului, fiecare senator poate ridica o suma echivalenta cu o indemnizatie si jumatate, ceea ce inseamna aproximativ 75 milioane de lei, bani alocati din bugetul Senatului. Banii vor fi folositi inclusiv pentru acoperirea cheltuielilor la carburanti, mobilier, pentru cheltuielile de protocol, materiale de curatenie, consumabile, intretinere sau chirii. Chiar daca Statutul parlamentarului - o lege destul de controversata - a fost initiat de 12 deputati si senatori si aprobat de plenul celor doua Camere, o parte din alesi au ajuns la concluzia ca nu au fost in stare sa elaboreze o lege buna nici macar pentru ei insisi.

Gasca nemultumitilor

Primul nemultumit este senatorul PRM Ilie Ilascu, citat de Amos News, care arata ca ar fi preferat varianta veche, tocmai ca sa nu existe suspiciuni in ceea ce priveste deconturile de acest tip. "Va fi si mai mult de umblat, dar mai e si chestia asta, cand vezi un parlamentar cu bani cash in mana, imediat devii suspicios. Sunt bani luati pe propria raspundere si in mod normal ar trebui ca oamenii sa te creada pe cuvant cand spui cat ai cheltuit. Mai bine era inainte, dar ce sa facem. Eu nici nu am fost la vot, ca eram plecat din tara", ne-a declarat cam suparat senatorul Ilascu. Peremistul s-a aratat ingrijorat si de felul cum va trebui sa se descurce cu facturile si cu platile, considerand ca ar putea fi nevoie si de cursuri. "Nu am facut niciodata asa ceva, nu aveam grija asta. Acum cred ca trebuie sa facem si cursuri pentru asta. Vor invata mai intai probabil cei de la contabilitate, ca nici cei de la Senat nu au mai lucrat asa. Am inteles ca vor simplifica cu salariile. Sa ma duc eu sa platesc taxe si impozite? Nu stiu, nu mi se pare bine", recunoaste Ilie Ilascu.

Si senatorul UDMR Peter Eckstein Kovacs, presedintele Comisiei juridice, este de acord cu ideea ca sistemul anterior era extrem de comod. Udemeristul ne-a declarat ca nu este neaparat nemultumit, insa operatiunea necesita atentie. In ceea ce-i priveste pe salariatii de la birourile senatoriale, Eckstein Kovacs crede ca prevederea are si parti bune, permitand angajarea unor persoane cu contracte pe perioade determinate, spre deosebire de sistemul vechi care presupunea ca alesii au nevoie doar de un sofer si o secretara.

Conservatorul Sabin Cutas considera ca sistemul nu este complicat, dar arata ca il prefera totusi pe cel vechi. "Nu lasa loc de interpretari", isi justifica senatorul optiunea.

De vina sunt deputatii

Nici senatorul democrat Cristi Cucuianu nu se impaca prea bine cu noul statut. "Statutul parlamentarului a fost votat in plen comun, senatori si deputati. Si comisia a fost tot una mixta, dar cum numarul de deputati a fost dublu fata de cel de senatori, cred ca deputatii si-au impus punctul de vedere. Este o bataie de cap in plus, angajatii primeau salariile pe card, acum trebuie sa merg eu la casierie sa ii ridic, facturile se duc acolo la decont, inainte era totul centralizat. Era mai simplu, dar daca asa trebuie...", ne-a declarat senatorul.

Gasca multumitilor

Pesedistul Cristian Diaconescu si-a exprimat speranta ca sistemul nu este complicat, deoarece Regulamentul stabileste banii, si oricum principiul functiona si pana acum. Totusi, "sunt multe facturi, multe formalitati".

Senatorul PNL Ioan Aron Popa recunoaste ca este o bataie de cap in plus toata aceasta poveste, dar, in acelasi timp, adauga ca se numara printre senatorii care nu se sperie de facturi, pentru ca lucreaza suficient cu acte si deconturi.


Publicat de : Ioana Danciu
Data publicării: 27 Mai 2006 - 05:59
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=18150&titlu=Calculele_matematice_le_dau_batai_de_cap_senatorilor